Lótrágyából nyert energia a FEI Díjugrató Világkupa sorozat Helsinki állomásán

Helsinki1200

Az október 23-27. között zajló Helsinki International Horse Show talán a FEI Díjugrató Világkupa sorozat egyik legkülönlegesebb és legkörnyezetbarátabb állomása: a nagyszabású rendezvényen az összes elektromos energia lótrágyából származott.

370 ló alól több mint 100 tonna trágya felhasználásával 150 megawatt óra energia keletkezett, ami nem csak a négynapos rendezvény teljes elektromos energia igényét fedezte, hanem a finn főváros lakásainak fűtésére is jutott belőle. Ez a kezdeményezés csak egy eleme a Helsinki Jumps Green környezetvédelmi koncepciónak, melynek célja, hogy ez legyen a világ legkörnyezetbarátabb lovas rendezvénye.

Az idei sorban már az ötödik év, amikor a Fortum HorsePower rendszerének köszönhetően rendkívül a nagyszabású lovas show maga generálja az üzemeltetéshez szükséges elektromos energiát, stílszerűen lótrágyából. Tehát a szép számmal potyogó lócitromoknak köszönhetően működött a például a világítás, az eredményjelzők és a telefontöltők is.

A Fortum HorsePowert megálmodó és működtető Fortum egy nemzetközi cég, amely elektromosság és hő termelésével, valamint hulladék újrahasznosítással foglalkozik. A cég nyilatkozata szerint a Fortum HorsePower rendszerben hatalmas potenciál van különösen azon országok számára, ahol nagy a lóállomány. Mint mondják, ha szeretnénk függetlenedni a fosszilis erőforrásoktól, kreatív megoldásokra van szükség. Egy telefon feltöltéséhez egészen elenyésző mennyiségű, 0.2dl lótrágya elegendő energiát ad, és két ló trágyatermelése elegendő egy családi otthon fűtésére. A Fortum HorsePower 2015 óta 70.000 tonna trágyából állított elő elektromos energiát és hőt, ezáltal a lótrágya Finnországban megbízható megújuló energiaforrássá lépett elő.

"A lótrágya felhasználása az elektromosság előállítására egy ilyen nagyszabású rendezvényen, mint a FEI Díjugrató Világkupa Helsinkiben, egészen egyedülálló" - mondta egy szóvivő. A teljes képhez ugyanakkor hozzá tartozik, hogy a FEI Világkupa Döntőn a svédországi Göteborgban idén áprilisban szintén felhasználták a lótrágyát az elektromosság előállításához, de kisebb mennyiségben.

A Helsinkiben már bejáratott rendszer is beleillik a FEI azon törekvésébe, hogy megmutassa, hogy a lovasok is elkötelezettek a környezet megóvása iránt - mondja Ingmar de Vos, a FEI elnöke. "A trágyát energiává alakító rendszer megmutatta, hogy az energia alternatív előállításának ötletei a legváratlanabb helyekről érkezhetnek" - mondta de Vos. A környezettudatosság a Nemzetközi Lovasszövetség berkeiben sem új dolog, a FEI 2014-ben dolgozta ki a fenntarthatóságról szóló kézikönyvét a lovas rendezvények szervezői számára.

Lotragya Fortum Horse Power

Fortum HorsePower: értéket teremtenek a lótrágyából

A Fortum HorsePower olyan szolgáltatást nyújt, amiről számos hazai lótartó is álmodik: minőségi, fa alapú almot (fűrészport, forgácsot vagy pelletet) szállítanak az istállókba, majd a trágyával szennyezett almot elszállítják, és erőműveikben elektromosság és hő termelésére használják fel. Azért a cég szállítja már az almot is, hogy ily módon garantálják a végtermék minőségét.

A Fortum nagy erőssége az anyagok újrafelhasználása és a hulladék csökkentése. Szemléletük szerint ami egy folyamatban hulladék, az egy másikban alapanyag lehet. A végeredmény pedig energia.

Az alom alapanyag fenntartható erdőgazdálkodásokban zajló munkafolyamatok mellékterméke. A lótartók fűrészpor, forgács és fa pellet almot is válaszhatnak. A lótartó megrendeli a szükséges alommenyiséget, egyezteti a céggel az elszállítások mennyiségét, gyakoriságát, valamint a trágya tárolásának módját, a Fortum HorsePower autói pedig menetrendszerű pontossággal érkeznek és teszik a dolgukat. A trágya a Fortum HorsePower helyi erőműveinek egyikébe kerül. A szolgáltatás ára az erőmű és az istálló közötti távolságtól, valamint a szállított mennyiségektől függ.

Forrás: Helsinki International Horse Show, Reuters, Fortum HorsePower
Fotó: Helsinki International Horse Show - FEI/Satu Pirinen, Fortum HorsePower

Kommentek