Ha megnő, ő lesz Anglia első vakvezető pónija

Vakvezeto Kiemelt 900

Digby, a mindössze 8 hónapos amerikai miniló hátán már most hatalmas felelősség nyugszik: ha teljesíti kétéves kiképzését, ő lehet majd az Egyesült Királyság első vakvezető pónija.

A 23 éves újságíró, Mohammed Salim Patel egy degeneratív látáskárosodás miatt veszítette el szeme világát, de mivel a kutyáktól való félelmét nem tudta leküzdeni, a mindennapokban családja és barátai segítségére szorul. Digby-nek köszönhetően azonban gyökeresen megváltozhat az élete. A Blackburnben élő fiatalember már beletörődött, hogy neki soha nem adatik meg egy segítő állat nyújtotta szabadság, amikor Katy Smith, a KL Pony Therapy munkatársa felvetette neki a vakvezető póni, mint segítő állat lehetőségét.

Nincs új a nap alatt, a minilovak és minipónik a világ számos pontján bizonyítottak már terápiás és segítő állatokként is. És bár elsőre szokatlannak tűnhet, hogy egy vakvezető tappancsok helyett patákon közlekedik és nem csóválja a farkát, számos előnye van ennek a megoldásnak. A pónik és minilovak a kutyákénál nagyobb testsúlyuknál fogva jobban terhelhetők, fizikailag is biztosabb támaszt nyújtanak gazdájuknak. Ráadásul akár 30 évig is elélnek, így sokkal hosszabb ideig lehetnek gazdájuk mellett, mint egy kutya.

Katy Smith, Digby tulajdonosa és kiképzője elégedett, mert a páros között nagyon jó kapcsolat alakult ki már az első találkozásokkor. Mint mondja, Digbynek nagyszerű természete van, nyitott, de mindig nyugodt és összeszedett marad. "Ő egy kis szupersztár" - mondja.

Digby, a kis szupersztár

A most nyolc hónapos csikó körülbelül két év múlva kezdheti meg új életét vakvezetőként Mohammed mellett. Digby gazdája kertjében fog élni és a közeli lovascentrumban kaphat majd nagyobb mozgásteret. Addig is a vakvezető kutyákéhoz hasonló kiképzésben részesül és remélhetőleg minden feladatot el tud majd látni, amit egy vakvezető kutya is, például segít majd gazdájának az úttesten való átkelésben, a munkahelyére való eljutásban, a bevásárlásban és persze nagyszerű társaság lesz majd.

Angliának ezidő alatt a törvényi háttér tekintetében is fel kell készülnie a különleges párosra, a vonatkozó törvényi szabályozások ugyanis jelenleg csak vakvezető kutyákra vonatkoznak.

Forrás: Horse&Hound

Fotó: SkyNews, KL Pony Therapy

Kapcsolódó cikkek
Kommentek