A lovaglás vagy az olimpia a hosszú élet titka?

Russell john dijugrato olimpikon

100 éves korában hunyt el a világ legidősebb olimpiai érmese, John Russell díjugrató.

John Russell amerikai díjugrató csak pár hétig viselhette büszkén a világ legidősebb élő olimpiai érmese címet, mielőtt szeptember 30-án elhunyt. Russel az 1952-es olimpiai játékokon állhatott fel a dobogó harmadik fokára csapattársaival Helsinkiben. Az egykori bronzérmes díjugrató 100 évet, 7 hónapot és 28 napot élt. A korábbi rekorder a szintén 100 éves svéd futó, Folke Alevnik volt.

John William Russell 1920. február 2-án született Harry és Rose Russell gyermekeként Harrisburgban, Pennsylvaniában. Russell akkor kezdte lovas pályafutását, amikor beállt katonának, és csatlakozott a 104. Lovas Ezredhez, amely egy több száz főt számláló lovas nemzetőr egység volt. Ez idő alatt George Patton tábornok, olimpiai öttusázó segédje volt. 1943-ban a század második hadnagyaként szolgált, a második világháború alatt Afrikában, Olaszországban és Németországban harcolt. Pályafutása alatt számos kitüntetésben részesült.

A háború után az észak-olaszországi 18. „Kék Ördög” Hadosztálynál szolgált, ahol több ló megmenekítésében segédkezett, akik közül néhány az Egyesült Államok olimpiai lovascsapatának tagja lett. Ő volt az első amerikai, aki 1947-ben elnyerte a Nemzetek Díját.

1948-ban a kansasi Fort Riley-be küldték lovasoktatónak. Miközben átírta a hadsereg Lovaglási kézikönyvét, a második helyet szerezte meg az abban az évben megrendezett olimpiai válogatókon, így tagja lett az utolsó amerikai olimpiai lovas küldöttségnek, amelyet az Egyesült Államok hadseregéből válogattak.

Az 1948-as londoni olimpiai játékokon a 21. helyen végzett egyéniben Air Mail nevű lovával. 1952-ben ő lett az első külföldi, aki megnyerte a hamburgi tavaszi Derby-t Rattler nevű texasi tenyésztésű quarter horse fajtájú lovával. Ugyanebben az évben nyerte meg az amerikai csapat a bronzérmet John William Russell, William Steinkraus és Arthur McCashin összeállításban.

A katonai feladatok és lova sérülése miatt Russell kihagyta az 1956-os olimpiát. Később még abban az évben visszavonult a versenyzéstől, és az amerikai öttusa kiemelkedő edzőjévé vált.

Russell felvételt nyert az Amerikai Díjugrató Hírességek Csarnokába és megkapta az Egyesült Államok Hunter and Jumper életműdíját.

A texasi San Antonióban hunyt el 2020. szeptember 30-án, hátrahagyva feleségét, két fiát, három unokáját és négy dédunokáját.

Forrás: Horsetalk
A borítóképen: John Russell (balról a második) és a portugál Antonio Reimao kapitány, Fernando Paes őrnagy Norman Brinker őrmester az 1952-es olimpián Helsinkiben. Kép forrása: Pentathlon USA

Kapcsolódó cikk
Kommentek