Ifjaké a jövő: Hölle Martin a FEI Sport Forumon

170924 Img 4531 Martin Hölle Hk

Hölle Martin, 2017 kettesfogathajtó világbajnoka a Nemzetközi Lovas Szövetség előtt képviselte a fogathajtás, illetve a fiatal lovasok álláspontját. Következzék Dr. Jármy Miklós beszámolója a FEI Sport Forumáról:

„FEI Sport Forum egyik fő témája az ifjúság volt. A konferencia első előadása a házigazda IMD professzor asszonya volt, aki nagy általánosságban beszélt a mai ifjúság előtt álló kihívásokról, a jövőképükről. A NOB képviseletében a Fiatalok Olimpiája küldetését és tapasztalatait osztotta meg Antoine Goetschy. Ez a kérdés közvetlenül is érint minket, hiszen az Európát képviselő 5 fős díjugrató csapatban lesz egy magyar lovas is, Weinhardt Virág 2017-es Ifjúsági EB 6. helyezésének köszönhetően.

Ezt követően négy kontinensről meghívott hét fiatal sportoló alkotta panel-beszélgetés zajlott a pódiumon. Nagy örömünkre magyar résztvevője is volt a beszélgetésnek: Hölle Martin a fogathajtó szakág képviseletében, a tőle megszokott stílusban, a közönséget gyakran megnevettetve fejtette ki gondolatait.

Hollemartinfei1Jpg

Mindegyik résztvevő komoly nemzetközi eredményeket ért már el, s a következő kérdésekre keresték közösen, meghívott előadók segítségével a válaszokat:

  • Hogyan tudja a FEI segíteni a szakági elitet jelentő felnőtt mezőnybe való integrálódásukat (meghívások, ranglistapontok, szakmai együttműködési lehetőségek)
  • Hogyan tudják a nemzeti szövetségek segíteni a sportolókat abban, hogy ne kelljen választaniuk a "sport vagy továbbtanulás" között, hanem a kettőt egyszerre művelhessék magas szinten
  • Mit kell ahhoz tenni, hogy a fiatalok figyelmét a lovassportokra tereljük, minél többen kipróbálhassák, meghatározó élményt szerezhessenek, s a lovassportban maradjanak
  • Milyen tehetséggondozási programok tudják azokat a fiatalokat segíteni, akik hosszú távú célokkal vesznek részt a sportban
  • Hogyan tudja a lovas társadalom a jó példák felmutatásával elősegíteni, hogy a hölgyek is pályán maradjanak a magasabb szintű versenysportban anélkül, hogy le kelljen mondani a családalapítás, gyermekvállalás lehetőségéről”

A beszélgetés összefoglalója és videóanyaga:

Írta: Dr. Jármy Miklós
Fotó: Horváth Krisztina - Hoefnet, Anthony Demierre - FEI

Kommentek