Kezdődik a lovassportok világbajnoksága

Weg2018 Kiemelt

8 lovas szakág, 13 nap, 70 nemzet, 500.000 néző: szeptember 11-én a megnyitó ünnepséggel kezdetét veszi a Lovas Világjátékok, a Nemzetközi Lovas Szövetség nyolc szakágának világbajnoksága Észak-Karolinában.

Magyar díjugratók és lovastornászok a Világjátékokon

A díjugrató szakágban Horváth Balázs és Zordon (magyar sportló fajtájú fedezőmén), Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II (oldenburgi fajtájú, az MSLT által elfogadott fedezőmén), valamint ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész képviselik majd a magyar színeket. A lovak szeptember 9-én, vasárnap lószállító kamionnal indultak útnak, hogy 13-án repülőre szálljanak a belgiumi Liège repterén. Egészségükről úgy az utazás, mint a verseny ideje alatt dr. Járos Ildikó gondoskodik. A magyar lovak szállítását az Inter Horse Truck és a Horse Trans Cargo támogatta.

És a lóápolók, akik a magyar lovak gondját viselik a Világjátékok alatt is: Chacco Blue ll. lóápolója Szabó Magdus, aki magára tetováltatta kedvence nevét is. Zordonról Pál Dominika, Timpex Bölcsészről pedig Lapos Réka gondoskodik.

Szintén ott lesz Tryonban favorit lovastornászunk, Bence Balázs, aki egyéniben indul majd. A hölgyek közül Németh Blanka és Somogyi Eszter egyéniben, Németh Blanka és Pakot Anna pedig párosban szerepelnek majd. A magyar lovastornászok ló nélkül utaznak, ők egy a helyszínen bérelt hátason mutatják majd be programjaikat. A lovastornász különítményt edzőjük, Villányi Krisztina kíséri.

Kövesd a Lovas Világjátékok eseményeit

A Lovas Világjátékokról az Eurosport szeptember 16. és 23. között rendszeresen közvetít, amit a magyar nézők Szebényi Dániel szakkommentálásával láthatnak majd a következő időpontokban:

  • Szeptember 16. 21.00 Eurosport 1
  • Szeptember 19. 21.30 Eurosport 1
  • Szeptember 20. 09.30 Eurosport 2
  • Szeptember 20. 15.00 Eurosport 2
  • Szeptember 20. 19.00 Eurosport2
  • Szeptember 20. 21.30 Eurosport 1
  • Szeptember 21. 13.00 Eurosport 2
  • Szeptember 21. 15.00 Eurosport 2
  • Szeptember 21. 18.00 Eurosport 2
  • Szeptember 21. 21.00 Eurosport 1
  • Szeptember 22. 09.30 Eurosport2
  • Szeptember 21. 13.30 Eurosport 2
  • Szeptember 21. 17.17 Eurosport 2
  • Szeptember 23. 17.30 Eurosport 1


A FEI TV minden nap egy 25 perces összefoglalóval jelentkezik a YouTube-on, a Facebookon és a FEI TV-n magyar idő szerint este 18 órakor.

Gyülekező felhők a Világjátékok felett

A 2018-as Világjátékok egén azonban nem csak átvitt, de szó szerinti értelemben is felhők gyülekeznek.

Hatalmas felháborodást keltettek a Tryon International Equestrian Centerbe érkező lóápolók rendelkezésére álló szálláslehetőségek. A helyszínen a groomokat korlátozott létszámú kétágyas faház fogadta – mint a szervezők elmondták, az eredeti tervek szerint mindenkinek ilyen elhelyezés járt volna, számításaikba és a kivitelezésbe azonban hiba csúszott. A lovasközponton kívüli szállásokat is felajánlottak mintegy 35 percnyi távolságra, naponta többször induló transzferekkel. De tekintve, hogy a lóápolók idejük nagy részét a lovakkal töltik és mindig elérhető közelségben kell lenniük, ez közel sem ideális opció. Harmadik alternatívaként a helyszínen katonai tábori sátrakat emeltek a szervezők, amikben emeletes ágyakat helyeztek el. A lóápolókat érthetően felháborították a körülmények. A központ vezetősége közleményben kért elnézést, és igyekeznek további kétszemélyes faházakat felállítani.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy időközben Észak-Karolinában rendkívüli állapotot hirdettek az USA keleti partjához közelítő Florence hurrikán miatt, ami a legrosszabb esetben akár el is söpörheti a versenyt. A szervezőség elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a meteorológiai szolgálattal, és figyelik a vihar útját.

A szervezők és a résztvevők egyaránt reménykednek benne, hogy a hurrikán helyett a lelkesedés söpör majd magával mindenkit, ahogy ezt a rendezvényre hangoló kisfilmek is sugallják:

Forrás: Horse&Hound, Tryon2018, FEI

Kapcsolódó cikk
Kommentek