Lovas etikett a melegítőpályán

Melegitopalya Szabalyok Kiemelt

Éppen az első versenyedre készülsz vagy csak rossz élményeid vannak a melegítőpályán? A sikeres bemelegítés az első lépés a díjszalaghoz, de nehéz ezt versenykörülmények között kivitelezni. A RiderLine összegyűjtötte neked az alapvető illemszabályokat, amelyek könnyebbé tehetik a bemelegítéssel töltött perceket.

Mindannyian tudjuk, mennyire bosszantó, ha lépni sem lehet a melegítőpályán. Segíts csökkenteni azzal a zsúfoltságot, hogy a rokonokat, barátokat nem cipeled magaddal a bemelegítésre, hanem inkább foglalsz nekik egy helyet a lelátón.

Ne a melegítőpályán igazítsd meg a felszerelésed, ha erre van más mód. Találj egy csendes helyet a hevederhúzáshoz vagy a zakó felvételéhez a pályán kívül. Ha már végeztél a versenyeddel, lehetőleg ne a melegítőpályán sétáltasd le a lovad, ha van elég hely máshol is sétálni.

Ha meg kell állnod valamilyen okból, először nézz körül, hogy elkerüld az ütközést más lovasokkal. Kerüld a hirtelen irányváltásokat is, és mindenképp tartsd szemmel a körülötted lévő lovasok mozgását. A körültekintő viselkedés nyilvánvalónak tűnhet, de sok baleset adódik abból, hogy a lovas elmerül a saját dolgában és nem figyel a környezetére.

Ha a melegítő pálya túlságosan zsúfolt, akkor hasznos lehet, ha felhívod a többiek figyelmét a haladási irányodra. Kérj helyet a külső nyomvonalon vagy mondd, hogy melyik ugrásra lovagolsz rá éppen. A megfelelő kommunikáció segít, hogy tudasd a többiekkel a szándékaidat, így nem keresztezik véletlenül az utadat.

A farokban elhelyezett szalagok létfontosságúak lehetnek egy fiatal vagy rúgós ló esetében. A fiatal vagy tapasztalatlan lovaknak zöld, míg a rúgós lovaknak piros szalagot kell viselniük a farkukban. A szalag nem garantálja azt, hogy más lovasok távolságot tartanak tőled és még mindig a te felelősséged, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, hogy a lovad veszélyeztesse más lovak épségét. Ha neked nincs ilyen problémád, viszont más lovon látsz ilyen szalagot, akkor tartsd tiszteletben és a lehetőségekhez mérten adj neki elég helyet, hogy elkerüld a veszélyes szituációt.

Mindig adj elsőbbséget a magasabb jármódban haladó lovasnak. Lényegében ez azt jelenti, hogy ne sétálj be egy vágtázó ló elé, és ne téblábolj az ugrás előtt, miközben valaki épp rá szeretne lovagolni. Ha olyan a szituáció, akár meg is állhatsz egy pillanatra, hogy helyet adj másoknak.

Melegitopalya Szabalyok2
Ne a melegítőpályán igazítsd meg a felszerelésed
Kapcsolódó cikkek
Kommentek