Beosztó és földön fekvő rudak használata a melegítőpályán

Melegitopalya Og2

Az elmúlt évben változtak a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) arra vonatkozó szabályai, hogy milyen módokon használhatnak a lovasok beosztó vagy egyéb földön fekvő rudakat a melegítőpályán. Természetesen ezzel együtt hazánkban is bevezetésre kerültek ezek az új szabályok, amikre érdemes odafigyelni, mert sok lovas használja ezeket a bemelegítés alatt. Ebben a cikkben most ezeket fogjuk részletezni az alapoktól egészen a különleges esetekig.

Ha elég hely van, használható „beosztó” rúd a 130 centiméternél nem magasabb meredek ugrás előtt. A rúd nem lehet közelebb az ugráshoz 2.50 méternél.

B1

Az ugrás mögé is tehetünk érkeztető rudat, melynek távolsága minimum 2.50 méter, ha ügetésből ugrunk, és minimum 3.00 méter, ha vágtából.

B2

Irányító rudak használata megengedett. Ha az érkezési oldalon használjuk, akkor a rúd közelebb eső vége minimum 3 méterre kell lennie az akadálytól.

B5

Csak meredek ugrásnál használható bármiféle beosztó vagy érkeztető rúd. Oxer ugrás esetében egyik sem használható, semmilyen esetben sem.

B3

Az akadálytól körülbelül minimum 6 méterre, annak bármelyik vagy mindkét oldalán elhelyezett rudak nem minősülnek elugrató rúdnak, ezért mind meredek akadályok, mind oxerek esetében használhatók.

B4

Forrás: FEI Stewards Manual

Kapcsolódó cikkek
Kommentek