Lovasok, autósok és kerékpárosok biztonságban az utakon

Kozlekedes Kiemelt

Nincs is pihentetőbb, mint egy kellemes lovaglás erdőn-mezőn át, amikor elfelejtheted a mindennapok gondjait, kedvenced pedig kicsit kinyújtóztathatja tagjait. Azonban amikor lovaddal az utakon vagy épp terepen közlekedsz, biztonságod nem csak rajtad, a lovastudásodon és a lovadon múlik, hiszen bármikor találkozhatsz motorosokkal, gépkocsivezetőkkel és kerékpárosokkal. Néhány egyszerű alapszabály betartásával azonban mindannyian biztonságban lesztek.

Mivel a lovak mára kiszorultak a mindennapokból, egyre kevesebben tudják, hogyan is viselkedjenek a közelükben. Az autóvezetők, motorosok vagy épp kerékpárosok gyakran tanácstalanok, ha lovasokkal találkoznak útjuk során, emiatt az ilyen találkozások gyakran torkollanak balesetveszélyes szituációkba. A jó hír az, hogy néhány alapvető tudnivaló szem előtt tartásával elkerülhetőek az ilyen veszélyhelyzetek.

Két kerék, négy patkó: találkozás kerékpárosokkal

A semmiből szinte zajtalanul előtűnő, majd karnyújtásnyi távolságban elsuhanó kerékpárosok gyakran megrémítik még a legnyugodtabb lovakat is. Nekik szól ez a rövid film, amit a Singletrack Mountain Bike Magazine és a British Horse Society készített:

Lovak a lóerőkkel szemben

Sok gépkocsivezető veszíti el a türelmét, ha lovasokat lát az úton, és kezd meggondolatlanul előzésbe veszélyes távolságból, vagy suhan el az út szélén baktató lovasok mellett nagy sebességgel. Bár a lenti film a British Horse Society megbízásából készült, így a baloldali közlekedést veszi alapul, minden fontos tudnivaló benne van, amit jobbra tartva is alkalmazniuk kell a gépjárművezetőknek:

A legfőbb tudnivalók négy pontban autósoknak és motorosoknak:

  • Lassíts
  • Légy türelmes, ne dudálj, ne pörgesd a motort
  • Mindig tarts nagy, legalább egy autónyi távolságot
  • Lassan hajts tovább

Lovasként Te is sokat tehetsz a saját biztonságodért:

  • Mindig légy jól látható és viselj megfelelő védőfelszerelést
  • Közlekedj szabályosan és légy tekintettel a közlekedés többi résztvevőjére
  • Csak megfelelően képzett lóval vágj bele a lovardán kívüli kalandokba

Végül, de nem utolsó sorban: sokat tehetsz a többi lovasért is azzal, ha ezt a cikket megosztod autós és kerékpáros ismerőseiddel.

Lo Auto1200
Kapcsolódó cikk
Kommentek