Terepen az ijedős lóval

Terep Lepes1200

A közismert mondás szerint a ló csak kétféle dologtól fél: attól, ami mozog és attól, ami nem. Ha a Te lovad terepen teszi ezzel próbára türelmedet, érdemes bevetned néhány egyszerű trükköt.

Tisztelet és bizalom

Még mielőtt nyeregbe szállnál, egy kis földi munkával ismételjétek át az alapokat. Mozgasd a lovadat arra, amerre te szeretnéd, ahelyett, hogy a lovad mozgatna téged. A hátraléptetés nagyon hasznos gimnasztikai feladat, emellett egyszerű módja annak, hogy egy kis személyes teret teremts közted és lovad között, tiszteletet követelj és hogy felkeltsd a figyelmét.

Vezesd le a felesleges energiákat

Mielőtt terepre indulnál, dolgoztasd meg lovadat futószáron, hogy kiereszthesse a fáradt gőzt. Így nyugodtabban vághattok neki a kinti kalandoknak.

Adj neki feladatokat

Kösd le lovad figyelmét feladatokkal. A hajlításokat, combra való engedést, a vállat- és farat be feladatokat, kisebb-nagyobb ívek lovaglását és az átmeneteket terepen is kiválóan lehet gyakorolni. Míg lovad ezekkel van elfoglalva, kevésbé van ideje a rá leselkedő veszéllyel foglalkozni.

Mindig kell egy barát

Ha teheted, egy ijedős lóval ne indulj tereplovaglásra egyedül - különösen kezdetben. Az a legjobb, ha egy nyugodt és magabiztos ló-lovas páros kísér Titeket. Ahogy lovad idővel egyre magabiztosabb lesz, majd kettesben is nekivághattok a külvilág felfedezésének.

Nyugalom és következetesség

Lovaddal való kapcsolatod a kölcsönös bizalmon és tiszteleten kell, hogy alapuljon. Fontos, hogy így is kommunikálj a lovaddal. A büntetés sokszor nem célravezető és nem viszi előrébb a kapcsolatotokat.

Mindig tartsd szem előtt, hogy lovad érzi, ha ideges és feszült vagy, így a siker egyik kulcsa, hogy mindig megőrizd nyugalmadat - a nyeregben is.

Ha mindennek ellenére nem megy...

Ha minden, a jól képzett lovas kelléktárában szereplő eszközt felhasználtál már, de továbbra is elmarad a siker, kérj segítséget állatorvosodtól. A háttérben ugyanis akár egészségügyi okok is állhatnak. Ezek közül a leggyakoribbak a fog- és hátproblémák, illetve a szem megbetegedései, látászavarok. Érdemes átbeszélned a szakemberrel lovad takarmányozását is, hiszen az is problémát jelenthet, ha lovad túl sok energiát visz be a takarmánnyal.

Tereplovaglas hatulrol

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek