Lovaglás viharban

Vihar villamlas og

Egy kis eső senkinek sem árt, de a villámlással járó zivatarokat érdemes komolyan venni. Mivel a lovaglás és a lótartás döntően szabadtéri tevékenység, fontos tudnod, mi a teendőd vihar esetén.

A villámok alapvetően a jól vezető, általában magasabb, csúcsos tereptárgyakba csapnak bele, mint a magányos fák, oszlopok, villámhárítók. De ez a "tereptárgy" lehet akár egy mező közepén, vagy egy domb tetején haladó lovas is. A világon évente néhány esetben lovakat és lovasokat is ér villámcsapás. De nem csak akkor vagy veszélyben, ha közvetlenül ér a villámcsapás, a földet érés helye körül kb. 30 méteres körben is veszélyes elektromos mező alakul ki.

Fontos, hogy mindig kísérd figyelemmel az időjárás-előrejelzést. Az okostelefonokon számos olyan szolgáltatás használható, ami riasztást küld, ha a közelben vihar, vagy más veszélyes időjárási jelenség alakul ki.

Ha dörög az ég, ideje felfüggeszteni minden szabadtéri tevékenységet és biztonságos helyre húzódni. Ha a villámlás és a dörgés között 10 másodpercnél kevesebb idő telik el, akkor nagyon közel van a vihar. Ha viszont már fél órája nem hallasz mennydörgést, feltehetőleg elvonult a zivatar.

Villamlas1200
Kattints a képre és töltsd le a VFD német nyelvű tájékoztatóját

A lovardában

A lovakat érdemes a legelőről és kinti karámokból bevezetni az istállóba. A szabadban zajló rendezvényeket is ajánlott felfüggeszteni a zivatar idejére.

Terepen

Terep- és túralovaglásod útvonalát mindig úgy tervezd meg, hogy tudd, hol találhatsz lovaddal menedéket egy esetlegesen kialakuló vihar elől. Ha zivatar közeleg, igyekezz biztonságos helyre húzódni.

Lovasként különösen a nagy, nyílt mezőkön, a magaslatokon, hidakon, illetve a magányos fák közelében vagy veszélyben. Lovagolj ezért mélyedésekben, völgyekben, hogy ne Te légy a legmagasabb pont. A magányos fáktól tarts 50 méter távolságot. A fém kerítések is veszélyesek lehetnek, ha nincsenek megfelelően földelve, érdemes ezeket is elkerülni.

Úton a lószállítóval

A villámcsapástól a fém karosszériával rendelkező gépjárművek nyújtanak védelmet. A lószállító utánfutó csak akkor nyújt biztonságot, ha fém szerkezetű, és a fém szerkezet a ló feje fölé magasodik.

Villámcsapás esetén

Ha valakit villámcsapás ér, kb. két másodperc alatt akár 100.000 Amper erősségű áram halad át a testén, ami súlyos égéseket, bénulást, agykárosodást, szívmegállást, és akár halált okozhat. Hívd a 112-es segélyhívót és kezdd meg az elsősegélynyújtást.

Ha lovat ért villámcsapás, azonnal értesítsd az állatorvost, aki megkísérli az állat kezelését. A lovak azonban csak ritkán élik túl a villámcsapást, mivel elülső és hátulsó lábaik viszonylag távol vannak egymástól, így a testben nagy feszültségkülönbség alakulhat ki.

Villamlas vihar

Forrás: Cavallo.de, VFD
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek