A hajlítás lovad tornáztatásának egyik alapvető feladata

Idomitas Illusztracio1200

A ló kiképzése során rendelkezésre álló gyakorlatok közül a hosszhajlítás talán az egyik legalapvetőbb a lovas eszköztárában. Mint arról már volt szó itt, a Riderline-on, két fajtáját különböztetjük meg, mégpedig az állítást és a hajlítást. Ezúttal a hajlítást vesszük górcső alá.

A hajlítás az az állapot, amikor a ló teljes gerincoszlopa a fejtől egészen a farokrépáig ívet ír le.

A hajlítás célja a ló tornáztatása, egyensúlyának fejlesztése, illetve a ló feletti kontroll növelése. Egyben remek gimnasztikai gyakorlat is, mert amíg a belső oldal megrövidül, addig a külső oldal megnyúlik, ezzel átmozgatva az izmokat. Gyakorlása elengedhetetlen a különböző patanyomfigurák helyes kivitelezéséhez.

A hajlítás mértéke feladattól függ. Például kör lovaglása esetén a lónak a kör ívével megegyező mértékben kell meghajolnia, így nagykör lovaglása esetén kisebb, míg kiskör lovaglása esetén nagyobb mértékű a ló hajlítottsága.

Hajlitas Anatomia
Kép forrása: Gillian Higgins, Horses Inside Out

A hajlítás kivitelezése akkor korrekt, ha nem csak a ló fejét és nyakát tudja a lovas meghajlítani, hanem a vállakat és a hátsó lábakat is kontroll alatt tudja tartani, ezzel az egész gerincoszlopra kiterjesztve a hajlítást. Gyakori hiba, hogy a ló marban megtörik, tehát csak a nyakát hajlítja meg, ezzel hamis illúzióba ringatva a lovasát.

A hajlítás végrehajtása akkor lesz eredményes, ha a lovas diagonális segítségei megfelelőek. Vegyük példaként egy sarok kilovaglását bal kézen. Mielőtt megközelíted a sarkot, készítsd elő a lovadat: vedd bal állításba, alkalmazz a külső száron egy finom félfelvételt és rendezd az ülésed. Terheld a bal oldali ülőcsontod, bal lábad tedd a hevederhez - ekörül a láb körül fog a ló meghajolni. A belső szár adja meg a hajlítás ívét, míg a külső szár finoman tartson ellent. A külső láb a heveder mögött megtartja a ló farát, hogy az elülső lábak nyomvonalát követve az íven maradjon. A külső csizma támogatása nélkül a ló fara kifelé, míg a külső szár ellentartása nélkül a ló válla befelé sodródna.

A leggyakoribb hibák közé tartozik a finom szárkezelés hiánya. Amikor a lovas nem érzi, hogy mennyit vegyen fel a belső száron és mennyit engedjen a külsőn, extrém fokú túlhajlításhoz vagy elferdült tarkóhoz vezethet. Ennek elkerüléséhez vedd igénybe szakképzett lovasoktató vagy edző segítségét, aki földről kontrollálja a gyakorlat helyes kivitelezését.

Tovább a regisztrált edzők listájára >>

Forrás: Barefoot, Horse&Hound
Fotó: Pixabay, Gillian Higgins, Horses Inside Out

Kapcsolódó cikkek
Kommentek