Lovas szakkifejezések – és ami mögöttük van

Ules Kiemelt

A lovardák négyszögeiben rendre olyan szakkifejezések röpködnek, mint állítás, félfelvétel, átmenet. A lovasoknak pedig nem csak ezek jelentését, helyes kivitelezését is el kell sajátítaniuk ahhoz, hogy harmonikusan dolgozhassanak együtt lovukkal. Beszéljünk egy nyelvet, nézzük, mit is takarnak a leggyakrabban használt lovas szakkifejezések.

De kezdjük az elején! Még mielőtt a bonyolultabb szakkifejezések felé galoppoznánk, vegyük sorra a megértésükhöz szükséges alapkifejezéseket, kezdve a segítségekkel.

Miben és kinek segítenek a segítségek?

Természetesen a lónak és a lovasnak az egymással való kommunikációban: a lovas a segítségeken keresztül érteti meg magát a lóval. És bár a lovakkal a földről is kommunikálunk, mégis a leggyakrabban lovon ülve beszélünk segítségekről.

Többfajta segítség létezik. A legfontosabbak a lovas ülése, a csizma és a szársegítség. Bár külön-külön lesz róluk szó, használni együtt kell majd őket.

A legfontosabb segítség nagyító alatt: az ülés

Ide tartozik a testsúly, a lovas derekának mozgatása, ülőcsontjai terhelésének mértéke, hatással van rá a törzs oldalirányú elfordítása, gerinc, vállak, fej helyzete.

A különböző szakágakban különböző elméletek léteznek az ülés használatáról. Az iskolalovaglásban az az elvárt a lótól, hogy lovasa alá lépjen, tehát a lovas oda terhel, amerre szeretné, hogy lova haladjon. Vagyis arra az ülőcsontra helyez több súlyt és abba a kengyelbe terhel többet, amerre szeretné, hogy lépjen a ló, így használva a testsúlyt az irányításhoz.

A felsőtest helyzetét is érzékeli a ló és reagál is rá. Például fordulásnál a felsőtest is mutatja az ívet. Ez a mozdulat azonban nem ér véget derékban, Honza Blaha hasonlatával élve úgy kell elképzelni, mint a kaszálást: nem csak derékig megy végbe a mozgás, törzsfordítás, hanem a lábak, térdek is bekapcsolódnak.

Az ülésre nagy hatással van a fejtartás is. Bizonyára Neked is mondta már az edződ: "ne a ló nyakát nézd, hidd el, ott van az még alattad". Márpedig csak egyenes nyakkal, gerinccel, a ló súlyvonalában lévő, simulékony üléssel lehet pontos testsúly- és deréksegítségeket adni.

Ha viszont a lovas ülése nem követi a ló mozgását, azzal is jelez valamit a számára. Például ha könnyű ügetésben határozottabban emelkedik, lépésnyújtásra tudja ösztönözi a lovat. Ha pedig úgy ül le, mintha elmaradna a ló mozgásától, és kisebbeket emelkedik, le tudja lassítani az ügetést. Amikor tehát a lovas a ló mozgása ellen ül, azt az impulzust, ami a hátsó lábakból elindul végig a gerinc melletti izmokon, kicsit megakasztja.

Azt lovasként fontos tudnod, hogy a ló nem úgy születik, hogy képes embert vinni a hátán, meg kell tanulnia ezzel a teherrel egyensúlyban mozogni. A lovas súlya a gerinc melletti izmokon terhelődik a lóra, és ott érzékeli a lovasát, a lovas minden mozdulata kihat a ló mozgására is.

Írta: Száz Petra, lovaskultúra oktató

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek