A legfontosabb illemszabályok a lovardában

Fouganza ilemszabaly fokep

A lovarda egy olyan hely, ahol sokan szeretnek elidőzni, akár csak külső szemlélőként is. Nagy családok, kerékpárokkal, kutyával, labdával, nagy hanggal előszeretettel fordulnak elő szinte minden lovas létesítményben. Fontos azonban tisztában lenni azzal, a lovak közelében fokozott odafigyelés szükséges a balesetek elkerülésének érdekében.

Vinnay Patrícia, Fouganza, országos lovassport felelős lenti írása egy lovardatulajdonos kifejezett kérésére született:

Találd meg a parkolót!

Bár csábító lehet a lovaspályák, és az istálló közvetlen közeléig kocsival begurulni, mégis kissé tapintatlan dolognak minősül, még akkor is, ha sok időnek kell eltelnie, mire szóvá teszik. Nem is beszélve arról, hogy az autó sincs biztonságban egy elszabadult, vagy kevésbé jól nevelt lóval való találkozás esetén, amire egy lovas létesítmény berkeiben bármikor lehet precedens. Bár alapvetően minden okozott kárért a ló tulajdonosát terheli a felelősség, azonban arról hosszan lehetne beszélgetni, hogy ha ilyesmi egy lovarda területén belül, a parkolón kívül történik, azért ki a felelős. Hagyd inkább az autót az arra kijelölt helyen.

Az élet rövid - köszönj hangosan!

Mindenkinek. Egy lovarda, egy közösség. Vannak itt iskolalovakon lovagoló gyerekek, és bértartók, akik egymástól némileg különülnek, mégis közös bennünk a ló szeretete. Annál rosszabb nincs, amikor ráköszönsz egy gyerekre, vagy egy szülőre, és ő bambán bámul rád, ahelyett, hogy visszaköszönne... Nem baj, ha nem ismerjük egymást, attól még jól tud esni a tiszteletadás egymás felé.

Viselj kobakot!

Nyilván őseink nem kobakban hódították meg a Kárpát-medencét, de nem is túltenyésztett és alulmozgatott lovakra ültek fel heti néhány óra erejéig, hobbi céllal. Kobakot viselni nemcsak önmagadért kell, hanem a kis lovasokért, a kezdőkért, a gyerekekért is, akik példaképként tekintenek a nagyokra. Nem jó, ha azt látják, hogy az a menő, ha valaki kobak nélkül ül fel a lóra.

Fouganza gyerek lovasok

Öltözködés

Nyilván itt nincsenek már olyan merev szabályok, mint régen, de azért érdekességképpen ejtsünk szót arról, hogy nem illik sem fürdőruhában, sem félmeztelenül, sem ujjatlan trikóban lóra ülni. Ha szeretnéd a hagyományokhoz tartani magadat, akkor galléros blúz, póló, vagy ing való felülre, és ne feledkezz meg a lábszárvédőről (ha lovaglócipőt hordasz), valamint a nadrágszíjról sem. Azt pedig már mondani sem kell, hogy lovat kizárólag zárt lábbeliben közelíts meg...

Menekülő állat!

Előfordulnak banális okokra visszavezethető balesetek, melyeket végső soron az ismeretek hiánya idéz elő. Sokan nem tudják, hogy a ló menekülő csordaállat, ebből adódóan bármikor megijedhet, és ha az egyik megijed, lehet, hogy a többi is meg fog. Légy ezért óvatos a különböző ajtók csapkodásával, és lovardába lépés előtt mindig kérj helyet! A gyermekek a csörgő-zörgő rollereket, kerékpárjaikat, kisbicikliket ne a lovaspálya közvetlen közelében a macskakövön használják, jobb óvatosnak lenni az esernyőkkel és tartsd észben, hogy a különböző zsákok, zacskók is ijedelemre adhatnak okot.

A történethez hozzátartozik a lovardán kívüli közlekedés is, hogy semmiképpen se száguldj el nagy sebességgel lovasok mellett, főleg akkor nem, ha karjukkal intve arra kérnek, lassíts. Jó okuk van rá. Szó sincs arról, hogy bele kellene ültetni a lovakba a parát, de légy körültekintő, és próbálj helyettük, az ő fejükkel gondolkodni.

Késés

A legtöbb szülői elégedetlenség abból fakad, hogy sokan elkésnek a lovasoktatásról, ebből adódóan csúszna minden őket követő lovas edzésideje, ez pedig nyilván nem megengedhető, ezért aki késik, az annyival kevesebb időt tölt lóháton. A fociedzés is elkezdődik, ha ott vagy, ha nem. Ez ilyen egyszerű.

Ne hagyj egyedül kisgyereket!

A legtöbb mai gyerek nem nagyállatok közvetlen közelében szocializálódik, ahogy igaz ez a legtöbb mai szülőre is. Nem egyszer találkozni az istállóban felügyelet nélkül rohangáló gyerekek csoportjával, akik még a derekadig sem értek, és éppen azt találgatják, vajon melyik lóhoz lehet bemenni, és melyiket etessék meg valamivel. Ahelyett, hogy hagynád, hogy a gyerkőcök feltalálják magukat a lovardában, fontos tájékozódni, mit lehet, és mit nem a lovak közelében, de legjobb természetesen az, ha a pici gyerekek egyáltalán nem maradnak felügyelet nélkül a lovas létesítményben.

Kutyák a lovardában

A legtöbb lovardában vannak kutyák, akik ott élnek, és sajátjukként tekintenek a területre. Éppen ezért idegen kutyát először illik pórázon tartani addig, míg meg nem bizonyosodtál arról, hogy a négylábúak nem jelentenek veszélyt egymásra. Figyelj rá, hogy a lovardát nem járt kutyák nem feltétlenül tudják, hogy a lovaspályára nem szabad berohanni. Erre őket is meg kell tanítani. Természetesen a kutyagumi összeszedése itt is ugyanúgy elvárt, mint az utcán, vagy egy parkban.

Fouganza kutya

A trágya és az extra kérések

A bértartási szerződésben általában a ló napi háromszori etetése, egyszeri trágyázása, és karámozása, valamint a pályák használata foglaltatik benne. Mindenkinek kötelessége a lova által elpottyantott ajándékokat is a megfelelő helyre csoportosítani.

A ló mozgatása, extra igényeknek megfelelő vitaminokkal történő etetése nem a lovászok feladata. Az, hogy jófejek, és kérésedre megteszik, nem jelenti azt, hogy ezzel vissza szabad élni. Pláne nem illik őket estébe nyúlóan telefonon, üzenetben zaklatni a takarók le-, és feltételével, egyéb teendőkkel kapcsolatban, hiszen nekik is van életük. Nyilván egy állatorvosi vészhelyzet más elbírálás alá esik.

Ne etesd a bértartott lovakat!

Ma már az állatkertekben is csak külön erre a célra készült csemegével lehet etetni az állatokat, egyéni igényeiknek, és érzékenységüknek megfelelően. Lehet, hogy jó bulinak tűnik almát-répát-lócsemegét- kockacukrot meg még ki tudja, mit adni az istálló összes lovának, mégis jobb inkább elkerülniezt a fajta kedveskedést. Ahány ló, annyiféle egyéni igény, és van olyan gazdi, aki kifejezetten nem szereti, ha a lovának minden második gyerek ad valamit. Ráadásul a lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, az állatorvosi kezelés minimum ötszámjegyű tétel, a kólika pedig a mai napig a vezető halálok. Ne etesd engedély nélkül más lovát.

Lámpák, ajtók, tisztaság

Egy szép lovarda akkor lesz sokáig szép, ha mindenki vigyáz rá. Nem csak a dolgozók, hanem mindenki. Szemetet a szemétbe, csikkeket a megfelelő helyre, hagyd a patamosót tisztán magad után, és ügyelj rá, hogy ne generálj felesleges költségeket, mert a fagyi előbb-utóbb a bértartás árának növekedésével fog visszanyalni. A villanyokat kapcsold le, ha elhagyod pályát vagy a fedelest. Ez az istállóra is vonatkozik. A lovak kedvelik a félhomályt, nincs szükségük díszkivilágításra. Egy kis odafigyeléssel ezek az amúgy hamar összeadódó költségek mind megspórolhatók.

Az ajtókat pedig nem csak illik becsukni magad után, hanem több okból szükséges is. A biztonság mellett az sem elhanyagolható, hogy télen, kemény fagyok idején így véded az önitatók csőrendszerét az elfagyástól. A fűtőszál a mai napig luxusszámba megy sajnos, így ha ez bekövetkezik, akkor vödörből kell itatni az összes lovat.

Fouganza patamoso

Dohányzás

Amellett, hogy ma már csak a kijelölt helyeken engedélyezett a dohányzás, és rendkívül nagy illetlenség lóháton rágyújtani, az istálló és környéke fokozottan tűzveszélyes terület. A dohányzás ráadásul csoportos tevékenység, így sajnos a rossz példa ragadós, ezzel a veszély nő. Elég egy kis szellő, egy égő cigaretta közelében, és pillanatok alatt lángra gyúlhat egy komplett létesítmény, hiszen a szalma, széna, fa, mind kiválóan és gyorsan égnek.

Nyitvatartási idő

Végül, de nem utolsó sorban: minden lovardának van nyitvatartási ideje, amit illik tiszteletben tartani. Este kilenc óra után általában mindenki szeretne nyugovóra térni, főleg azok, akik másnap hajnalban kelnek, hogy a lovadnak enni adjanak. Jó dolog meghívni a nagy családot hétvégén lovardát látogatni, de illik észrevenni, amikor a felelős személy szeretné bezárni a kaput.

Fouganza illemszabaly

Forrás: SportoljMa.hu
Írta: Vinnay Patrícia - Fouganza, országos lovassport felelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek