Hasznos tippek időmilliomos lótartóknak

Fouganza illusztracio 1

"Ha egyszer annyi időm lenne, amennyi soha nincs..." - Hányszor hangzik el a vonatkozó fogadalmakkal együtt, hogy mi mindent csinálnál meg, ha semmi egyéb halaszthatatlan dolgod nem lenne... Íme egy hasznos lista, melyből szemezgethetsz, ha már kezded úgy érezni, nem tudsz mit kezdeni a hirtelen jött korlátlan mennyiségű szabadidőddel.

Bár Vinnay Patrícia, a Fouganza, országos lovassport felelőse még csak a közelébe sem került az unalom állapotának, mivel a Decathlon többi dolgozójához hasonlóan ő is megkapta a lehetőséget, egyben kihívást, hogy online dolgozzon, amíg a rendkívüli helyzet fennáll, azért beleképzelte magát azoknak a helyébe, akiknek most korlátlan idejük van arra, amire egyébként nem szokott. Annyi, hogy értelmes eltöltése már szinte fejtörést okoz. Útmutatásával ragadd meg az alkalmat, és tegyél meg mindent, ami csak belefér ebbe az időszakba, mindent, amire valószínűleg nem mostanában lesz legközelebb időd.

Tehát adott a március közepe óta fennálló helyzet, aminek az elején még csak pozitívumokat látott az ember, ami persze normális. Aztán később már nem ennyire rózsás a helyzet sokaknál. Ne használjunk olyan csúnya szavakat, mint amiket nekem mondtak gyerekként, mikor azzal vádoltak, hogy kétkapura unatkozom, de nyilván mindenki el tudja képzelni, mekkora esély van arra, hogy a sokadik ugyanolyan eseménytelen napot is valami értelmes dologgal tudd megtölteni ahelyett, hogy elvesznél a hűtő-Netflix-ágy bermuda-háromszögben.

Lótulajdonos vagy? Akkor Neked az alábbi ötletekkel szolgálhatok a helyzet elviselhetővé, sőt, hasznossá tételére. Természetesen amennyiben lehetőséged van látogatni a lovadat, szigorúan tarts be minden szabályt, melyek aktuálisan érvényben vannak.

Hogyan fektesd be értelmesen ezt a rengeteg időt?

Túl azon, hogy lemozgatod a lovadat, ha jó idő van, akkor ezt követően megfürdeted, legelteted amíg megszárad, és még egy kicsit fazonra is igazítod a sörényét-üstökét-farkát, mielőtt jó alaposan lekennéd a patáját... (Hogy aztán öt perc múlva belefetrengjen valami mocsokba a legnagyobb örömödre...) Mikor jutott utoljára eszedbe, hogy az ápolószeres dobozodban is katonás rendet vágj? Bizony, néha ajánlott az ápoló eszközöket is lefertőtleníteni. Borítsd ki a dobozod tartalmát, az eszközöket jó alaposan mosd át például Betadine szappannal, majd tedd ki őket a napra megszáradni, hogy utána a szintén tisztára suvickolt dobozodba öröm legyen szépen rendben visszapakolni mindazt, amit valóban használsz. A többit ajándékozd el. Újjászületés-élmény lesz.

Igen, tudjuk, hogy a bőrápolás fontos, meg is tanultuk, hogyan kell szabályosan végezni, de őszintén, mikor szedted szét utoljára a teljes felszerelésedet, hogy darabonként úgy tisztítsd meg, ahogy az a nagykönyvben meg van írva? Mikor nézted át őket jó alaposan biztonsági szempontból, hogy van-e rajtuk kopás, repedés, szakadás? Ennek is eljött az ideje.

Ha nem vagyok indiszkrét: Neked hány szekrénnyi lovascuccod van? Ebből mennyit használsz valóban? Hányszor fordult meg a fejedben, hogy ki kellene válogatni a felesleget, egy részét jótékonyan elajándékozni, amit pedig szeretnél eladni, azt eladható állapotba hozni, lefotózni, meghirdetni, majd ilyen módon felszabadítani némi helyet? Amit aztán borítékolhatóan új felszerelések tárolására fogsz használni záros határidőn belül... "Így válik teljessé az élet végtelen körforgása." Hajrá! :)

Nálad is hajlamosak összefolyni az évszakok? Júniusban még mindig van elöl lótakaró? Itt az ideje, hogy ezen a téren is aktualizáld a helyzetet. Keféld át, mosd/mosasd ki az összes lótakarót, ellenőrizd az állapotukat, amit meg tudsz javítani, azt javítsd meg magad, amit nem, arra kérj meg valakit, és szépen, tisztán, illatosan, használatra kész állapotban bezsákolva pakold el őket lehetőleg abban a sorrendben, ahogyan minden valószínűség szerint kelleni fognak majd ősszel. Semmihez sem fogható érzés lesz.

Keféld át és mosd ki az összes nyeregalátétedet. Hagyd elöl, amiket használsz, tedd el szépen színek szerint, amiket nem. A versenyszettedet is állítsd össze, törölgesd át, és készülj fel lélekben az újrakezdésre. Ha szigorú vagy magadhoz, rá fogsz jönni, micsoda tartalék tőkéd van használaton kívüli ló- és lovasfelszerelésekben...

Nézz körül a táplálékkiegészítők, lóápoló készítmények háza táján! Nézd át a lejárati dátumokat! Ha van olyasmi, ami lejárt, szabadulj meg tőle! Ha van olyasmi, amit nem használsz és régóta csak porosodik, de még nem járt le, ajándékozd el! A többit szépen, rendben rakd vissza a helyére! Nézd meg az elsősegélycsomagodat, aktuális-e? Ha hiányzik belőle valami, itt az ideje, hogy pótold.

Nézd át lovad útlevelét is! Érvényes még a vérvétel, és a vakcina? (Hát a jogsid, személyid? Ha bármelyik okmányod le fog járni, tudatosítsd magadban, hogy elsők között intézhesd, amikor majd kinyitnak a hivatalok.) Körmölés, patkolás mikor volt? Ha hetekig szoktál várni a kovácsra, jobb, ha már most felhívod.

Nézd meg a lovad bokszát. Pókhálókkal miújság? Az ablakon kilát még? Az etetőre és az itatóra is biztosan ráfér egy jó alapos takarítás. Lovad hálás lesz érte.

Gondold végig a céljaidat, ha szükséges, aktualizáld őket, és mérd fel, hogy milyen lépések vezetnek hozzájuk. Ha kell, bővítsd ki az edzéstervedet új dolgokkal, melyek eddig nem képezték a napi rutin részét. Ha kell, engedj el egy-két dolgot, melyek már nem olyan fontosak neked. Most van elég idő bővíteni a szaktudásodat is a téged érintő, érdeklő témakörökben - legyen az nyomtatott, vagy online elérhető irodalom. Kutass új feladatok után, melyek lovad számára is változatosságot biztosítanak. Keress érdekes gimnasztikai gyakorlatokat, próbálj ki valami újat, amire mindig is kíváncsi voltál. Iktass be rendszeresen terepmunkát, mely során kiszabadultok a lovardából és növelhetitek a kondíciótokat.

Meglátod, kettőt pislantasz, és máris eltelik ez az időszak, Te pedig boldogan fogsz visszagondolni rá, ha tényleg hasznosan töltöd el.

Fouganza illusztracio 2

Írta: Vinnay Patrícia - Fouganza, országos lovassport felelős
Fotó: Fouganza

Kapcsolódó cikkek
Kommentek