Pónival száguldó császári hintó!?

Loszallitas kiemelt

Ugye, mennyire meghökkentő, ha így példázzuk?! Ma formabontók leszünk, és autók helyett a szerelvényeket teszteljük, a szabályok figyelembevételével.

Kissé megmosolyogtató címünkből kiindulva kezdjük mindjárt az alapoknál! Bár a lovaskocsik ideje már rég elmúlt, de azért a filmekben, régi képeken sem láthattál császári hintót, postakocsit, málhás szekeret ami elég egy póni vagy versenyparipa lett volna fogva. Sok idő eltelt azóta, a szerelvényben pedig pont ellentétes lett a szereposztás. A lovak hátra kerültek egy utánfutóba, a kocsi meg előre, vontatásra. De van valami, ami az idő múltával sem változott, ami állandó, amióta világ a világ, az pedig a fizika törvényei. És ha ösztönösen is, de már elődeink is tudták, hogy a hintó, vagy a postakocsi elé kettő, négy vagy hat erős, és kitartó lovat kell befogni Ezen példánkból kiindulva képzeljünk el egy Suzuki Swiftet, egy Toyota Yarist, vagy egy Nissan Micrát, amint a két pacinkkal megrakott utánfutót húzza! Ugye, hogy megmosolyogtató? Természetesen nem akarunk senki felett pálcát törni, egyszerűen nézzük elsőnek a súlyadatokat és a közlekedési szabályokat, amik logikusan és a közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében lettek megalkotva.

Milyen jogosítvánnyal mit vontathatsz?

Tisztázzuk mindjárt az elején:

  • B kategóriás jogosítvánnyal a 3500 kilogrammot meg nem haladó össztömegű jármű vezethető, maximum (a vezetőn kívüli) 8 ülőhellyel.
  • A lószállító nehéz pótkocsinak számít (750 kg feletti), így nem haladhatja meg a pótkocsi össztömege az autó saját tömegét, és az egész szerelvény legnagyobb össztömege maximum 3500 kilogramm lehet. (Forrás: 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 1. melléklet)
  • A hibrideknél különösen figyelni kell a gyári adatokat (kivéve a lágy hibridek), hiszen a hajtóművük miatt korlátozva van a vontatható tömeg Például az 1-es 2-es Priusok egyáltalán nem vontathatnak, még lepukkant járművet sem.
  • De! Hogy ne legyen olyan egyszerű, figyelembe kell venni a jármű és a vonóhorog vontatási adatait is! A személyautók átlagos vontatási paraméterei, vonóhorgai a könnyű (max. 750 kilogramm össztömegű) utánfutókra szoktak megfelelni.

Számoljunk!

Minden jármű forgalmi engedélyében szerepel az adott jármű saját tömege és maximálisan engedélyezett össztömege. Lényegtelen tehát, hogy az adott lószállítóval egy pónit, vagy egy méretes sportlovat szállítunk, a forgalmi engedélybe bejegyzett össztömeg a mérvadó.

Azonban a jobb érthetőség kedvéért most valóban számoljunk egy kicsit! Példánkban a valós tömeggel, átlaggal számolunk, hiszen minden utánfutónak más az adata. Lényegében minden lószállító 750 kilogram felett van, tehát nehéz pótkocsinak számít.

  • A kétlovas, kéttengelyes lószállítók önsúlya 750 és 980 kilogramm között mozog, példánkban vegyük 800 kilóra. Egy ló 500-600 kilogramm közt van, vegyük 550 kilogrammra, így a kétlovas utánfutó össztömege két lóval a példában 1900 kilogramm, vagyis 1,9 tonna.
  • Egylovas utánfutó példánkban 700 kilogramm, plusz egy ló 550 kilogramm, tehát az össztömege egy lóval 1250 kilogramm, vagyis 1,25 tonna.
Loszallito

Most nézzünk konkrét példát néhány autótípussal:

  • Ford Kuga: 1.5-ös, 150 lóerős, saját tömege: 1564 kg. Gyári elektromos vonóhorga 2100 kiló teherbírású. Csak az egylovas utánfutót használhatjuk a Kugával.
  • Suzuki Vitara, S-Cross: Saját tömege 1275 kg. Csak az egylovas utánfutót használhatjuk a Vitarával, és az S-Crossal.
  • Volkswagen Golf: Saját tömege 1240 kg. A példánkban szereplő egylovas utánfutót sem használhatjuk a Golffal.
  • Toyota Corolla Sedan 1,8: 122 Le, hibrid, saját tömege 1425 kg, vontatható tömeg 750 kg. Nem használhatjuk az egylovas utánfutót sem.
  • Toyota Rav4: 2000-es benzines / 2500 Hibrid 228 Le 4WD, saját tömege 1615/ 1680 kg. Csak az egylovas utánfutót használhatjuk, hibridnél is 1650 kg-ig.
  • Toyota Rav4: 2500-es 218 Le Hibrid FW, saját tömege 1680 kg, de csak 800 kilóig vontathat, így nem használhatjuk az egylovas utánfutót sem.
  • Toyota Proace: Saját tömege 2046 kg. A kétlovas utánfutót is használhatjuk.
  • Toyota Hilux: Saját tömege 2335 kg, így a kétlovas utánfutót is használhatjuk.
  • Ford Transit: Saját tömege 2265 kg, a kétlovas utánfutót is vontathatjuk vele.
  • BMW 2 Active Tourer: Saját tömege1430 kg, de a gyári adatok alapján csak 1100 kg-ig vontathat, így nem használhatjuk az egylovas utánfutót sem.
  • Chrysler 300 SRT 8: Saját tömege 2030 kg, így a kétlovas utánfutót is vontathatja.

A vonóhorog és az autó vontatási adatait is komolyan kell venni, hiszen ha túlterheljük valamelyiket, az a szerelvény szétszakadásához vezethet! Példánkból is látszik, hogy a kétlovas utánfutó vontatására néhány limuzin kivételével csakis a nagyobb SUVok, pick-upok, vagy haszonjárművek alkalmasak. A számok makacs tények, vitának nincs helye.

Nagyon fontos, hogy ne legyints az adatokra. Már csak azért se, mert mostanában ráhajtott a rendőrség a járműszerelvények ellenőrzésére, és aktívan büntetnek. Súlyt és tengelyterhelést is mérnek. De azért se, mert tudatában kell, hogy légy a felelősségednek és a balesetveszély lehetőségének. Képzelj csak el egy könnyebb autót a súlyhatár alatti vonóhoroggal, amint az oldalszél behintáztatja, az ijedt ló a mozgolódásával még rátesz, aztán a szerelvény betáncol, bebicsaklik, irányíthatatlanná válik, leszakad az utánfutó, elkaszál kerékpárost, motorost, gyalogost, vagy becsapódik egy buszmegállóba! Egy ilyen esetben hány élet, hány család élete menne tönkre egy laza kis felelőtlenség miatt! És a lovak is oda lesznek. No nem is mellesleg a saját és családod életét is tönkrevágtad, hiszen a BTK a gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozását az következők szerint bünteti:

Btk. 235. § „Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.”

Tehát tisztelettel kérem minden lovas barátunkat, figyeljen oda az autóvásárlásnál, és ne sajnálja a pénzt egy olyan járműre, vonóhorogra, (illetve akár egy új jogosítvány kategória megszerzésére) ami megfelel a lóvontatás követelményeinek. A vezető oldali "B" oszlop alján minden autónál megnézhetjük egy pillanat alatt a súly és vontatási adatokat:

Vontatasiadatok pelda

Jómagam 1978 óta motorozom, autózom, teherautózom, buszozom bicajozom baleset nélkül.

Mindenkit hazavárnak, vigyázzunk egymásra!

Kapcsolódó cikkek
Kommentek