Milyen kantárt válassz a lovadnak?

Kantar fokep 2

Sokszor nehéz eligazodni a lófelszerelések világában, hiszen egy termékkategórián belül rengeteg márka kínálja legkülönbözőbb modelljeit. Nem egyszerű a döntés, amikor egy-egy darab megvásárlására még az aktuális divat is ösztönöz… A kantár pont egy olyan kényes kérdés, ahol jól jöhet a segítség, hogy könnyebben megtaláld a megfelelőt, ami természetesen elsősorban a ló igényeit tartja szem előtt, miközben persze szemrevaló is.

Hogy mit nézz meg elsőre egy kantáron? Kiindulópontod mindenképpen egy valódi bőrből készült darab legyen, ami már első tapintásra is kellemes érzetet kelt. A bőrminőség látható, érezhető, csakúgy, mint az orr- és tarkórészen lévő bélelések. Ezeknek a kidörzsölődés megelőzésében van fontos szerepük, illetve a ló kényelmét is biztosítod vele. Ha kiszemelt kantárod a fenti szempontoknak megfelel, akkor olyan rossz úton már nem járhatsz! Arra is érdemes figyelmet fordítanod, hogy milyen orrfékkel van ellátva, hiszen az is befolyásolja lovadat a közös munka során. A vékonyabb orrszíj erőteljesebb nyomást tud kifejteni, míg a szélesebb felületű az orrcsontra gyakorolt hatást jobban eloszlatja. Ez utóbbi emiatt inkább az érzékenyebb lovak számára ajánlott.

Példa a vékony, illetve vastagabb orrfékű kantárokra a Horze népszerű modelljei közül:

Horze constance kantr2
Horze Constance kantár
Horze velence kantr2
Horze Velence kantár
Horze crescendo lester kantr2
Horze Crescendo Lester Kantár

A svéd Mountain Horse is képviselteti magát a kantárok között, egyik közkedvelt modellje a Lugano:

Mh lugano br kantr
MH Lugano bőr kantár

A csillogás és strasszok rajongóinak nagy kedvence a Horze Rohan...

Horze rohan snaffle bridle
Horze Rohan Kantár

...és a Horze Athena:

Horze athena kantr2
Horze Athena Kantár

A mexikói orrfékes kantárokat az ugrósportban használják gyakrabban, jó példa rá a Horze Prescott:

Horze prescott mexiki orrfkes kantr
Horze Prescott Mexikói Orrfékes Kantár

A rosegold rabja lennél? Csak nem a WH X-line strasszköves kantárjáról álmodtál?

Wh x line rose kantar

Itt azonban még egyáltalán nincs vége a dolognak, hiszen tovább is lehet részletezni kedvenc négylábúd fejrevalójának paramétereit!

A ló fején a bőr nagyon vékony, s számos érzékeny idegvégződés is fut rajta. Emiatt egyre szélesebb körben válnak ismertté az anatómiailag formált felszerelések, a márkák egymással versengve dobják piacra az újabbnál-újabb termékeiket ezen a téren. A prémium bőrminőség természetesen itt is alap, csak pluszban mellé társul még egy olyan idegpálya elkerülős kialakítás is, amely mindenhol a lehető legjobban követi a ló fejének formáját, a legkevesebb kellemetlenséget okozva neki így a használat során. Sokszor nem tudod, hogy miért reagál lovaglás közben így, vagy úgy a lovad? Érdemes ilyenkor átnézni a rajta használt felszereléseket is, hátha valami rosszul illeszkedve fájdalmat okoz neki.

A 2019-es év sztárja, az olasz márka, a Prestige prémium kategóriás modellje:

Prestige anatomiailag formalt premium kantar
Prestige anatómiailag formált prémium kantár

A Horze Lovasáruházban szinte kivétel nélkül minden kantár elérhető barnában és feketében is és minimum három, de inkább négy-öt méretben, így reméljük mostantól mindenki könnyedén megtalálja közöttük a lovához legjobban illőt.

Szöveg: Hallók Eszter, brand manager, Horze Lovasáruház
Fotók: Horze

Kapcsolódó cikkek
Kommentek