A takarószezon sosem ér véget – várd a tavaszt a Horzéval

Horzespiritpolartakaro

Úgy tűnik, az idei tavasz még várat magára, így még a vastag téli takarók is teljes mértékben aktuálisak. Nem árt azonban előre átgondolnod, hogy az enyhébb, csapadékosabb átmeneti időszakra is megvannak-e a megfelelő alternatíváid.

Amikor beköszöntenek az első melegebb napok, nagyon óvatosnak kell lenned a takaró levételével, hiszen négylábú kedvenced ilyenkor könnyedén megfázhat. Ugye nem akarod egy csúnya orrfolyással, vagy köhögéssel kezdeni a szezont? Néhány jó tanács nem árthat, amellyel megelőzheted ezeket a panaszokat, hogy egészségesen és fitten kezdődhessen az év.

Ne hagyd, hogy becsapjon az idő! Figyelj arra, hogy nyergelés előtt, a meleg takaró levétele után rögtön kerüljön fel legalább egy polár anyagú, ami a ló veséjét és a hátát védi, amíg ápolod, szereled.

Avalanche Polartakaro
Horze Supreme Avalanche PRO polár takaró

Ugyanezt a takarót, vagy ha van, akkor egy nyereghelyen kivágott munkatakarót érdemes az edzés elején is rajtahagyni, amíg kicsit be nem melegszik, majd utána a leléptetéses szakaszban visszahelyezni.

Avalanche Munkatakaro
Horze Avalanche Munkatakaró

Ha lovad sokat van a karámban, további védelemre is szüksége lehet. A téli takaró a tavasz első napsugaraiban fürödve már kevésbé komfortos lovad számára, de csupaszon még nem engedheted ki. Ebben az esetben jó szolgálatot tehet egy vékonyabban bélelt kültéri takaró, ami a szél és az eső ellen is tökéletes védelmet nyújt. Ha izzadósabb, akkor a bélést akár el is hagyhatod és választhatsz egy polárral kombinált, vagy egy teljesen egyszerű esőtakarót.

Horzenevada Esotakaro
Horze Nevada Esőtakaró

A lovak szőrzete alapból úgy van kitalálva, hogy a felső szőrszálak az eső ellen gyakorlatilag szigetelnek. A lenyírt állatokra ebben az időszakban ez azonban még nem vonatkozik. Az eső és a szél is hideg ahhoz, hogy takaró nélkül tedd ki őket! Egy jó minőségű esőtakaróval viszont már nyugodt lehetsz! A vastagság mellett a fazonra is érdemes kellő figyelmet fordítani, hogy elkerüld a szőrkopások és sebesedések kialakulását. Ezek megelőzésére mindenképpen lépésbetétes takarót érdemes választani, és nem árt az sem, ha magasított marrésszel is rendelkezik, így biztosítva a megfelelő mozgásszabadságot, s minimálisra csökkentve a kidörzsölődés veszélyét.

Avalanche Polarbeleses Esotakaro
Horze Supreme Avalanche PRO Esőtakaró

Az éjszakai takaróváltást is ahhoz igazítsd, hogy mennyire meleg az istálló. Itt se feledkezz el a légáteresztő képességről, hiszen a bőrének az a legegészségesebb, ha ez az anyagtulajdonság magas. Így elkerülhetőek a bőrbetegségek, illetve az izzadás is. Istállótakarók is elérhetőek sokféle grammos töltettel, erre az időszakra például egy 100 grammos átmeneti verzióra való váltás nagyszerű döntés lehet.

Horzenevada 100G Istallotakaro
Horze Nevada istállótakaró, 100gr

A sokféle takaró, a gazdi szeretete és törődése hamar meghozza gyümölcsét, s egy egészséges és jókedvű lovacskával várhatod a tavaszt!

Avalanche Atmenetitakaro
Horze Supreme Avalanche PRO Átmeneti Takaró

Szöveg: Hallók Eszter, brand manager, Horze Lovasáruház
Fotók: Horze
A borítóképen: Horze Spirit polár takaró

Horzelogo uj 500

A cikk megjelenését a Horze Lovasáruház támogatta.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek