Készülj fel a Horze-val az őszi-téli szezonra

Oszi Horze Cikk Kiemelt

Beköszöntött az ősz, jönnek a hidegebb napok. Ez sok lovas életében együtt jár a korán keléssel, a rengeteg tanulnivalóval és a lovardában töltött idő lecsökkenésével. Egyre kevesebb lesz a napsütéses órák száma, ami rosszabb hangulatot, fáradtságot idézhet elő. Ez egy összeszokott páros mindkét tagjára hatással lehet. Van azonban több dolog is, amit megtehetsz szeretett lovadért és magadért is, hogy egészségesen és fitten vészeljétek át a hűvösebb hónapokat.

Mindent a takarózásról

Sok tévhit kering a takarózás körül, így érdemes rögtön ezek tisztázásával kezdeni. Mielőtt úgy döntesz, neked egyáltalán nem lesz rá szükséged, érdemes átgondolni, mi az őszi-téli terv kedvenced számára, lenyíratod-e, vagy csak nem szeretnéd, hogy nagy szőrt növesszen, hogy hány éves, milyen fajta, illetve hogyan lesz és hogyan volt idáig tartva.

Ha rendszeresen lovagolod, és versenyre is megy, akkor biztosan le kell nyírni, és többfajta takaróra is szüksége lesz. A hosszabb és dúsabb téli szőrzet alatt lovad munka után megizzad, és könnyedén megfázhat tőle, illetve az ilyen bunda ápolása is sokkal körülményesebb.

Ha lovad idősebb és érzékenyebb az időjárási viszontagságokra, illetve ha könnyen veszít súlyából, s azt nehezen is szerzi vissza, akkor szintén takarókkal kell ellátnod őt, hogy elkerüld a saját maga melegítésére elköltött energia általi súlyveszteséget.

Végül pedig azt is vedd figyelembe, hogy hol fogod tartani télen, és ennek megfelelően dönts a megfelelő darabok beszerzéséről, még időben! Egy minőségi, erősebb anyagú polár takaró munka utáni leszárításhoz minden lovas szekrényében kell, hogy legyen. Ilyen például a Horze Supreme Avalanche PRO polár takarója »

Horze Polartakaro
Supreme Avalanche PRO polár takaró a Horze-tól

Nagyon fontos, hogy a polár takarót más anyagúval nem tudod pótolni. Egy frottír, vagy pamut például jónak tűnhet, ám mégsem az, sőt egyenes út a tüdőgyulladáshoz, hiszen magába szívja ugyan a nedvességet, de ki nem ereszti. A polár magas műszáltartalma miatt a leitatott nedvességet ki is párologtatja, s így száraz lovat hagy maga után.

Ha tudod, hogy lovadat esős, nedves időben is karámozzák és sokat van kint, akkor mindenképpen vízálló, légáteresztő, lépésbetétes és lehetőleg (a marról így levéve a terhet) félnyakas darabot keress számára. A Horze kedvenc, prémium kategóriás Avalanche kültéri takaró kollekciója tökéletesen megfelel ezeknek a paramétereknek, kapható választható vastagságú béleléssel, vagy teljesen béleletlenül, idén extra színváltozatokban is. Nézd meg a Horze Supreme Avalanche PRO polárbélésű esőtakarót »

Horze Esotakaro
Horze Supreme Avalanche PRO polárbélésű esőtakaró

Védd a patákat

A következő fontos lépés a megfelelő patavédelemről való gondoskodás. Figyelembe kell venned, hogy lovad milyen talajon tartózkodik a legtöbbet, és aszerint megválasztani a patazsírt, olajat, ecsetelőt. Egy csapadékos ősz-tél hamar nyírrothadást idézhet elő, ami ellen a Horze kátrány tartalmú szereket ajánl, amelyek remekül taszítják a vizet.

Ha száraz hideget fogsz ki, gyakori lehet a pata feltöredezése, berepedezése, ami mindenképpen egy minőségi, vitamindús patazsír alkalmazását követeli meg, ilyen például a Horze Pharma sárga patazsírja »

Nagyon fontos az őszi-téli vitaminpótlás

Ha kívülről már felszerelted kedvencedet, jöhet a belsőleges vitaminpótlás. Sajnos a hidegebb idő, a frontok, a kevesebb folyadékbevitel, a legelő hiánya és a kevesebb mozgás miatt az őszi-téli időszakban gyakrabban fordul elő a rettegett és veszélyes kólika.

A legjobb, amit tehetsz ellene, az a megelőzés rendszeres mozgatással, olajok és vitaminok etetésével. Len- és Omega 3/6 olaj adagolása által jobban felszívódnak a tápanyagok, és emészthetőbbek lesznek lovad számára, továbbá segítenek a szükségtelen súlyvesztés elkerülésében is. Tovább a Best Equine Omega-3 olajhoz »

Érdemes általános vitamin-, nyomelem- és ásványianyag pótlásról is gondoskodni a hideg hónapokban, de figyelj rá, hogy olyan készítményt válassz, amely nem növeli meg túlságosan és feleslegesen lovad energiaszintjét. Ebben lehet segítségedre a tavalyi tél legnépszerűbb multivitaminja a Horze-tól, az egyliteres kiszerelésben kapható Pharma Multivitamin készítmény »

Lovas hölgyeknek hideg ellen

Sok lovas szavajárása, hogy a „lovam az első”, amit nagyon jó hallani, de azért a Horze csapata szeretne egy kicsit rád is gondolni. Ahhoz, hogy ősszel és télen is a legjobb formádat tudd nyújtani, szükséged van a tökéletes öltözetre, mely felvértez a kellemetlen szél, eső, hó és fagy ellen. Elsősorban a jó cipővel vagy csizmával kezdődik minden, hiszen alulról könnyedén meg lehet fázni.

Ha azt már tudod, miben ülsz lóra, szükséges beszerezni egy istállócsizmát is, amiben minden más elvégezhető a lovardában, és közben a lábad is száraz marad. A lábfejedet lovaglás közben is rendkívül nehéz melegen tartani, és ezzel bizonyára már te is szembesültél néhányszor. Emiatt télre érdemes egy vastagabb talpú, bélelt bőr lovaglócipőt választanod az edzésekhez. A Horze Camden téli lovaglócipője pont ilyen »

Horze Lovaglocipo
Horze Camden téli lovaglócipő

A következő fontos darab a lovaglónadrág, amiből sűrű szövésű, vastagabb technikai anyagút válassz, vízlepergető külső réteggel, inkább magasított derékrésszel az átmeneti időszakra, és melegebb, bélelt változatot a leghidegebb téli hónapokra. Mindkettőre megfelel a borítóképünkön látható, bélelt változatban is kapható Horze Kira női lovaglóleggings »

A felsőruházat teszi fel az i-re a pontot, így kiválasztásánál körültekintően járj el. Az őszi időszak kedvelt darabja a mellény, amit számos fazon-, anyag- és színválasztékban megtalálsz a Horze Lovasáruház polcain. Érdemes minimum vízlepergetőset választani, de a legjobb modellek vízálló technikai anyagból készülnek, légáteresztő béleléssel. Nézd meg például a Horze Verena bélelt női mellényt »

Horze Melleny
Horze Verena bélelt női mellény

A kabát megvásárlásánál fontos a kényelmes szabás, és ugyanazok az anyagtulajdonságok, mint a mellénynél. A rövidebb fazonúak a nyeregben nagyobb mozgásszabadságot biztosíthatnak, viszont a nagy hidegben a hosszított verzió a combot is melegíti, ráadásul a praktikus oldalt cipzáros megoldásnak köszönhetően nem is korlátoz a lovaglásban.

Végezetül, ha mind lovadat, mind pedig magadat felkészítetted a hidegre, már csak a megfelelő hozzáállásra és szorgalomra van szükség egy nagy adag szeretettel fűszerezve, hogy az ősz és a tél egészségben és jókedvben teljen. Lovaglásban gazdag szezont kíván mindenkinek a Horze Csapata!

Szöveg: Hallók Eszter, brand manager, Horze Lovasáruház
Fotók: Horze

A cikk megjelenését a Horze Lovasáruház támogatta.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek