Első lovas szetted a legkedvezőbb áron - Válaszd a Fouganzát!

Fouganza pe22 330 expires on 30 12 2025 62f39cccd6da9

Ősszel, ahogy a családok maguk mögött hagyják az iskolakezdés zökkenőit, gyakran felmerül a kérdés: milyen sportot válasszon a gyermek, vagy akár a szülő? Nagyon sok fiatalt vonz a lovaglás, ami nem tartozik az olcsón űzhető sportok közé, egy kis odafigyeléssel azonban jelentős összeg maradhat a zsebekben.

A lovaglásnak számos előnye és fejlesztő hatása van amellett, hogy a gyerekek nagyon élvezik. Bár valóban nem olcsó sport, furcsa módon ez nem a kezdetekkor mutatkozik meg igazán, hanem az első saját ló megvásárlásakor. Bár eleinte drágának tűnhet a más sportok költségvetéséhez szokott szülők szemében, azonban az indulás és az iskolalovaglás költségei eltörpülnek a saját lóval űzött versenysport költségeihez képest. Versenyezni azonban jellemzően nem saját lóval kezdenek el a gyerekek, és ha nincs is lehetőség erre az útra kanyarodni, akkor is érdemes és megéri elkezdeni ezt a gyönyörű sportot, mert életre szóló előnyöket ad. Következzen egy kis szakértői segítség a költségek minimumon tartásában Vinnay Patríciától, a Fouganza országos lovassport felelősétől!

Induló felszerelések a Fouganza kínálatából

#1. Kobak

Az első és legfontosabb életet védő felszerelés a kobak, a saját lovas felszerelések közül elsőként beszerzendő. Az első alkalmakra a lovardák nagy része biztosít kölcsönkobakot, azonban egyrészt nagyon fontos a megfelelő méret, és annak pontos beállítása, másrészt pedig a higiéniai szempontokat is figyelembe kell venni.

Kobak 100 as lovaglashoz kek fekete
Kobak 100-as lovagláshoz, kék, fekete

#2. Lovas lábbeli

Bizony nem mindegy, hogy milyen lábbeli van rajtad, amikor lovagolsz. A lapos talpú lábbelik, a vastag talpú, széles orrú sportcipők, hótaposók viselete nem biztonságos akkor, amikor kengyelt használsz, mert a láb könnyen belecsúszhat, beleakadhat, és balesetet okozhat egy esés során. Költséghatékonyság, és praktikum szempontjából is jobban megéri a kezdéshez lovaglócipő és lábszárvédő kombinációját választani.

#3. Gerincvédő

A gerincvédő szintén fontos életet védő felszerelés, amelynek viselése főleg a kezdetekkor, illetve magasabb kockázatú lovas tevékenység, például tereplovaglás, ugróedzés során ajánlott. Ezt is lehet kölcsönözni, mert a lovardák egy része tud biztosítani néhány darabot belőle, akár abból a célból, hogy a lovas többfélét is kipróbálhasson, mielőtt beszerzi a sajátját.

Gyerek gerincvedo safety lovaglashoz fekete
Gyerek gerincvédő Safety lovagláshoz, fekete

#4. Lovaglónadrág

Az első alkalmakkor még nem szükséges lovaglónadrágot vásárolni, elég egy passzos cicanadrág, a lényeg, hogy ne farmerben, és ne bő tréningnadrágban érkezz lovagolni. Amikor megszületett a döntés, hogy valaki elköteleződik a lovaglás iránt, akkor érdemes beszerezni az első saját lovaglónadrágot.

Ferfi lovaglonadrag 140 warm hotarto sotetszurke
Férfi lovaglónadrág 140 Warm, hőtartó, sötétszürke

#5. Lovaglókesztyű

Egészen addig, amíg a lovas futószáron tanulja az alapok alapjait, nem szükséges a lovaglókesztyű használata. Ezt követően is csak akkor érdemes venni, ha a kantárszár dörzsöli, vagy feltöri a lovas kezét. Használata csak annyiban szezonális, hogy télen vastagabb, melegebb, míg nyáron vékonyabb, jól szellőző modellek állnak rendelkezésre.

Írta: Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek