Tavaszi-őszi praktikum lovasoknak: a softshell

Fouganza softshell og

Termékképzőként és áruházam lovas részlegének felelőseként munkám része az is, hogy legfontosabb termékeinkről személyes tapasztalatot gyűjtsek, ezáltal segítve Nektek abban, hogy valamit miért, mikor, milyen célra, milyen gyakori felhasználásra érdemes választanotok. Erre a célra évente kapok általam választott termékeket, ezek általában újdonságok. Az elmúlt hat évben amellett, hogy nagyon sokat vásárolok is Fouganzát, elég sok terméket volt lehetőségem ilyen módon is tesztelni. - Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelős írása:

Az idei első termékteszteléshez a Fouganza 500-as női lovas softshell kabátot választottam, főleg a különösen változékony, szeles és csapadékos időjárásra való tekintettel. Szeretek olyasmit tesztelni, ami megkönnyíti a mindennapjaimat az év adott szakában, mert így feltételezhetően a Tiéteket is meg fogja. Erről a kabátkáról is pozitív tapasztalatokkal szolgálhatok az első néhány használatot követően. Nem mondom, hogy remélem, hogy sokáig fog még vízszintesen fújni a szél és naponta hat random alkalommal eleredni az eső, de ha mégis, nem ijedünk meg tőle.

Mire jó a softshell?

Maga a softshell amiatt lett többfajta sportág képviselői által kedvelt anyag, mert több olyan tulajdonsága is van, amelyeket egy időben kihasználva igazán kellemes időtöltésben, edzésben lehet részünk. Túrázók, kerékpárosok, vitorlázók előszeretettel használják. Alapvetően egy relatív könnyű anyagról van szó. Szélálló és vízlepergető membránnal látták el, emiatt némi odafigyelést igényel. Ez a rossz hír. Speciális mosószer ajánlott hozzá, öblítő használata viszont kerülendő, az anyag impregnálószerrel kezelve sokáig megőrzi a fenti két tulajdonságát. Nagyon pozitív, hogy lovaglás közben nem fúj át rajta a szél, és a belsejében lévő polárbélés miatt még kellemes meleg érzetet is biztosít. Az enyhe eső úgy pereg le róla, mintha az esőcseppek műanyag gyöngyszemek lennének. Megszerettem ezt az anyagot.

Mitől lesz kifejezetten lovas termék?

Anyaga előformázott, ami azt jelenti, hogy lovon ülve kényelmes és sehol nem feszül. Dereka hátul, ujjai kívül hosszabbak, ez kényelmesebbé teszik lovaglás közben. Hosszabb ujja miatt ugrás felett sem hagyja szabadon a csuklót. Hónaljrészeibe, és hátába kiválóan lélegző mesh anyagból készült betoldások kerültek, amelyek engedik a bőrt lélegezni és minimalizálják az edzés végére az átlagos felsőruházatban keletkező kellemetlen átnedvesedett ruha-érzetet. Emiatt ajánlott alá technikai pólót, vagy aláöltözetet venni, mely még véletlenül sem pamut. A pamut ugyanis beszívja az izzadságot, míg a technikai anyag a felületén szétterítve gyorsan távozni engedni, amit ez a softshell is elősegít.

A cipzár mellett külső része alul és középen kisméretű injektált tépőzárakkal (nem akad bele sehová és nem tesz kárt semmiben), felül pedig egy kis mágnessel záródik, így a karcsúsított fazonnal együtt roppant elegáns összbenyomást kelt. Megér egy pillantást azok számára is, akik egyesületi célra keresnek logózható, egyszínű, letisztult felsőruházati terméket. Kiválóan mutat rajta például a fehér szín, és ez a szolgáltatás egyébként áruházainkban is kérhető a műhelyben. Számomra az egyetlen hátránya, mint minden softshell anyagból készült terméknél, hogy könnyen piszkolódik, szőr és por nagyon meglátszik rajta, jó hír viszont, hogy leporolva, vagy egy nedves szivaccsal nagy része eltávolítható, nem igényel emiatt gyakoribb mosást.

Összességében tehát ajánlom változékony, szeles, hűvös, enyhén csapadékos időben való lovaglásra, technikai aláöltözettel és ügyelve a tisztítására. Jól érzem magam benne, ami még egy pluszpont neki.

Írta: Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek