Milyen cipőben lovazzunk, különösen télen?

Fouganza labbelik

Lovaglócipő, gumicsizma, túrabakancs, hótaposó. Mi a közös bennük? Lovasként úgy érezheted, mindegyikre szükséged van. Ráadásul lehetőleg egyben. De vajon lehetséges ez? Járjuk körbe egy kicsit a lovas lábbelik témakörét! Idegenvezetőnk Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelős.

A lovasok egy része nemcsak lovas, hanem lótartó is, ami azt jelenti, hogy lovát, vagy lovait saját maga látja el. Tehát nem csak lovagol, hanem trágyázik is. Teszi ezt sokszor sáros, vizes környezetben, ami a lovaglócipőnek nem barátja. Ezek a lovasok szakadatlanul keresik a vegyes felhasználásra alkalmas darabokat, mert nem szívesen cserélnek cipőt nap közben, de végső soron általában csalódniuk kell. Ha nem lovas lábbelit, hanem a túra vagy egyéb felhasználásra készült bakancsot választanak, annak a lovaglás látja a kárát, ha pedig a lovaglócipőt részesítik előnyben, az bizony jobb esetben is csak maximum fél évig tart. A mínuszokról, vagy keményebb fagyokról pedig még nem is esett szó. Mi tehát a megoldás?

Minden lábbelit arra kell használni, amire való. A lovagláshoz és a lovak körüli teendőkhöz mindenképp érdemes külön lábbelit választani. Ha nem szeretnél kettőnél több párba beruházni, akkor legyen az a célod, hogy megtaláld:

  • azt az (igény szerint téliesíthető) lovaglócipőt, vagy -csizmát, amelyben álom lesz a lovaglás, érzed a lovat, megfelelően fekszik fel a megfelelő kengyelre és persze kellően dekoratív, mindemellett strapabíró
  • valamint azt az (igény szerint téliesíthető) bakancsot, amelyben évekig láthatod el a lovadat

Ha netán még oktatni is szoktál, és fagyott már szét télen a lábad órákig a pályán álldogálva, akkor bizony még egy harmadik lábbeli beszerzését is érdemes fontolóra venned, ami egy dolgot tud, de azt nagyon: álló helyzetben melegen tartani a lábadat.

Persze nem muszáj téliesíthető modelleket választanod, de akkor már minimum négy pár lábbeliről beszélünk.

Az alábbiakban három modellt emelek ki, melyekkel egész évben le lehet fedni a lovaglást és a ló körüli teendőket, valamint a hosszú ácsorgást is.

Fouganza telicsizma
Tovább a Fouganza lovaglócipőkre és lovaglócsizmákra

Lovagláshoz a legjobb választás

A Fouganza klasszikusait végigpróbálva jelenleg már jó ideje a Jump 900 modelljét használom. Kényelmes volt az első használattól kezdve, egyszer sem törte fel a lábamat. Jól illeszkedik a vádlira, és a kengyelhez is, bordázott talpkialakítása miatt nem csúszkál. Háromféle vádlikörmérettel, barna és fekete színben elérhető. Hátul cipzáras, alul és felül is cipzárvédővel, elöl pedig gumírozott díszfűzővel látták el. Nemcsak kényelmes, de praktikus és dekoratív darab is, ár-érték aránya pedig nagyon jó, nem véletlenül látni belőle egyre többet a lovasokon. Tipikusan az "egyszer felveszed és beleszeretsz" csizma. Vastag zoknival viselve télen lovaglás közben sem túl hideg.

900jump
Jump 900 bőr lovaglócsizma

A ló körüli teendőkhöz

A Fouganza saját fejlesztésű lovas munkacipőjét egyelőre kevesen ismerik, pedig egy hatalmas szakadékot tudna áthidalni. Egyszer kell megvenni, és garantáltan hosszú évekig szolgálja a gazdáját. Ezt a lábbelit kimondottan lovászoknak, lótartóknak készítették a maximális biztonságot mindvégig szem előtt tartva.

Felmerülhet a kérdés, hogy ki vásárolna ebben az árkategóriában erre a tevékenységre lábbelit? Nos, egy minőségibb túracipő sem kerül kevesebbe, azt választva pedig mindenképpen kompromisszumot kell kötni. Vagy adjuk csak össze nem megfelelő cipőválasztás miatt félévente-évente keletkező költségeket. Valljuk be, ezt a fajta felhasználást kevés olyan lábbeli bírja ki, amit nem erre terveztek. Ezt a modellt viszont mindennel ellátták, amire a lovak körül szükség lehet: minőségi marhabőr felsőrész, acél orrbetét, csúszásmentes, cserélhető Vibram talp, kényelmes félmagas szár. Ideális viselet akár egész napra, vastag zoknival, vagy melegítő talpbetéttel.

Fouganza munkacipo
Lovas munkacipő

Téli túléléshez

A márka legújabb, idén bemutatkozó modellje a 900 Warm, melyet a leghidegebb napokra fejlesztett ki a Fouganza és igazán strapabíró, kellően meleg darabnak ígérkezik. Nyilván egy ilyen vastag csizma sosem fogja azt az érzést adni, és olyan pontos segítségadást lehetővé tenni, mint egy béleletlen bőr társa, azonban fázós lovasoknak kiválóan alkalmas a téli túlélőüzemmódban való használatra. Hosszú ácsorgás során is melegen tart, ezért oktatóknak, edzőknek is ajánlom.

900warm
900 Warm lovaglócsizma

Írta: Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek