Lóápolás kívül-belül a téli hónapokban

Horze November Kiemelt

A hideg időszak beálltával sok mindenre kell figyelmet fordítanod lovad körül. A szőrváltás, a nedves, hideg, szeles időjárási körülmények, a legelő és a mozgás hiánya negatív hatással lehetnek kedvencedre.

Pataápolás

A pata megfelelő állapotának megtartása fontos tényező a téli hónapok során. A karám sáros, nedves talaja könnyen nyírrohadást idézhet elő, melyet nehéz helyrehozni az időjárás szárazabbá válása előtt. Patakátrány használatával a szaru felületét ellenállóbbá lehet tenni a vízzel szemben, de ne felejtsd el, hogy ez nem helyettesíti a vitamindús, speciálisan téli időszakra kifejlesztett patazsír alkalmazását. Ilyen például a Pharma Patazsír »

Patazsir2
A speciálisan a téli időszakra kifejlesztett Pharma patazsírt megtalálod a Horze kínálatában

Téli szőrzet és takarózás

A pata egészsége mellett a lovak szőrzete a másik fontos terület, amelyre kellő figyelmet kell fordítani. A tartási körülmények, a használati mód és az egészségügyi állapot figyelembe vételével kell lovad lenyírása mellett, vagy ellen döntened.

Ha versenyzést, vagy egyéb rendszeres lovaglást tervezel télre, akkor mindenképpen érdemes megszabadulni a téli szőrtől. A munka után megizzadt ló ugyanis nagyon nehezen szárad és könnyedén megfázhat, továbbá a vastag bunda rendbentartása is sokkal nehézkesebb. Ha ridegtartásban van és/vagy nagyon keveset fogsz felülni rá, akkor nem ajánlott a nyírás. Amennyiben előre tudod, hogy nem akarod megszabadítani a szőrétől és istállóban fog állni, akkor korai betakarással tehetsz a kellemetlenül hosszú bunda megnövesztése ellen.

A megfelelő lótakaró(k) beszerzése még a lenyírás előtt történjen! Fontos, hogy amennyiben lovadat megfosztod téli szőrétől, akkor minimum 300 grammos töltettel bélelt takarót vásárolj számára. Válassz a Horze Avalanche téli lótakarói közül »

Lotakarok
A Horze Avalanche téli lótakarókkal tehetsz a kellemetlenül hosszú bunda megnövesztése ellen

Takarmánykiegészítők a téli hónapokra

Amennyiben lovadat nem nyírod, rendszeres ápolással kell segítened és gyorsítanod a szőrszálak leváltását, így megakadályozva az élősködők, gombák megtelepedését. A külsőleges gondoskodás azonban nem elegendő.

A bélrendszer és a szőrzet egészségének megőrzése érdekében időben szerezd be a szükséges étrendkiegészítőket és vitaminokat. A kevesebb mozgás, a zöld legelő hiánya és az alacsonyabb folyadékbevitel könnyedén kólikához vezethet, ami rendkívül fájdalmas és veszélyes, kórházi kezelése pedig nagyon költséges.

A lenolajat bizonyára mindenki ismeri, ez egy elengedhetetlen plusz, amelyet az abrak mellé kell adagolnod. Mind az emésztésre, mind pedig az egészséges szarunövekedésre rendkívül jó hatással van. A szőrzet váltását is megkönnyíti, valamint a kondícióvesztés elkerülésében is a segítségedre lehet. Nézd meg a Mühl lenolajat »

Lenolaj
A Mühl lenolaj a lovak emésztésére és az egészséges szarunövekedésre is rendkívül jó hatással van

Omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmazó készítmények

További értékes olajokat is használhatsz ilyenkor, az Omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmazó vitaminkészítmények széles körben ismertek a lovuak emésztő- és idegrendszerére, izomzatára, ízületeire, valamint a szőrzet- és patanövekedésére gyakorolt kedvező hatásaikról. Az Omega-3 olajat 1000 ml-es változatban megtalálod a Horze kínálatában »

Omega3
Az Omega-3 olaj pozitív hatással van a lovak emésztő- és idegrendszerére, izomzatára, ízületeire

Multivitaminok lovaknak

Lovad általános állapotát figyelembe véve természetesen ezek mellett, vagy helyettük választhatsz általános multivitamin készítményeket is, akár por, akár folyadék formájában. Figyelj az adagolásra, és hogy olyan típust keress, amitől lovadnak nem lesz feleslegesen több energiája. Ilyen például a Pharma multivitamin »

Multivitamin
Pharma multivitamin - prémium kategóriás étrendkiegészítő lovadnak

Ha a fent említett szempontok szerint töltöd az őszi-téli időszakot és lovad rendszeres mozgatására is odafigyelsz, akkor nagy esélyekkel várhatod a tavaszt egészségben és jó formában!

Szöveg: Hallók Eszter, brand manager, Horze Lovasáruház
Illusztrációk lovas fotói: Pixabay.com, és Horze

A cikk megjelenését a Horze Lovasáruház támogatta.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek