Hogyan válassz lótakarót?

Lotakaro Kiemelt

Most, hogy itt az ősz és a hűvös idő, bizonyára Te is elgondolkodtál rajta, szüksége van-e a lovadnak takaróra. De mielőtt beszabadulnál a lovasboltba, megmutatjuk a legfontosabb típusokat, hogy segítsünk kiválasztani a neked és lovadnak leginkább megfelelő lótakarót.

Polár takaró

Munka utáni leszárításra ajánlott, mivel a polár anyag speciális tulajdonsága, hogy kivezeti a ló szőrzetéből az izzadságot. Nyírott is nyíratlan lovakra is használhatod. Létezik belőle nyakkal ellátott vagy keresztpántos kivitel is.

Horze Supreme Avalanche Polar
Horze Supreme Avalanche PRO polár takaró

Esőtakaró

Vékony vízlepergető anyagból készült takaró, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy szárazon tartja lovadat az esőben. A legtöbb kivitel keresztpántokkal van ellátva a stabilitás végett és lépésbetéttel segíti a lovat a szabad mozgásban.

Horze Eso
Horze Supreme Dark Reflective Safety Outdoor Rug

Istállótakaró

Ez a típus vastag béléssel tartja melegen a lovat a legnagyobb hidegben is. Istállóban tartott lovaknak ajánlott, akik a bokszos tartás miatt nem mozognak sokat és az időjárás viszontagságainak sincsenek kitéve.

Horze Istallo
FT rug Combo liner, 250 gms istállótakaró

Karámtakaró

Az esőtakaró és az istállótakaró kombinációja. Egyrészt szél- és vízálló anyagból készül, másrészt vastag töltettel van bélelve a hideg ellen. Fontos, hogy szabad mozgást biztosítson lovadnak, de közben megfelelően rögzíteni lehessen a legnagyobb kényelem mellett.

Horze Teli Karam
Horze Avalanche Téli Takaró

Munkatakaró

Ez olyan, a nyereghez rögzíthető polár takaró, ami melegen tartja lovad vesetájékát edzés közben is. Főként nyírott lovaknak ajánlott. Létezik belőle vízlepergető kivitel is esőzés vagy havazás esetére.

Horze Munkatakaro
Horze Turner polár munkatakaró

A lótakarók tulajdonságai:

  • Szakítószilárdság: Az takaró anyagának szakítószilárdságát denier-ben mérik. Minél magasabb ez a szám, annál nehezebben kiszakítható az anyag. Értéke általában 600 és 1200 Den között mozog.
  • Töltet: A takaró melegen tartó képességét a bélés vastagsága adja meg, amit grammban mérnek. Általában 100 és 500 gramm között szokott lenni az értéke.
  • Vízállóság, szélállóság: Ha kültéren szeretnéd használni a takarót, akkor fontos meggyőződnöd róla, hogy víz- és szélálló-e. Ezen tulajdonságokat mindig meg szokták említeni a takarók leírásánál.

Méretezés

Ha már kiválasztottad álmaid takaróját, akkor már csak a megfelelő méretet kell megtalálnod. A takarók méretezését a ló hátának hossza adja meg. A hát hosszát martól a farokrépáig kell lemérni. Ha a lovad két méret közé esik, érdemes inkább a nagyobb méretet választani.

Fotó: Horze

A cikkben bemutatott lótakarókat a Horze Lovasáruházban válogattuk.

Kapcsolódó cikk
Kommentek