Merj elveszni a részletekben: Horze lovaglócipő, lovaglócsizma és chaps kalauz

Horze labbelik1200

Bizonyára minden magát igényesnek tartó lovas egyetért abban, hogy a tökéletes élményhez a nyergben elengedhetetlen a megfelelő fajtájú és minőségű, kényelmes és biztonságos ló- és lovasfelszerelés használata. Azonban annyiféle márka és stílus jön szembe, hogy sokszor nehéz megtalálni ezek közül a legideálisabbat. Ebben segít most a Horze kalauz!

Lovaglócsizma, vagy lovaglócipő és chaps? Ezt a kérdést sokszor felteszik kezdőbb lovasok, sőt gyakran az éppen soron következő évszakkal összefüggésben. Eláruljuk, hogy a választásnak nincsen köze sem nyárhoz, sem télhez, kivéve persze a bélelt verziókat, illetve azt, hogy a csizma nem melegebb, mint a chaps és a cipő, hiszen csupasz lábszárral egyébként sem ülsz lóra!

A helyes válasz tehát nagyjából ez: amelyik számodra kényelmesebb, illetve amelyik megoldás jobban tetszik. Ha pedig nehezen döntesz, vagy nagyon szeretsz vigyázni a dolgaidra, szerezd be akár mindkettőt és akkor kedvedre váltogathatod őket. Ami sokkal fontosabb, hogy ha hobbilovas vagy, akkor is mindenképp, minden esetben kizárólag valódi bőrből készült termékeket érdemes választanod. Azok szellőznek, kényelmesebbek, szebbek és természetesen tartósabbak is, míg a műbőr nagyon hamar feladja a harcot és vásárolhatsz másikat helyette. Amit még nem árt tudni, hogy sem a csizmában, sem a lovascipőben nem javasolt gyalogolni, vagy ló körüli munkákat ellátni. Illik lóról leszállás után átcserélni és minden alkalommal leápolva eltenni. Ezzel megtiszteled magát a sportot és a lovat is, illetve meghosszabbítod lábbelid élettartamát. Egyik szempont sem elhanyagolandó.

Az alapok tisztázása után jöjjenek tehát a tökéletes darabok kezdők és hobbisták részére: Ha a cipő és chaps kombináció mellett teszed le a voksod, a Horze Klasszikus Jodhpur bőr termékét ajánljuk, mely kívül-belül jó minőségű, valódi bőrből készült, kényelmes belebújós fazonjával könnyedén fel- és levehető. Kétféle színben is kapható, akárcsak a hozzá illő, szintén puha valódi bőrből készült Horze Kendra lábszárvédő. Rugalmas gumis résszel segíti a könnyebb felvételt, egyszerűen elegáns designnal pedig hamar a kedvenced lesz!

Horze kendra puha br lbszrvd
Horze Kendra lábszárvédő

Ha mégis inkább egyben szeretnéd a kettőt, a legjobb választás a Horze Eliza, női és gyermek méretekben is kapható bőr lovaglócsizma lehet, amely egy jól összerakott, masszív darab csinos külsőbe rejtve.

Eliza csizma gyermek
Horze Eliza gyermek lovaglócsizma

Nézzük most azokat, akiknek valamilyen formában munkájuk része is a lovaglás és/vagy valamilyen lovas versenysportban tevékenykednek. Nekik az intenzív otthoni használat miatt, illetve a versenyeken való tökéletes teljesítmény érdekében strapabíróbb, magasabb kategóriás termékeket javaslunk. Ha naponta több lovat is lovagolsz és gyakran veszel részt versenyeken is, biztosan tisztában vagy vele, hogy a felszerelésedet erőteljes igénybevételnek teszed ki. Ez viszont prémium minőséget kíván!

Itt jön képbe az extra tartós bőrből készült termékeiről méltán híres svéd márka, a Mountain Horse, amely csak a Horze kínálatában kapható Magyarországon. Ezt mindenképpen érdemes kihasználni! Neked nagy szükséged van egy olyan lovas lábbelire, ami minden igényt kielégít és hosszú ideig hűen szolgálja a lovas hétköznapjaidat. Pontosan ezt tudják a Mountain Horse Aurora és Sovereign modelljei, amelyek kétféle színben és háromféle fazonban állnak szolgálatodra. Elöl cipzáros és fűzős verziókból válogathatsz, különböző talprész-kialakításokkal.

Aurora family
Mountain Horse Aurora lovaglócipők

Ezekhez ugyanennek a márkának a legnépszerűbb River chapsét ajánljuk, amely géllel erősített belső résszel, rendkívül masszív konstrukcióval és divatos külsővel készült darab.

River leggings black 1 1
Mountain Horse River chaps

Ha verseny, akkor a legtöbb esetben csizma! Díjlovasok nagy kedvence a Horze kínálatában a Mountain Horse Opus modellje, egy szolidan elegáns fazonú, keskenyebb orrú, igazán nőies darab, amely szintén kétféle színben kérhető. Kívül-belül magas minőségű marhabőrből készült, négyféle vádlimérettel és háromféle vádlihosszal áll rendelkezésedre.

MH Opus
Mountain Horse Opus lovaglócsizma

Mivel a díjugratásban versenyzők előnyben részesítik a fűzős verziókat, így náluk a Mountain Horse Sovereign lovaglócsizmája az abszolút befutó, hasonló paraméterekkel, mint az előző, csak egy csinos, rugalmas fűzővel és egy vékony fényes díszcsíkkal kiegészítve.

Mountain horse bootsovereign
Mountain Horse Sovereign lovaglócsizma

Na de mi a helyzet, ha egy valóban strapabíró, nyúzható darab kell sok otthoni lovaglásra, amire a csini versenycsizmádat valljuk be, sajnálod? Ez esetben az elegancia oltárán ugyan feláldozott, de a praktikumén egyértelműen kiemelkedő Mountain Horse Regency lovaglócsizma speciális, légáteresztős talprésszel a Neked való modell.

Mountain Horse Regency
Mountain Horse Regency lovaglócsizma

Hogy még egy kicsit a skandináv brandeknél maradjunk, ne feledkezzünk el egy új Horze termékről sem, a strapabíró munkacsizmáról: ez a Horze Supreme Camden modellje, ami a ló felőli oldalán speciális plusz bőrréteggel erősített, vastagított talprészével az őszi-téli hónapok során is megbízható társad lehet.

Camden csizma
Horze Supreme Camden lovaglócsizma

A Horze kalauz végére érve már biztosan annyi információt szívtál magadba, ami bőven segít majd eligazodni a lovaslábbelik világában. A dunakeszi és bábolnai Horze üzletekben pedig további segítségre is számíthatsz, hiszen szakképzett értékesítők állnak rendelkezésedre és segítenek a számodra legmegfelelőbb darabok kiválasztásában!

Szöveg: Hallók Eszter, brand manager, Horze Lovasáruház
Fotók: Horze

Kapcsolódó cikkek
Kommentek