Kobak nélkül soha, sehova!

Kobak horze kiemelt

A lovas alapfelszereléséhez a kobak ugyanúgy hozzátartozik, mint akár a lovaglónadrág, vagy a lábszárvédő, de ez adott esetben életet is menthet, ezért nem kérdés, hogy viselése nemcsak ajánlott, de inkább kötelező. Ha már ez a helyzet, nem árt megismerkedned a lehetőségekkel, a választható márkákkal, modellekkel.

A kulcskérdés: igaz-e, hogy a drágább kobak jobb?

A felsőbb árkategóriás darabok közel sem csak presztízs értéket képviselnek, ezek a kobakok védelem szempontjából is más, illetve többféle minősítéssel rendelkeznek. Egy esetleges súlyosabb fejsérülés elkerülése bátran mondható megfizethetetlen dolognak! Emiatt ne habozz mélyebben a pénztárcádba nyúlni, ha a gyermeked, vagy a saját biztonságodról van szó!

Gyakori tévhit: „Kezdő vagyok, elég lesz nekem a legolcsóbb!”

Ez az állítás érvényesíthető minden olyan egyéb lovasfelszerelés esetén, amely nem a védelmedet szolgálja, a kobakkal kapcsolatban azonban ezt el kell felejteni! Aki volt már lóközelben, az biztosan tudja, mennyire kiszámíthatatlan állatokról beszélünk, akik a gyakran több, mint 500 kg-os testsúlyukkal akarva-akaratlanul, de komoly sérülést tudnak okozni.

Ahhoz, hogy biztonsággal kiélvezhesd ennek a gyönyörű sportnak az előnyeit, jöjjenek végre a minden igényt kielégítő kobakvariációk!

Kezdjük a szemlét az állatmenhelyeket is alapító német gyártó, a Casco kobakjaival, amelyek szerkezetileg abban különböznek a hagyományos, zárt kobakoktól, hogy ütés esetén képesek a két illesztővonal mentén repedni, és ezáltal a fejre ható erőt elvezetni. Röviden: így kisebb lesz a sérülés.

Számos modellje közül a hobbisták és versenyzők körében is egyaránt népszerű a Mistrall2 modell, mely háromféle színben választható, állítható belsővel és viszonylag nagyobb szellőzőkkel. A Casco összes kobakja, így ez is könnyű, kényelmes viselet. A hideg hónapokra beszerezhető hozzá fülmelegítő, továbbá szükség esetén minden egyéb része cserélhető. A külsején végigfutó díszcsík számos színváltozatban kapható, sőt, elérhetőek Swarovski köves verziói is, melyekkel egyedibbé tehető ez a közkedvelt, széles körben elterjedt modell.

Casco Aufm Mistrall 2 2017
Casco Mistrall kobak

Versenyzők egyik kedvenc modellje a Champ3, amely kisebb, klasszikus kerek fazonú, emiatt összhatásában csinosabb, mint egyéb verziói. Szintén állítható és többféle külső borítással kapható, hogy mindenki megtalálja benne az egyéniségéhez leginkább illőt.

Casco champ3
Casco Champ 3 modell

Díjlovasok körében népszerű a Spirit3 Crystal és Floral változat is Swarovski köves berakásokkal.

Cascospirit
Casco Spirit kobak

A francia GPA hosszú évek óta számtalan nemzetközi és hazai ugróversenyen képviselteti magát prémium kategóriás kobakjaival. Letisztult elegancia, fix méret, hatalmas szellőzők az ismertetőjegyei az egyik legtöbbet viselt modelljének, a Speed Airnek, amely a hosszú évek során számos fazonigazításon ment keresztül. Ez természetesen mind az előnyére vált, amit mi sem bizonyít jobban, mint a csillogás kedvelőinek örömére készített, gyönyörű Swarovski-köves változata.

Gpacrystal
A GPA kristályos modellje

Végül pedig következzék a Horze Lovasáruházban kapható legbiztonságosabb kobak, amely szintén a GPA palettájáról kerül ki: a Speed Air 4S speciális, 4 különböző rétegből álló szerkezettel, melynek a fejre érkező ütőerő tompításában, illetve elvezetésében van kiemelkedő szerepe. Robusztusabb fazon, melyet szolidan csillámló külső bevonattal igyekeztek lágyítani. Így az összhatás végeredményben elegáns lett, egy csipet nem mindennapisággal fűszerezve. Szellőzése nem olyan hivalkodóan megoldott, mint az alap Speed Air modellé, de még így sem kell aggódnod a hajad miatt egy izzasztó edzés után.

Gpa4s
A GPA Speed Air 4S modellje - fotó: Somogyvári Anett

Az nem lehet kérdés, mennyire fontos a kobak viselése. Ennyi minőségi, kényelmes és legfőképpen biztonságos modell felvonultatása után pedig már csupán csak arra lesz gondod, hogy melyik a hozzád és a felszerelésedhez legjobban illő darab.

A Horze kalauz decemberben izgalmas karácsonyi kiadással jelentkezik majd!

Szöveg: Hallók Eszter, brand manager, Horze Lovasáruház
Fotók: Horze

Kapcsolódó cikkek
Kommentek