Nyeregalátétek – mit érdemes tudni róluk?

Equishop nyeregalatetek og

Mi is az a nyeregalátét?

A nyeregalátét a nyereg alá helyezett párna vagy takaró, amelyet néhány esetben a nyereg formájára, vagy egyéb formára szabhatnak. Célja, hogy a lovaknak kényelmesebbé tegye a nyereg viselését.

A nyeregalátét a lovak felszerelésének egyik nélkülözhetetlen eleme, amely általában poliuretán habbal vagy poliészter vattával van kibélelve az ütéscsillapítás végett, valamint külső borítással (pl. poliészter, pamut, alcantara), különféle steppeléssel és megannyi típusú szegélyezéssel rendelkezhet.

Equishop nyeregalatetek 6

Mire jó a nyeregalátét?

Legfontosabb funkciói közé tartozik természetesen a nedvszívó képessége, illetve ütéscsillapító tulajdonsága. További jellemzője, hogy védi a lovat a nyereg okozta kidörzsölésektől, ugyanakkor a nyerget is megvédi a ló izzadságától, a kopástól, piszoktól, aminek köszönhetően megkönnyíti a nyereg tisztántartását. Mindezek mellett biztosítja a megfelelő légáramlást a ló és a nyereg között, ami megakadályozza a kidörzsölés indikálta sérüléseket.

A nyeregalátétekre sokszor szerelnek fel – általában nejlonból készült – pántokat, kettőt a heveder környékére, kettőt a nyereg felrántószíjaihoz való rögzítésre. Mindegyik pánt arra szolgál, hogy a nyeregalátétet a nyereg alatt tartsa, hiszen az esetleges elmozdulás esetében fennáll a kidörzsölés, feltörés kockázata. Ezek a pántok lehetnek tépőzárakkal állíthatóak, illetve állandó hosszúságúak, valamint az újabb típusú nyeregalátéteknél legtöbbször csak a heveder környéki pántok találhatóak meg, a felrántószíjakhoz való rögzítőpántok nélkül, ezekben az esetekben talán inkább az esztétika kerekedik felül, illetve egyre több lovas csak betűri a nyeregalátét és a nyereg közé a felrántószíjakhoz való pántokat. Feltételezhető, hogy a gyártók figyelembe vették ezeket a szokásokat, így ezek tudatában tervezték meg legújabb modelljeiket.

A gyártók minden évben törekednek arra, hogy a lehető legjobb minőségű nyeregalátéteket alkossák meg, ennek okán próbálnak olyan anyagokat felhasználni, amelyekből könnyebb kitisztítani a lószőrt. A többi tényező természetesen a ló érdekeit szolgálja, az egyetlen, ami még a lovas ízlésétől függ, az a nyeregalátét alapkinézete és színe.

A nyeregalátétek mellett érdemes tudni a padok létezéséről is. A nyeregpadok funkciója nagyon hasonló a nyeregalátétekéhez, de vastagságuk sokkal nagyobb (nagyobb a töltet sűrűsége, nagyobb a grammsúly). A padok általában nem rendelkeznek nejlon pánttal, ami lehetővé tenné a nyereghez való rögzítést. Ritkább és általában vízszintes steppelés is van rajtuk, ami terjedelmesebbé, illetve rugalmasabbá teszi őket. Mindez azt jelenti, hogy a padok nagyobb izzadságfelvételt garantálnak, illetve jobb levegőkeringést biztosítanak. A nyeregpadok nagyszerűek az igazán kemény erőfeszítésekhez, amelyek során a ló nagyon izzadni szokott. Nem árt azonban észben tartani, hogy egy nagyon szorosan illeszkedő nyeregnél előfordulhat, hogy a nyeregpad nem fér el alatta, vagy azzal együtt már túl szoros lesz, ez pedig negatív hatással lesz a ló hátára.

Equishop nyeregalatetek 3

Nyeregalátét típusok:

Többféle nyeregalátétet különböztetünk meg, és mindegyik egy adott funkcióhoz van igazítva:

  • VS - univerzális nyeregalátét, téglalap alakú, lekerekített sarkokkal, a legtöbb nyereghez illeszkedik
  • DR vagy DL – négyzet alakú díjlovas nyeregalátét, a díjlovas nyergekhez igazítva, amelynek szárnyai sokkal hosszabbak, így a nyeregalátétnek is hosszabbnak kell lennie
  • SR - ugró nyeregalátét, az ún. könnycsepp formában – a ló oldalának és hátának kisebb részét fedi, ami elősegíti, hogy a ló ugrás közben kevésbé izzadjon
  • VSS - univerzális/ugró nyeregalátét
  • VSD - univerzális/díjlovas nyeregalátét

A pónik esetében is létezik hasonló felosztás, de hozzá van adva egy "P" betű a rövidítésekhez:

  • PVS – univerzális
  • PVSS - univerzális/ugró
  • PVSD - univerzális/díjlovas
  • PDR/PDL – díjlovas
  • PSR - ugró

Létezik egy másik besorolása is a nyeregalátéteknek és a padoknak a használat szempontjából:

  • nyeregalátétek klasszikus lovagláshoz (fent felsorolva)
  • padok/nyeregalátétek western lovagláshoz
  • padok a szőrén való lovagláshoz
  • alátétek futószárazó hevederekhez
Nyeregalatetek

Hol vásárolj nyeregalátétet és milyet?

A legjobb, ha lovasboltból vásárolsz nyeregalátétet, izzasztót, vagy olyan kitelepüléseken, ahol akár élőben is szemrevételezni tudod a megvásárolni kívánt terméket. Az, hogy milyen típusú nyeregalátétet választasz, leginkább az egyéni igényeidtől függ.

Közkedvelt nyeregalátét márka az Eskadron, amely leginkább tartósságáról híres, illetve hosszú ideig megőrzi tulajdonságait. Az Eskadron márka összes kollekciója mindig nagy rajongótáborokat szerez magának, hiszen akad nyeregalátét azoknak, akik a letisztult, egyszerű színű és formájú nyeregalátéteket kedvelik, de azoknak is kedvezni szoktak, akik a kicsit kirívóbb, figyelemfelkeltőbb összeállításokat részesítik előnyben.

Azonban érdemes más márkák között is szétnézni, mindegyiküknél találunk időtálló nyeregalátéteket pl. Equiline, Kingsland vagy Busse.

Milyen színű nyeregalátétet válasszunk?

Ez leginkább az egyedi igényektől függ, ízléstől illetve a ló színétől függ.

Melyik lovon melyik szín áll jól?

Sokszor felmerülő kérdés, hogy vajon milyen színű nyeregalátét áll jól kedvenc patásodon? Előfordul, hogy egy adott nyeregalátét megtetszik, megvásárolod, majd sajnos később konstatálod, hogy bizony nem áll jól a lovadon. Van, hogy nem minden szín áll jól minden lónak, csakúgy, mint az embereknél. Előnytelen lehet, ha a nyeregalátét színe közel áll a ló színéhez pl. egy bézs színű nyeregalátét a szürke lovon, vagy éppen egy barna színű nyeregalátét fekete lovon. Azonban a megegyező színek nagyon is jól tudnak mutatni pl. fehér nyeregalátét egy teljesen szürke lovon vagy egy fekete nyeregalátét a fekete lovon. Hasonló a helyzet a sárga lovakkal: rajtuk nem túl előnyösen mutatnak az erősebb színek pl. fukszia vagy vöröses piros.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy minden a nyeregalátét színének árnyalatától, illetve magától a ló színének árnyalatától függ.

Nyugodt szívvel mondhatjuk minden lovas nevében, hogy talán a pej és sötétpej lovaknak a legkönnyebb nyeregalátétet választani, hiszen rajtuk ugyanúgy jól állnak a világos, illetve a sötét színek is.

Equishop nyeregalatetek 1

Milyen nyeregalátéteket választanak a lovasok a legszívesebben?

A legkedveltebb nyeregalátét színek közé tartozik a sötétkék, sötétszürke, fekete, barna, továbbá még nagy szimpátiának örvendenek a sötétzöld, bordó és sötétpiros színű nyeregalátétek. Ennek oka nagyon egyszerű: a sötétebb színű nyeregalátéteken kevésbé látszódik meg a szennyeződés, illetőleg a sötétebb színek mindig eleganciát, stílust kölcsönöznek viselőjüknek, emellett a legtöbb színű lovon jól állnak, ami előnyös, ha pl. több lóra választunk nyeregalátétet.

Nyeregalátét és stílusok

Amióta megjelentek a különböző színű felszerelések mind a lovaknál, mind a lovasoknál, azóta mondhatjuk, hogy mindenki elkezdett különböző stilizációkban, színösszeállításokban lovagolni. Ennek oka nem csak a hatalmas választék, hanem az is, hogy a lovasvilágban elnyomó többségben vannak jelen lányok, nők, akik tagadhatatlanul szeretnek szépen kinézni, így nyilvánvalóan azt is szeretik, ha lovuk is stílusosan van felszerelve, nem ritka esetben passzolva lovasához. A mai hihetetlen nagy választéknak köszönhetően szinte bármilyen felszerelést megtalálunk azonos színben, legyen szó fásliról, lábvédőről, nyeregalátétről, kötőfékről, vezetőszárról, vagy a lovasok felszerelésének vonatkozásában mellényről, kabátról, pólóról, sapkáról és még hosszasan sorolhatnánk a további ruhaelemeket.

Színvilág és forma a versenyeken

Bár a régebben az ugrósportban a megengedett színek közé igen kevés tartozott (bézs, fehér, illetve esetleg a világosszürke), mára ez merőben megváltozott, tulajdonképpen bármilyen színű és formájú nyeregalátétben versenyezhetsz, nincsen szabályhoz kötve.

Ami a díjlovaglást illeti, ott már szigorúbbak a kikötések, hiszen csak fehér színű nyeregalátétben lehet a négyszögbe lépni, szegélyezését pedig a lehető legvisszafogottabb színek kell, hogy jellemezzék.

Természetesen, ha nemzetközi versenyen jársz, minden szakágban illő a fehér nyeregalátét használata.

Equishop nyeregalatetek 2

A nyeregemelő ugyanaz, mint a nyeregalátét?

A válasz egyszerű: nem. Míg a nyeregalátétnek az izzadság elnyelése és az ütéscsillapítás, valamint a nyeregtől való védelem a feladata, addig a nyeregemelőnek egy másik feladata van. A nyeregemelő, ahogy a neve is mutatja, a nyereg megemelésében játszik szerepet, illetve, hogy a nyereg súlya egyenletesen terüljön szét a ló hátán, ne keletkezzen nyomáspont.

Léteznek korrekciós nyeregemelők, amelyeknek a korrekció a feladatuk, hiszen ahogy az emberek, úgy a lovak is aszimmetrikusak. Hiába van a nyereg hozzáillesztve a ló hátához, sajnos egyik nyerget sem úgy tervezték, hogy egyik oldalán kisebb legyen pl. a tömés, mint a másik oldalon, hiszen az az adott ló ferdeségéhez vezetne. Az ilyesfajta korrigálásra alkalmasak a korrekciós nyeregemelők, amelyek felveszik a nyereg és a ló formáját egyaránt, annak érdekében, hogy minden egyenletesen passzoljon egymáshoz.

A nyeregemelők között többféle típust tudunk megkülönböztetni, hiszen lehet gél, memóriahabos (magas grammsúlyú poliuretán habból, vagy poliészter habból), műszőrmés vagy valódi bárányszőrmés nyeregemelő is.

Hány nyeregalátétre van szükség?

Egy vérbeli lovas válasza bizonyára olyasmi lesz, hogy nyeregalátétből sosem elég. Nyilvánvalóan egy kevés, hiszen legalább egy csere-nyeregalátét nem árt, ha van. Természetesen erre nincs semmilyen szabály, annyit vesz mindenki, amennyire igénye van. Nehéz megállni, hogy az ember ne szerezzen be egy újabbat, főleg amikor a gyártók évről-évre újabb és újabb csodaszép kollekciókkal rukkolnak elő, ilyenkor lovas legyen a talpán, aki ellen tud állni nekik.

Equishop nyeregalatetek 5

Összegzés

Összességében elmondhatjuk, hogy a nyeregalátétek fontos darabját képezik a lófelszerelésnek, hiszen nélkülük még mindig a régen használatos katonai lópokrócokat használnánk, ami nem csak nehéz, de nem is mutat valami esztétikusan a lovon.

Színüket és formájukat tekintve megannyi típus létezik, igényektől függően választhatja ki mindenki a neki megfelelőt és ami az egészben a legjobb, hogy így mindenki egy kicsit kitűnhet a tömegből.

Záró gondolat: Egy nyeregalátét nem nyeregalátét.

A cikk megjelenését az Equishop támogatta.

Equishop - Premium Horse Equipment

Kommentek