Miért és hogyan lovagolj kengyel nélkül?

Lovaglas Nyereg Kengyel Csizma1200

Minden lovas vesztette már el a kengyelét legalább egyszer – és mindegy, hogy versenyen, edzésen, vagy épp terepen, biztos, hogy a lehető legrosszabb pillanatban. Te fel vagy rá készülve, hogy veled is megtörténhet?

Mindegy, hogy téli uborkaszezon, vagy nyári lazulás, esetleg egy fontos versenyre való felkészülés: fontos, hogy mindig találj időt arra, hogy odafigyelj magadra, fejleszd egyensúlyodat és ülésedet a kengyel nélküli lovaglás segítségével. Persze azonnal felmerül a kérdés: miért és hogyan lovagolj kengyel nélkül? A kérdésre a választ George Morris, legendás lovas, edző, bíró, több könyv szerzője, ezüstérmes olimpikon, az Egyesült Államok díjugrató válogatottjának volt szövetségi kapitánya adja meg, aki köztudottan a kengyel nélküli lovaglás nagykövete, illetve a Hunt Seat Equitation, egyfajta díjugrató stílusverseny alapítója.

Mik a kengyel nélküli lovaglás előnyei?

Az elsődleges előnye, hogy fejleszti a lovas ülését. Emellett javítja a befolyását is. Európa klasszikus lovasiskoláiban a lovasoknak kengyel nélkül kellett lovagolniuk az első három évben.

Milyen szinten kell lennie a lovasnak ahhoz, hogy elkezdhessen kengyel nélkül gyakorolni?

Egy ideális világban a kezdő lovasok kengyel nélkül kezdenék elsajátítani a lovaglás alapjait. Egy nyugodt lovon, futószáron lovagolnának a kezdetektől fogva. Ennek gyakorlása minden szintű lovas előnyére válhat. Németországban, ahol elsőként a független ülés és egyensúly megtanításának koncepcióját követik, a legtöbb gyermek voltizsálással kezd, ami végigkíséri lovas pályafutásukat. De minden korú és szintű lovas belekezdhet bármikor, hogy a kengyel nélküli lovaglás szokássá váljon, és ezáltal fejlessze a képességeiket.

Hogyan kell elkezdeni a gyakorlást?

Először futószáron lépésben érdemes kezdeni, első alkalommal 10 perc is elegendő. Akár be is akaszthatod az egyik ujjadat a nyeregkápába a nagyobb biztonság érdekében. Ez egyébként abban is segít, hogy előrébb ülj a nyeregben, ami elősegíti a jobb pozíciót és a mélyebb ülést. Tapasztaltabb lovasok ügethetnek, vágtázhatnak is futószáron a szárakat egy kézben tartva. Fontos odafigyelni rá, hogy mindig középen ülj a nyeregben, ne csússz el egyik irányba sem.

Milyen kengyel nélküli gyakorlatokat érdemes végezni?

Ezek a feladatok hasznosak lehetnek minden lovasnak:

  • Fejkörzés
  • Bokakörzés
  • A szárakat egy kézben tartava, a szabad kézzel karkörzések előre és hátra
  • Ismét a szárakat egy kézben tartva, a szabad kézzel előrenyúlni megérinteni a ló fülét, lenyúlni és megérinteni a lábujjakat (mindkét oldalon), hátra nyúlni és megérinteni a ló farokrépáját
  • Többszöri ismétléssel mindkét lábat elemelni a ló oldalától
  • A lábakat felemelni és a nyereg elé helyezni (mindkét kézen)
  • Tapasztaltabb lovasoknak bármilyen díjlovas feladat, mint például hosszhajlítások, átmenetek, nyújtások, kiskörök, ellenvágta és lebegő ugrásváltás gyakorlása is javasolt

Javaslod a kengyel nélküli ugratást?

Abszolút! Minden komoly lovasnak képesnek kell lennie, hogy kengyel nélkül ugrasson. Sőt, emlékszem, hogy 180 centiméter magas akadályokat ugrattunk szőrén Falsterboban (Svédország). "A régi időkben", a lovasságnál még military pályákat is ugrattak kengyel nélkül. De fontos megjegyezni, hogy az ugrásoknak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy a gyakorlás eredményes legyen. Lovaglási szintedhez igazítva ragaszkodj ehhez a három lépéshez, légy türelmes és ne erőltesd túlságosan:

  • Először kezdd a gyakorlást futószáron egy megbízható lovon kengyel nélkül
  • Utána következhet a síkmunka a lovardában. Ezt addig gyakorolod, míg magabiztos nem leszel minden helyzetben.
  • Ezután jöhetnek a cavaletti rudak, kisebb ugrások, később pedig a gimnasztikai sorok

Fontos, hogy ne akarj hős lenni és ne vállalj szükségtelen kockázatot.

Milyen gyakran szükséges, illetve érdemes kengyel nélkül lovagolni?

Én heti egy alkalommal szoktam, és ennyit is szoktam javasolni minden lovasnak. Kezdj először 15-20 perccel és fokozatosan növeld az intervallumot. Én egy teljes edzést szoktam végigcsinálni kengyel nélkül, ami legalább 45 perc hetente.

Mi a teendő, ha a ló nem partner ebben?

Egyes lovak idegesek lesznek, ha a lovas kengyel nélkül kezd el dolgozni. De attól még ennek a gyakorlása hasznos lónak is, lovasnak is. Ha feszültség van ebből, akkor az azt jelenti, hogy vagy a lovas vagy a ló (vagy mindkettő) nincs hozzászokva ehhez a helyzethez. A kulcs a gyakorlás! Mindenkinek érdemes így lovagolnia heti egyszer-kétszer, még a nagydíjas lovasoknak is.

Szoktad edzeni az USA díjugrató válogatottját kengyel nélkül is?

Más, ha épp szövetségi kapitány vagyok és más, ha edző. Persze ezek a lovasok mid ismerik a filozófiámat és fel is készülnek rá. De mint szövetségi kapitány, nem vagyok bébiszitter, nem kell újra elmondanom nekik mit csináljanak (például hogy kengyel nélkül lovagoljanak) ahhoz, hogy a legjobb formájukat nyújtsák.

Lovaglas Csizma Kengyel1200

Forrás: The Chronicle of the Horse
Fotó: Pixabay

Kommentek