5 dolog, amit lovasedződ szeretne, ha tudnál

Lovaglas illusztracio1200

Megtalálni az ideális edzőt, aki minden szempontból passzol hozzád bizony kihívás, mert nem elég, ha szakmailag felkészült, hanem még a földrajzi elhelyezkedést, az árat, az oktatási stílust, az időbeosztást és még sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venned. De ha már túl vagy ezeken a körökön, és úgy érzed, te és az edződ egy hullámhosszon vagytok, akkor érdemes pár dologra odafigyelni, hogy tartós is maradjon a jó kapcsolat.

1. Ha le kell mondanod egy edzést, mondd le időben.

A jó edzőknek tele van a naptárja, és sokszor nem kis problémát okoz nekik egy mindn lovasuk igényének megfelelő időbeosztást találni. Viszont ha elfelejtesz lemondani egy edzést, vagy túl későn teszed, akkor felboríthatod a tervezett napirendjét, ezzel nem kis fejfájást okozva. Persze a lovak világában bármikor történhetnek váratlan dolgok, de ha rendszeresen előfordul ez veled, ne csodálkozz, ha az edződ jobban odafigyel más tanítványaira.

2. Pontosan legyél kész az edzésre.

Ha megbeszéltek egy fix időpontot a kezdésre, akkor legyél legalább felnyergelve addigra, de bizonyos esetekben akár már melegítsd is be a lovadat előre. Semmiképp se akkor kergesd a lovad a legelőn, amikor az edződ megérkezik, vagy kezdd el csutakolni a saras foltokat. Ha késve tudtok csak kezdeni, akkor előfordulhat, hogy az edződ egy következő tanítvány miatt lerövidíti az edzésedet, hogy tartani tudja a megbeszélt időpontokat.

3. Gyakorold, ami elhangzott

Ha nem vallod be, hogy az elmúlt héten ki sem tudtál menni a lovadhoz, a legkisebb problémád lesz, hogy az edződ úgyis tudni fogja a ló állapotból, hogy nem mondtál igazat, de rosszabb esetben a lovad akár egy sérülést is összeszedhet, ha intenzívebb edzést terveztetek aznapra.

4. Kínáld meg kávéval, teával, frissítővel.

Ha az edződ házhoz megy, akkor a minimum, hogy megkínálod hűtött itallal nyár közepén, vagy forró teával, ha hidegre fordul az idő. De szép gesztus ez akkor is, ha versenyen látod, hogy a nagy rohanásban nincs ideje elmenni a büfébe, de te épp ráérsz hozni neki valamit. Ezekkel az apró figyelmességekkel sokat tehetsz a baráti kapcsolatért.

5. Légy mindig tisztelettudó.

Az edződ a legjobbat akarja neked is, és a lovadnak is, ebben biztos lehetsz. A legjobb tudása szerint segít téged, így ne bíráld a módszereit, és ne kérdőjelezd meg a döntéseit. Legyél türelemmel, mert a változáshoz idő kell, ha pedig van egy rosszabb időszakod, gondold végig, hogy megfogadod-e minden tanácsát. Ha pedig mégis úgy érzed, hogy már nem tudtok eredményesen együttműködni, akkor inkább válts, mint hogy elmérgesedjen a helyzet.

Idomitas Illusztracio1200

Forrás: Horse&Hound

Kapcsolódó cikkek
Kommentek