9+1 tréningtipp az olimpiai bajnok Carl Hestertől – nem csak díjlovasoknak

Chester900

Carl Hester az utóbbi évek, évtizedek egyik legsikeresebb díjlovasa, a lovaglásra és lókiképzésre vonatkozó tanácsai pedig széles körben alkalmazhatóak minden tudásszinten minden lovas számára. Ezért összegyűjtöttük tőle tíz hasznos tippet, amelyeket Te is alkalmazhatsz minden egyes lovaglás során:

1. Minden átmenet számít

A jármódok közti átmenet minden gyakorlat alapja és nem csak a feladatok lovaglása közben kell rá odafigyelned, hanem akkor is, amikor épp csak megállsz pihenni. Ha edzésen hagyod szétesni lovadat az átmenetek alatt, akkor ne lepődj meg, ha a versenypályán is ugyanezt fogja tenni.

2. A szárakat felvenni, majd kirágatni

Ezzel a gyakorlattal fejlesztheted lovad önhordását és segítheted, hogy megtalálja a saját egyensúlyát. Közben nem szabad lelassulnia szárfelvételnél vagy felgyorsulnia a finom engedésre. Ehelyett figyelnie kell az ülésedre és változatlan sebességben haladnia addig, amíg mást nem kérsz tőle.

3. Lovagolj előre

Önmagában az előrelovalás nem javítja lovad egyensúlyát, csak akkor, ha ezzel együtt nő a hátsó lábak aktivitása. A vágta a legjobb jármód ennek tanítására, sok félfelvétel és előrelovaglás kombinációjával.

4. Független ülés

Ez a tulajdonság különbözteti meg egymástól a jó és a kiváló lovast Carl Hester szerint. Gyakorold kengyel nélkül a vágtát és a tanügetést, főleg olyan lovon, akit nehéz kiülni. A független ülés elsajátítása tehermentesíti a ló elülső végtagjait és segíti őt az önhordás fenntartásában.

5. Gyakorold a könnyített ülést

A könnyített ülés gyakorlása nem csak a díjugratóknak javasolt. A feladat egyszerű: néhány lépésenként váltakozva könnyíts ki a nyeregből, majd finoman ülj vissza. Ezzel puhább lesz az ülésed, ezáltal jobban el tud lazulni lovad háta és nyaka.

Fotó: Pixabay

6. Kezek a nyereg előtt

Nagyon sokan lovagolnak túl hosszú szárral, így a kéz a nyereg mögé kerül, aminek követeztében a ló nagyobb eséllyel nehezedik rá a zablára. De ha a szárat rövidebbre veszed, és a kezed előrébb kerül, akkor a lovad sokkal szívesebben fog előre menni és ezzel együtt javulni fog a támaszkodása is.

7. Használd helyesen a pálcát

Amikor a pálcát használod fontos, hogy a helyes reakciót kapd. Nem szabad, hogy félelmet váltson ki a lovadból, de azt sem megengedhető, hogy figyelmen kívül hagyja. A pálcasegítség csupán egy gyors és élénk jelzés, ami megerősíti a láb- és testúlysegítségeidet.

8. Legyél pontos

Egy díjlovas pálya lelovaglása remek eszköz, hogy teszteld vagy fejleszd lovad egyenességét és irányíthatóságát. A precíz lovaglás minden szinten elvárás, az alapoktól a nagydíj szintig.

9. Menj ki terepre

Az edzések mellett érdemes kisebb tereplovaglásokat is beiktatnod lovad életébe. Ez létfontosságú a lovak testi és lelki egészsége érdekében, valamint egy fantasztikus mód arra, hogy a temperamentumos lovat kicsit lecsillapítsa, a rutinos versenylovat pedig lélekben frissen tartsa.

+1 Ne gyakorlod túl a feladatokat

A napi edzésmunkádnak három részből kellene állnia. Az intenzív tanulási és gyakorlási szakaszt egy-egy hosszabb gimnasztikai és relaxációs résznek kellene körbefognia a bemelegítés illetve a levezetés által. Bármi legyen is a napi lecke, ez csak rövid időt vegyen igénybe, és mindig zárd egy olyan gyakorlattal, amiben jó a lovad.

Forrás: Practical Horseman

Borítókép forrása: Carl Hester

Kommentek