Három szakág a Szalajka-völgyben: Szilvásvárad Masters

Szvarad masters sajto 1

Idén újra megrendezik a három lovas szakágat összefogó Masters nemzetközi versenysorozatot Szilvásváradon - jelentette be Dallos Gyula az eseményt beharangozó helyszíni sajtótájékoztatón.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa szerdán kiemelte: a sorozat első eseménye egy nemzetközi fogathajtó verseny lesz, amelynek csütörtöktől vasárnapig ad otthont a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. A seregszemlén 12 nemzet 86 fogattal és 260 lóval vesz részt. Ez egy "gigantikus szám", fogalmazott, megjegyezve: 2024-ben négyesfogathajtó-világbajnokságot rendeznek ugyanitt, ezért aki azon szeretne jól szerepelni, az most eljön és él a tapasztalatszerzés lehetőségével. Rámutatott: ahhoz, hogy Magyarország negyven év után újra fogathajtó-világbajnokságot rendezhessen, kellett egy nagyszabású infrastrukturális beruházás. A néhány éve közel 7 milliárd forintból megvalósult szilvásváradi lovasközpont a Kincsem Nemzeti Lovasprogram kiemelt fejlesztése, tette hozzá. A második világháború kezdete óta nem részesült olyan támogatásban hazánkban a lovas ágazat, mint az elmúlt bő egy évtizedben, hangsúlyozta Dallos Gyula, aki szerint azonban ez a támogatás teljesen megérdemelt, mert a lovaskultúra a magyar kultúra meghatározó része.

Szvarad masters sajto 3

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója a tavaly útjára indított Masters versenysorozat részleteit ismertetve elmondta, az három lovassport szakágat: a díjlovaglást, díjugratást és a fogathajtást összefogó nemzetközi seregszemle. Első eleme csütörtöktől vasárnapig a fogathajtók megmérettetése lesz, ahol világbajnokok és a világ élvonalához tartozó indulók sora áll rajthoz. Köztük a királykategóriaként számon tartott négyesfogatok versenyében itt kezdi meg a szezont Lázár Zoltán is. A versenyszámok mellett lovastorna, valamint fogathajtó és díjlovas bemutatók is színesítik a programot.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: az elmúlt évek szívós és kitartó munkájának eredményeként a lovasközpont és a ménesgazdaság nem csupán létjogosultságát igazolta, de Szilvásváradot, a lipicai lovat és a magyar lovassportokat is visszahelyezte a nemzetközi lovas világ térképére. Évről évre rangosabb rendezvények helyszíne a lovasközpont, ahol egyre több ló és lovas fordul meg a világ minden tájáról. A komplexum valamennyi lovas szakág megmérettetésének ideális otthont nyújt, ahogyan Szilvásvárad elképzelhetetlen a Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés, vagy az erdei kisvasút nélkül, úgy a Lipicai Lovasközpont is emblematikus része a településnek, fogalmazott.

A Szilvásváradi Masters versenysorozat folytatásában július 28-31. között a legjobb hazai és nemzetközi díjugratókat láthatják majd az érdeklődők, a nemzetközi díjlovas verseny pedig október 6-9. között lesz.

Szvaradmasters 3

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó cikk
Kommentek