A lovas segítségadásai

Lovas Illusztracio1200

A segítségek alkalmazásával a lovas szándékainak megfelelően irányítja a ló mozgását. A segítségeket tehát tekinthetjük a lovas és a ló közötti kommunikációs eszköznek.

A segítségek három csoportba sorolhatók, mégpedig testsúly-, a csizma- és szársegítségek.

A testsúlysegítség a felsőtest eltérése a függőlegeshez képest, vagy az ehhez való visszatérése, illetve az ülőcsontok egyirányú terhelése. Ez fejthet ki előrehajtó hatást, ha a test néhány centivel a függőleges mögé kerül. Ilyenkor az ülőcsontok előreirányuló nyomást fejtenek ki a ló hátára. Oldalra ható a testsúly segítség, amikor testsúlyodat az egyik ülőcsontra nagyobb mértékben helyezed. Ebben az esetben a ló a megterhelt ülőcsonttal azonos oldali lábával a súlypont alá lép.

Csizmasegítségeken a combok, térdek, lábszárak segítő hatását értjük. Ha egyik oldalról éri a lovat a csizmasegítség, akkor oldalirányba mozdul el. Ha mindkét oldalról egyforma mértékben éri segítség, az előrehajtó hatást fejt ki.

A szár és a zabla közvetítésével a ló szájára kifejtett hatást szársegítségeknek nevezzük. Nem csak a szárak meghúzása hanem annak megtartása és engedése is fontos kommunikációs eszköz a lovas kezében. A comb- és testsúlysegítségekkel kiegészülve meghatározó szerepe van a ló irányításában. A szárakkal soha nem szabad mindkét oldalon egyszerre hatni, hanem csak külön-külön, felváltva.

Az előbb felsorolt segítségeket másodlagos segítségekkel, tehát pálca- és hangsegítségekkel is ki lehet egészíteni.

A hang lehet megnyugtató, dicsérő, előrehajtó, esetleg büntető. Hatása a hangmagasságtól, illetve a hanginger hosszúságától függ. A mély megnyújtott hangok megnyugtatóak, a rövid, ismétlődő hangok, csettintések pedig előrehajtóak.

A pálca a ló combjának vagy vállának érintésével a csizma-, testsúly-, vagy szársegítségeket erősíti meg.

A segítségek mértéke ne haladja meg a szükséges mértéket
, mindig fokozatosan haladj a gyengébb jelzés felől az erősebb, határozottabb felé. A túl hirtelen segítségadás megijesztheti a lovat, a gyenge, határozatlan pedig bizonytalanságot okozhat.

Forrás: Heidrum Werner - Pferde 1991

Kapcsolódó cikkek
Kommentek