Határozottan állítjuk, hogy az állítás jó a lovadnak

Allitas Kiemelt

Az állítás az önálló lovaglás és az idomító munka egyik legalapvetőbb gyakorlata. Nézzük, mit kell tudnod róla és hogyan kell helyesen végrehajtani.

Állítás vagy hajlítás?

Az egyik legfontosabb gyakorlat a ló kiképzése során a hosszhajlítás. Ennek két fajtáját különböztetjük meg a gerincoszlop hajlításának mértéke szerint, mégpedig a hajlítást és az állítást. Az állítás a nyak oldalirányú ívelése a tarkótól a marig. Állításban van a ló, ha gerincoszlopa csupán marjától erőre kerül meghajlításra, tehát ha a törzs egyenes, viszont a nyak ívelt valamelyik irányban. Helyes állításnál a lovas a nyeregben ülve a ló belső szemboltját látja.

Az állítás és a hajlítás célja a ló elengedtetése, hajlékonyságának fokozása és egyensúlyának javítása. A két feladat helyes kivitelezése az alapfeltétele a különböző patanyomfigurák korrekt lovaglásának. Ha a lovas, nem fektet elég hangsúlyt ennek gyakorlására, lova külső állításban fordul vagy egyenes vonalon lovagolva is ferde.

Így végezd helyesen az állítást

Az állítás helyes kivitelezésének alapfeltétele az egyenesre igazított ló. A gyakorlat megkezdése előtt rendezd ülésedet, fogj egyforma szármértéket és lovagolj egyenes vonalon. Ha lovad egyenes tarkótól farig, füleinek csúcsa egyforma magasságban helyezkedik el és lepillantva egyforma szélességben látod a vállait, akkor kezdheted meg a gyakorlat végrehajtását.

Az állítás lovaglásához vedd fel a belső szárat kis mértékben, engedj kicsit a külső oldalon és belső csizmával tartsd meg a lovat, hogy ne forduljon el az állítás irányába. Ha a lovad egyenes vonalon halad tovább, de a nyakát kissé elfordítva meglátod a belső oldali szeme sarkát, akkor sikerült az állítás. Figyelj arra, hogy ilyenkor csak a nyak hajoljon, a törzs pedig maradjon egyenes.

A siker titka a gyakorlás

Gyakori hiba, hogy a ló elfordul az állítás irányába és nem marad egyenes vonalon. Ilyen esetben vagy a belső csizma volt túl kevés, vagy a szárat vetted túl erősen.

Ne feledd, a feladat gyakorlása sok türelmet igényel, főleg olyan ló esetében, aki merevebb tarkóból.

Ha segítségre van szükséged vagy biztosra akarsz menni, vedd igénybe edző segítségét. Tovább a regisztrált edzők listájára >>

Forrás: Barefoot

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek