Finomhangolás ló és lovas között: másodlagos segítségek

Futoszar900

A lovas segítségeiről volt szó korábban, leegyszerűsítve: a csizma főleg előrehajtó, a szár visszatartó, a testsúly pedig mindkettőt támogatja, a derék az összekötő híd. Ezeken felül beszélhetünk még az úgynevezett másodlagos segítségekről, amelyek az elsődleges segítségeket kiegészíthetik. Ilyen például a pálca- és a hangsegítség.

Pálca: ahány szakág, annyiféle hossz

Természetesen a pálca nem a ló verésére szolgál. Hossza szakáganként változó, van, ahol versenyen nem is engedélyezett. Az a pálca, ami elég hosszú ahhoz, hogy a szárak elengedése nélkül is hatást lehet vele gyakorolni a ló hátsó lábára a combja érintésével a legmegfelelőbb idomító munkához. A pálca segítség a lónak, hogy ha a csizmát, testsúlyt, vagy szárakat még nem tudja helyesen értelmezni, akkor a combja vagy válla megérintésével könnyebben rájöhet, mint kér tőle a lovas.

Díjugratásban rövidebb pálca használatos

Ostor: amikor a lovas nem ül a lovon

Olyan esetekben, amikor nem ül lovas a lovon, a másodlagos segítségek hangsúlyosabbá válnak. Az ostor futószárazásnál sem ló csapkodására szolgál, hanem a csánk felé mutat, ezzel ösztönözve a lovat az előrehaadásra és megakadályozza a visszafordulást. Ilyenkor a lovas hanggal és teste helyezésével tud még könnyen kommunikálni a lóval a földről. De a fogathajtásban is rendkívül fontos az ostor segítségként.

A hangod is segítség

Hangsegítséggel meg lehet nyugtatni a lovat, ilyen például a „sssss”, vagy a fütyülés. De biztatni is lehet hanggal, vagyis előrehajtó segítség is, ilyen például a csettegés, csettintés. Szakáganként ez is eltérő, a díjlovasok teljesen hang nélkül versenyeznek, míg a díjugratók erősebb hangsegítségekkel is biztathatják a lovaikat. Fogathajtásnál a szárak mellett kiemelten használt a hang és az ostor segítségként, hasonlóan dámanyeregben, ahol a csizma nem is ér a lóhoz mindkét oldalon.

Dámanyeregben a csizmát helyettesíti a pálca

Élethosszig tartó tanulás

Lovagolni megtanulni nem más, mint érezni megtanulni. Fontos, hogy sokat olvass róla, hogy megfigyeld az igazán jó lovasokat, mert segíti a fejlődésedet, de nem helyettesíti a fizikai információszerzést.

Írta: Száz Petra, Lovaskultúra oktató

Fotó: Pixabay

Olvasd el cikksorozatunk korábbi részeit is:

Félfelvétel nélkül nincs lovaglás >>

Szársegítség – avagy mi a teendő, amikor a lovas kezében a gyeplő >>

Csizma, comb, sarok: lóháton egyre megy? >>

Lovas szakkifejezések – és ami mögöttük van >>

A legfrissebb lovas cikkek a Riderline-on:

Kommentek