A lovaglás biomechanikája: 10 dolog, amit szem előtt kell tartanod, ha jó lovassá akarsz válni

Lovasok 1200

Mary Wanless, a nemzetközileg elismert díjlovas edző és lovas-biomechanikai szakember megosztott néhány hasznos tanácsot arról, hogy a helyes biomechanika hogyan befolyásolhatja pozitívan a teljesítményed - érdemes őket megfogadnod.

1. A test biomechanikája határozza meg, hogy milyen az ülésed, milyen az egyensúlyod vagy hogy milyen hatást tudsz a lovadra gyakorolni. Minél erősebb és stabilabb vagy a megfelelő rugalmasság mellett (azaz ha jó biomechanikai adottságokkal rendelkezel), annál jobban tudsz pozitív befolyást gyakorolni a lovadra.

2. A jó biomechanikájú lovas nem feltétlenül az, aki a leglazábban ül a lovon, hanem inkább az, aki az izmait a legjobb arányban tudja használni egyensúlyának megtartására. A hatékony lovaglás érdekében a törzsizmodat is meg kell dolgoztatnod, de nem szabad, hogy emiatt az ülésed feszes legyem.

3. A legtöbb lovas besorolható két kategória valamelyikébe aszerint, hogy inkább előre vagy inkább hátra dőlnek a nyeregben. Egyik megoldás sem szerencsés, mivel az ülésednek semlegesnek és függőlegesnek kell lennie lovaglás közben.

4. A lovasokat aszerint is lehet csoportosítani, hogy inkább mély vagy inkább könnyű az ülésük. A könnyű ülésű lovasok sokszor kiállnak a nyeregből, mintha az forró lenne, míg a mély ülésűek jobban belenehezednek a nyeregbe. A jó biomechanikájú lovas viszont a kettő között található, nem okoz neki gondot egyik üléstípus teljesítése sem.

5. Lovon ülve a válladnak, a csípődnek és a sarkadnak egy függőleges egyenesre kell esnie. Gondolj arra, hogy egyensúlyban kell lenned akkor is, ha képzeletben kivesszük alólad a lovat és ugyanebben a pozícióban a földre állítunk.

6. Az optimális hatékonyság érdekében a combcsontodnak 45 fokos szöget kell bezárnia a függőlegeshez képest.

7. A lovasoknak azonosan kell terhelniük mindkét ülőcsontjukat.

8. Könnyű ügetésben a könnyítés mértékének arányban kell lennie a ló lendületével.

9. Könnyített ülésben a lovas lába térdtől lefelé nem mozoghat.

10. A ló és a lovas közötti érintkezési felületnek meg kell egyeznie a telibőrös lovaglónadrág mintájával.

Forrás: Horse&Hound

Kapcsolódó cikkek
Kommentek