A helyes vágtabeugratás

Versenyszezon Kiemelt

Naplemente, egy homokos tengerpart vagy egy harsogóan zöld mező és a végtelen szabadság érzése egy vágtató ló hátán. Ez minden lovas álma. Előfeltétele azonban a vágtába ugratás segítségeinek ismerete.

A vágta háromütemű jármód egy lebegő fázissal. Lábsorrend alapján megkülönböztetünk vágtát bal és jobb kézre. Jobb kézre vágtázik a ló, ha a testét a bal hátulsó lábával löki el először a talajtól, tehát először a bal hátulsó láb mozdul, ezt követi az átlós lábpár (jobb hátsó-bal első), majd a jobb első, végül pedig a lebegő fázis. A lebegő fázis kivételével minden időpillanatban legalább egy láb a földön támaszkodik.

Pályán lovagláskor akkor mondjuk, hogy a ló helyes lábon vágtázik, ha a kanyarodás irányával megegyező lábon halad. Ilyenkor a pálya középpontjához közelebbi, tehát belső első láb nyúlik előbbre – ezt a vállakra pillantva látni is lehet. Ha felülnézetből azt látod, hogy a ló bal válla mozdul előrébb, biztos lehetsz abban, hogy lovad bal lábon vágtázik. Ha balra kanyarodva mégis jobb lábon halad, tehát a jobb váll mozdul nagyobb mértékben előre, azt mondjuk, hogy hamisan vágtázik a ló. Ha a ló az elejével az egyik, a hátuljával a másik kézre vágtázik, az a keresztezés. Ezeket a hibákat tapasztaltabb lovasok azonnal megérzik, mert a ló sokkal kényelmetlenebb érzést nyújt, mintha helyes lábon haladna.

A vágtabeugratás helyes kivitelezéséhez nem csak elméletben kell tisztában lenned a vágta lábsorrendjével, de ezt a gyakorlatban is tudnod kell alkalmazni. Nagyon fontos a megfelelő előkészítés és a megfelelő pillanatban adott beugrató segítség a korrekt kivitelezéshez.

A vágtabeugratást egy félfelvételnek kell megelőznie, ami felhívja a ló figyelmét az új feladatra. Jobb lábra beugratás esetén a jobb oldali csizma és szár segítségével adj jobb állítást a lónak, míg a bal oldali szár feladata megakadályozni azt, hogy a ló a bal vállára essen. A vágtába ugratáshoz a lovas a külső csizmát kissé hátra veszi, megtartva a ló farát, és a külső hátulsó lábat a súlypont alá lépteti, amivel elősegíti a helyes lábra történő beugratást, és előre ható testsúlysegítséggel beemeli a lovat vágtába.

A vágtabeugratás közben gyakori hiba, hogy a lovas lefelé néz, ami meggátolja a helyes lábra beugratást, mivel ilyenkor a lovas súlypontja a belső első láb fölé kerül, megnehezítve a ló számára a helyes kivitelezést. Egy kis gyakorlással azonban megtanulható, hogy vállakra pillantás nélkül is megérezd, melyik lábon vágtázik a lovad - ennek készségszintű elsajátítása előfeltétele a magasabb szintű gyakorlatoknak.

Ha segítségre van szükséged vagy biztosra akarsz menni, vedd igénybe edző segítségét. Tovább a regisztrált edzők listájára >>

Kapcsolódó cikkek
Kommentek