Futószárazás: több, mint körbe-körbe rohangálás

Futoszar900

A tél beköszöntével megváltozó körülmények sok esetben megnehezítik a lovasok életét. Hétköznapokon többségünk csak sötétedés után jut ki a lovához, így világítás mellett tud csak a lovával foglalkozni, ami nem minden lovardában áll kellő mértékben rendelkezésre. A talaj is egyre gyakrabban fagy le a lovaglópályán, ami miatt csak óvatosan, lépésben, maximum ügetésben lehet a lovakkal dolgozni ilyenkor. Mindezt szem előtt tartva a futószárazás tűnik a leglogikusabb lépésnek. Főleg, hogy sok esetben a karámozás sem megoldható ebben az időszakban, és a lovad a felgyülemlő feszültséget jobb, ha nem a nyereg alatt adja ki magából.

Sokaknál a futószárazás annyiban merül ki, hogy a szélvész módjára köröző lovat próbálják lefárasztani, vagy éppen a telefont nyomogatva hagyják a lovat csigalassúsággal vánszorogni. Pedig a futószárazás elismert módszer a ló kiképzésére és kondícióba hozására, ami a jól átgondolt téli alapozásba tökéletesen beilleszthető.

A futószárazás nem napjaink vívmánya. Évszázadok óta használják nagy lovas mesterek minden szakágban. A futószárazás pótolhatatlan a belovaglás szakaszában, vagy a rehabilitáció alatt, de jó szolgálatot tesz a hideg reggeleken vagy a versenyeken bemelegítés gyanánt is. Mindezek mellett kondicionálásra is kiváló, hiszen megfelelően alkalmazva remekül erősíti a hátat és az ágyékot, ami különösen előnyös az ilyen problémákkal küzdő lovak esetében. Emellett segítheti a kiképzést is, hiszen számos gyakorlat nem csak nyeregből, hanem földről is megtanítható.

A futószárazás alapjai

Elsőként a lovadnak tisztában kell lennie azzal, hogy a futószárazás munka, nem pedig szórakozás. A munka akkor kezdődik, amikor felteszed rá a kötőféket, és egészen addig tart, amíg el nem engeded a bokszában. Eközben rád kell figyelnie, és követnie kell a tested vagy hangod adta utasításokat.

A futószárazás alapkoncepciója egyszerű. Jobb esetben te állsz a kör közepén, míg lovad egyenletes köríven mozog jobbra vagy balra. Amikor a lovad jobb kézen dolgozik, akkor a futószárat a jobb kezedben, míg az ostort a bal kezedben tartva kell őt vezetned. Bal kéz esetében pedig a futószár bal kézben, az ostor pedig a jobb kézben kap helyet.

Futoszar pixab 1

A kezdetek

Elsőként kérd meg a lovadat, hogy menjen körülötted egy kört lépésben. Ha még sosem csinált ilyet korábban, akkor hagyj neki időt, hogy megértse, mi a feladat. Az ostorral óvatosan jelezheted neki, hogy induljon el körülötted. Igyekezz mindezt úgy csinálni, hogy te ne mozdulj el a helyedről közben. Ha lovad megérti, mi a feladat, már sokkal könnyebb lesz egy helyben maradni.

Amint lovad ráérez a feladatra, az ostor segítségével told ki nagyobb körre. Bátorítsd, hogy céltudatosan lépjen, miközben nyugodt marad. A gyakorlat korai szakaszának fontos része a megállás megtanítása. Használd a futószárat, ha a hangjelzésre nem reagál, és gyakorold addig, amíg szükséges. Ideális esetben a lovad mozdulatlanul áll anélkül, hogy feléd fordulna, vagy belépne a körbe. A célod az, hogy megtanítsd neki, hogy te irányítod a mozgását. Ne hagyd, hogy megállás után feléd sétáljon, hanem várja meg, míg te mész oda hozzá.

Kezdetben gyakorolj mindkét kézen lépésben, nem elfelejtkezve a futószár átcsatolásáról, ha ez szükséges. Ha a lovad már profi, akkor mehet egyik kézen a lépés, ügetés és vágta, majd fordulás után megismételni mindhárom jármódot a másik kézen is.

A szükséges felszerelés

Futószárazáshoz a szakirodalom sok esetben a kapicánt javasolja, de ez nem áll mindenkinek rendelkezésére, így helyette a kantár vagy a kötőfék is jó alternatíva. Kantár esetében figyelni kell a helyes becsatolásra, kötőféknél pedig arra, hogy ne forduljon el a ló fején. A szabadidomításban a csomózott kötőféket javasolják, aminél különösen fontos a helyes méret beállítása a hatékony használathoz.

A futószár lehet a klasszikus, a hazai lovas boltokban is kapható verzió, vagy pedig a western lovaglásban közkedvelt súlyos kötél. Nem árt, ha a kezed ügyében van egy futószárazó ostor vagy egy répabot, amivel a kezed meghosszabbításaként jelzéseket tudsz adni a lovadnak, illetve egy pár ínvédő, esetleg pataharang is javasolt a sérülések megelőzése érdekében.

Futoszar pixab 3

Feladatok futószáron

Miután a lovad megtanulta az alapokat lépésben, lépj tovább az ügetés és a vágta tanítására is. Fontos, hogy gyakorold az átmeneteket, hiszen ezekkel nem csak az agyát, de a testét is jobban megdolgoztatod. Az igazán profik akár a lépés-vágta, vagy vágta-állj átmenetet is meg tudják csinálni gond nélkül futószáron. Ha megvannak biztonsággal az alap jármódok, jöhet a nyújtott ügetés vagy akár a nyújtott vágta gyakorlása is.

Ha ennél is többet szeretnél, akkor jöhet a dupla futószár, aminek használatáról rengeteg hasznos szakirodalmat találhatsz. Ezzel a módszerrel a hosszhajlításokat, az oldalléptetéseket és a fordulatokat is gyakorolni tudod a földi munka során.

Ha változatosan építed fel az edzéseket, elkerülöd azt, hogy a lovad automata üzemmódba kapcsolva elsiesse a soron következő manővert, illetve neki is érdekesebbé teheted a közös munkát.

Tedd és ne tedd

  • Mindig tartsd a szemkontaktust a lovaddal futószárazás közben.
  • Gyakorold a kör szűkítését és bővítését minden jármódban. Ez rendkívül jó gyakorlat lovad erősítésére.
  • Amint lovad ügyesedik és jobb egyensúlyba kerül, kérj tőle kisebb köríveket a magasabb jármódokban is. Minél kisebb az ív, annál jobban kell dolgoznia.
  • Ne kérj vágtát addig, amíg be nem melegítettél lépésben és ügetésben.
  • Ne hagyd, hogy lovad húzza a futószárat.
  • Ne hagyd a lovat rossz lábra vágtázni körökön keresztül. Ha magától nem ugrik át, segíts neki azzal, hogy visszaveszed és újraugratod.
  • Ne vidd túlzásba a szűk köröket vagy az edzés teljes időtartamát.
  • Ne telefonj futószárazás közben! Koncentrálj arra, hogy jól csináld.

Elhivatottságra és következetességre van szükség a futószárazás mesteri szinten történő elsajátításához, de a lovad garantáltan profitálni fog belőle.

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek