Suttogók - világpremier az Arénában

Suttogok Kiemelt

Idén december elsején és másodikán a budapesti Papp László Sportarénában világpremier születik. A világ három leghíresebb lóidomítója először szerepel együtt, egy előadásban: Monty Roberts, az igazi Suttogó, Lorenzo, a repülő francia, valamint a kiscsikók szelídítője, Pignon mutatják be lóidomítási technikáikat. A látványos show után pedig végigizgulhatod a Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti fordulóját.

  • Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna, 1143 Budapest, Stefánia út 2.
  • Suttogók előadások időpontja: 2018. december 1. szombat, 19:00 és 2018. december 2. vasárnap, 17:00
  • Fogathajtó verseny időpontja: 2018. december 1. szombat, 21:00 és 2018. december 2. vasárnap, 19:00
  • Jegyek: 5.100 - 50.000 Ft között kaphatók a jegy.hu oldalon »

A sztoriról

A Suttogók különleges történet egy kerekesszékes gyermekről, aki arról álmodik, hogy ő is lovagolhat majd egyszer. Az előadásban a kisfiú álmának megvalósulásán keresztül nyerhetünk betekintést az erőszakmentes lóidomítás rejtelmeibe. Az előadás vendégfellépője a 32 tagú Nemzeti Lovas Díszegység.

Lovas álomszínház nem csak a lovak szerelmeseinek. Suttogók, akik csak a szavak erejével, a lélek üzenetével, szeretetükkel teszik barátaikká e nemes állatokat. További információk a Suttogók előadás honlapján és a Suttogók Lovas Show Facebook oldalán.

Monty Roberts

Monty Kep
Szinte mindenki ismeri Monty Roberts nevét, és az általa Csatlakozásnak (Join-Up®) nevezett lóidomítási módszert

Monty Roberts 13 évesen a nevadai prérin tanulmányozta a vadmusztángok egymás közötti kommunikációját. Megfigyelte, hogy milyen testbeszédet alkalmaznak egymással a különböző élethelyzetekben. Ezt a fajta kommunikációs formát ültette át az emberi gesztusokra, ezzel egy új nyelvi formát alkotva meg a lovak és az emberek között. A Roberts család már Monty gyermekkorában is lovakkal foglalkozott, ám édesapja még a hagyományos, erőszakos módszereket alkalmazta, így amikor Monty Roberts otthon próbálgatta a saját fejlesztésű technikáját, keményen megbüntették érte.

Mára azonban mindenki ismeri Monty Roberts nevét, és az általa Csatlakozásnak (Join-Up®) nevezett lóidomítási módszert. Célja az volt, hogy az erőszakmentes idomítással egy harmonikus kapcsolat alakuljon ki a ló és az ember között, és egyenrangú társakká váljanak, ahol az embernek csak kérnie kell, a lova pedig cselekszik. Monty Roberts saját elmondása szerint egy jobb világot szeretne maga mögött hagyni.

Sikerét bizonyítja, hogy II. Erzsébet királynő, aki lószerető ember hírében áll, személyesen hívta meg birtokára, hogy tanítsa meg neki módszerét, majd pedig ő ösztönözte arra, hogy könyvet írjon tapasztalatairól, így született meg Az igazi suttogó című könyv. Azóta több könyvet is írt (Shy Boy – Egy vad musztáng megszelídítése; Lovak és emberek) valamint ő az ihletője Robert Redford ikonikus filmjének, A suttogónak. Monty Roberts a mai napig járja a világot, hogy minél több emberhez eljuthasson az erőszakmentes lóidomítási technika híre, és módszereit szerte a világon oktatják.

Lorenzo

Lorenzo Kep
Lorenzo előadásaiban központi szerepet játszik a dinamika, a lendület, a szabadság

Lorenzo különleges tehetsége már gyerekkorában megmutatkozott. Társaival ellentétben ő nem szokványos formában ülte meg a lovat. Viszonylag korán nagy sikerre tett szert, első bemutatóját 8 éves korában tartotta, utána pedig kinyílt előtte a lehetőségek tárháza. Már fiatal korában bejárta a világot, így nem csoda, ha mára már szinte mindenkinek ismerősen cseng a neve.

Lorenzo előadásaiban központi szerepet játszik a dinamika, a lendület, a szabadság. Nem hiába kapta a „Repülő Francia” becenevet, hiszen különleges képessége abban áll, hogy két sebesen vágtató ló hátán állva irányít egy száguldó ménest, miközben akadályokon ugranak át, vagy térformákat alkotnak. Ehhez pedig semmilyen segédeszközt nem alkalmaz, se kantárt, se nyerget. Elképesztő egységet alkotva vágtatnak tűzön-vízen át.

Ahhoz, hogy ilyen egységet alkothasson lovaival, természetesen komoly munka kellett. Tanulmányoznia kellett a lovak kommunikációját, meg kellett értenie őket. De megérte a kitartó megfigyelés, hiszen harmonikus kapcsolata a lovakkal irigylésre méltó.

Pignon

Pignon Kep
Jean-François Pignon a világot járja, hogy bemutatóival segítsen elsajátítani a kommunikációra alapozott lókiképzés módszereit

Pignon élete akkor vett gyökeres fordulatot, mikor édesapja hazavitte az egy éves kancát, Gazelle-t. A kisfiú szívéhez hamar közel került a csikó, sok időt töltöttek együtt. Olyannyira különleges volt a kapcsolatuk, hogy Gazelle néha még az iskolába is elkísérte Pignont.

Talán pont amiatt, hogy ilyen különleges kapcsolat fűzte első lovához, Pignon elkezdett egy olyan technikát kidolgozni, aminek lényege, hogy a lovakat szelíden, a saját kommunikációjukra alapozva kell tanítani. Eleinte bátyjával tartottak bemutatókat, kezdetekben még cirkuszi formában, akrobatikus előadásaik voltak. Természetesen ebben társuk volt első lovuk Gazelle, majd kiscsikója, Salsa is. Hamar híressé váltak, és világszerte kaptak meghívásokat, hogy bemutassák tehetségüket. A két testvér egy idő után különvált, de önállóan is nagy sikert arattak.

Jean-François Pignon azóta is a világot járja, hogy bemutatóival segítsen elsajátítani a kommunikációra alapozott lókiképzési módszereit, hogy minél több embernek lehessen harmonikus kapcsolata lovaival.

A Nemzeti Lovas Díszegység

Diszegyseg Kep
A Díszegység nemzeti ünnepeinken díszjárőr szolgálatot teljesít, valamint jelenlétükkel hirdetik a lovas hagyományok fontosságát

A magyar nemzet kultúrájában fontos szerepet játszik a lovas hagyományok őrzése is. Több ezer évre visszanyúló történelmünk során az ország vezetéséhez mindig tartozott lovas ezred, eleinte fejedelmi, majd később királyi testőrség. Napjainkban a Magyar Állam számára ezt a funkciót a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége tölti be.

A Díszegység főbb feladatai, hogy nemzeti ünnepeinken díszjárőr szolgálatot teljesítsenek, valamint jelenlétükkel hirdessék a lovas hagyomány fontosságát is. Fontos célja, hogy ápolja a magyarság huszár hagyományait, öltözékük is a huszárok díszegyenruháit idézi meg. A Nemzeti Lovas Díszegység huszárjai mind kiváló lovasok, tiszteletreméltó hazafiak, akik nem felejtik el a magyar hagyományokat, és kötelességüknek érzik, hogy őrizzék a nagy huszárok emlékét.

A show után: FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa

Fogathajtas
A Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti fordulóját szombaton 21:00-tól, vasárnap 19:00-tól láthatja a közönség

A lovas sportok Forma1-ének számító Fedeles Fogathajtó Világkupa minden évben a kiemelt sportesemények közé tartozik a lovasok világában. A különböző állomásokon a legjobb fogathajtók mérettetnek meg egymással.

Itt lesz Budapesten a belga Glenn Geerts, aki csapatban már bizonyított, a svájci Jérôme Voutaz, a 2017-es Világkupa ezüstérmese, a holland apa-fia páros, a négyszeres világbajnok Ijsbrand Chardon és fia, Bram Chardon versenyeznek egymás ellen, és természetesen a magyar szurkolóknak is lesz kiért izgulni a decemberi versenyen, hiszen az indulók között lesz a többszörös magyar bajnok, Dobrovitz József is.

Szombaton 21:00-tól, vasárnap 19:00-tól veszik birtokba a fogatok az Aréna pályáját.

Találkozz a Suttogókkal és a fedeles fogatversenyek nagyágyúival december első hétvégéjén a Papp László Budapest Arénában:

Kommentek