A lépés a legfontosabb jármód

Terep Lepes1200

Sok lovas alábecsüli a lépés jelentőségét, pedig nagyon fontos jármód: megmutatja a kiképzési hiányosságokat és azok fejlesztésének lehetőségeit, irányait is.

A legnehezebb jármód

A legtöbb lovas nem is gondolná, de a lépés a legnehezebb jármód mind közül. A tiszta lépés négyütemű, nincs lebegő fázisa, ezért a lónak egyensúlyoznia kell, ehhez a nyakát használja. Sok lovas nem tudja, hogy a lépés négyüteműségét könnyű megzavarni, mint ahogy azt sem, hogy rendkívül fontos lépésben lovagolni. Gyakori, hogy vagy túlkövetelik lovaikat vagy éppen ellenkezőleg: nem szeretnék megzavarni a lépést és ezért túl keveset kérnek.

Egyetlen egy jármód sem mutatja meg a kiképzés hiányosságait olyan jól, mint a lépés. A legjellemzőbb tünet az ütemtelenség vagy ütemhiba, amikor a lépés elveszti tiszta négyüteműséget, illetve az elengedettség hiánya. A lépéshibák könnyen felismerhetők: a nyakmozgás zavarttá válik, a ló beejti a hátát, elkezd sietni, topogni vagy éppen ellenkezőleg: vánszorogni.

A legtöbb lovas elhanyagolja a lépésmunkát, és odavetett száron lépnek pár kört, majd elkezdenek ügetni vagy vágtázni. A munka során pedig ritkán adnak a lónak lépésszünetet, illetve csak az edzés végén, amikor ismét odavetett száron szárazra sétáltatják.

Western Lepes Palya

Miért fontos a lépés?

  • A lépés a ló legtermészetesebb jármódja. Ebben érzi a legjobban magát. A természetben a ló folyamatosan energiatakarékosan mozog, erre pedig a legalkalmasabb jármód a lépés.
  • Lépésben az ízületek, szalagok, izmok a legkevésbé vannak megterhelve, ezért igazán kíméletes jármód a ló számára.
  • A lépés jó a patáknak, az összes jármód közül a lépés van a legjobb hatással a patamechanizmusra.
  • Nagyon fontos a gerinc bemelegítésében. Ebben a jármódban a legmobilabb a ló gerince, kígyózó, hullámzó mozgást végez.
  • Az ízületek, valamint a hozzájuk kapcsolódó anatómiai képletek a lépés során tudnak a legkevesebb megterheléssel bemelegedni.
  • A lépés a lovasnak is jó: segít a gerinc és a medence izmainak bemelegítésében, a merev izmok ellazításában. Hasznos a lépésszakaszt kengyel nélkül lovagolni, mert sokat fejleszt a lovas ülésén és a lovasérzésen.
  • Köztudott, hogy a sérülések nagy része a hiányos bemelegítésből adódik. Te ne tedd ki lovadat ennek a rizikónak: minden alkalommal szánj 20-25 percet a bemelegítésre lépésben.

Lépés a kiképzésben

A lépés rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy a lovadat megfelelően tornáztasd, ilyenkor kíméletesen építheted fel a nehezebb feladatokat, illetve felhasználható a kondíció, koordináció valamit az állóképesség fejlesztésére is.

Lepes Palya Illusztracio

Lépjünk a tettek mezejére, avagy feladatok lépésben

  • A lépés-állj átmenet figyelmessé teszi a lovat és segít abban, hogy a hátulját megmozgasd.
  • A lépésben az iramfokozások (lépés – középlépés – nyújtott lépés), segítenek a ló gerincének, nyakának ellazításában és javítják a szársegítségekre adott reakciót.
  • A körök és kígyóvonalak, valamit az oldaljárások (vállat be/ki, farat be/ki) lépésben nyújtják a ló hátizmait, ezáltal a ló jobban a súlypont alá tud lépni, ami segíti a tolóizmok megfelelő bemelegítését. Az oldaljárások a ló gyengébb oldalát, valamint a mozgáskoordinációt és a térbeli orientációt is kiválóan fejlesztik.
  • Terepen az enyhe-közepes emelkedőkön lovagolt nagykör, illetve a fentebb felsorolt gyakorlatok szintén segítenek abban, hogy a lépés jobb minőségű legyen és a ló ügyesebbé koncentráltabbá fegyelmezettebbé váljon. Kár kihagyni őket, ha terepen lovagolsz.

Írta: Bertalan Zsolt (lóakupunktúra, lómasszázs, oszteopátia)

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek