Mezőhegyesi győzelem Kiskunhalason

Piroskazoltan Flora Kiemelt

Egy 400 milliós beruházás látványos részeinek lezárása után megújulva várta a lovasokat a Hirling József Lovaspark az Országos Minősítő Díjugrató Verseny és Grand Prix négy napján. A legrangosabb versenyszámban, a vasárnapi Grand Prix-ben mezőhegyesi győzelem született.

Új, impozáns tribün, közönségbarát pálya, kiváló minőségű gyep: a Hirling József Lovaspark új arcát mutatta meg a lovasoknak, köszönhetően a felújításnak.

Az első nap délelőttje a regionális versenyeké volt, ahol a legmagasabb, 110 centiméteres pályán Kádár Tamás győzött Hamilkár D-vel. A minősítők sorát az ötéves lovak 110 centiméteres versenye nyitotta, amelynek érdekességét Kovács Henri duplázása hozta. A Morris Lovas SE lovasa Tambournoval nyert, Tam Tammal pedig második lett a lovak stílusversenyében.

A további versenyszámok helyi sikereket hoztak. A hatéves lovak 120 centiméteres stílusversenyének első és második helyén apa és lánya osztozott: Füzér Gábor nyert Cym Carlsonn S nevű lovával, és Füzér Flóra Lady végzett Grétivel a második helyen, mindketten a Kiskunhalasi LTSE sportolói.

A nyitott 120 centiméteres versenyszámot a Határőr Dózsa SE lovasa, Fazekas István nyerte Elise nyergében. A nap utolsó, legmagasabb, 130 centiméteres pályáján az Equrria Lovasklub tagja, Fodor Gábor végzett az élen Felleg nevű lovával.

Fuzerflora Vanderstar
Füzér Flóra és Van Der Sar

Bolgár siker a legnehezebb körben

A Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató Verseny és Grand Prix második napján hat versenyszámot és 198 startot láthatott a közönség a Hirling József Lovaspark gyepén.

A nap első száma, az ötéves lovak 110 centiméteres versenye az előző napihoz hasonlóan Kovács Henri kétszeres sikerét hozta, aki ismét Tambournoval és Tam Tammal szerezte meg a top helyezéseket.

A 120 centiméteres ifjúsági számot Kovács Ádám nyerte Timpex Emlékkel. A szintén 120 centiméteres WVI Holding amatőr GP kvalifikációs, kétfázisos, megszakítás nélküli versenyszámban a többszörös amatőr magyar bajnok, Debreczeni Éva nyert Kerítővel.

120 centiméteres pályán folyt a 6 éves lovak versenyszáma, ahol a Sándor Lovasfarm sportolója, Sándor Balázs Douglas nevű lován nyerte a lovak stílusversenyét. A nap ötödik körében, a 130 centiméteres nyitott számban Szotyori Nagy Kristóf (Porsper LK) végzett az élen Timpex Glóriával. A szám egyben az U25-ös Grand Prix kvalifikáció köre is volt. Az ifjúsági kategóriában a Colonado Lovasiskola SE sportolója, Janik Anna Costa Brava nyergében vehette át az első helyezettnek járó díjat.

A nap legnagyobb versenyszáma, a 140 centiméteres pályára kiírt nyitott kör egyben a felnőtt GP minősülésre is lehetőséget adott. A kétfázisos, megszakítás nélküli számot a Angel Niagolov Chaccothago-val nyerte.

Angelniagolov Chaccothago2
Angel Niagolov és Chaccothago

Programváltozást hozott az eső

Az éjszakai folyamatos esőzés miatt a négyévszakos pályán kezdődött, végül a füvön fejeződött be a szombati versenynap.

„Az éjjeli esőzés fellazította a Hirling József Lovaspark gyepszőnyegét” - mondta Juhász Tibor versenymenedzser. „Ettől még mehetnének a füvön a lovasok, de ilyenkor nagyobb mértékben rúgják ki a lovak a gyepes felületet. A pálya megóvása érdekében döntöttünk úgy, hogy a mai napon a filces pályán folytatódik a minősítő.”

Szombaton 115 centiméteres magasságon mérték össze tudásukat az ötéves lovak. A 11 hibátlan lovas összevetésében Török Sándor, a Lázár Lovaspark SE sportolója győzött Diabloval.

A nap második versenyszáma, a Horze díjért folyó gyermek GP 120 centiméteres pályán zajlott. A 13 startból álló körben nyolc hibátlan eredmény született, közülük Zólyomi Emma, a Sukorói Lovasközpont SE lovasa volt a leggyorsabb Rádiháza Csacsacsa nevű lován – edzője Sós Attila kiskunhalasi olimpikon.

A WVI Holding díjáért 120 centiméteres pályán indultak az amatőr lovasok – a versenyszám a kategória GP minősülésre is lehetőséget adott. Az időre történő elbírálásban Braunitzer Enikő volt a legjobb Bogdánnal.

A hatéves lovak 125 centiméterre kiírt versenyében a húsz indulóból nyolc hibátlan teljesítmény született. Az összevetésben Angel Niagolov volt a leggyorsabb hibátlan Mozart Van't Heike nevű lován. A bolgár ezzel második elsőségét szerezte meg Kiskunhalason.

A következő körnek is duplázás lett a vége. A pénteki amatőr versenyt nyerő Debreczeni Éva (Állatorvos-tudományi Kar TLC) ismét győztesen került ki a megmértetésből, ezúttal egy nyitott, 125 centiméteres pályán nyertek Kerítővel.

Mivel a gyepfelület állaga lehetővé tette, a nap két legmagasabb akadályokkal nehezített pályáját ismét a gyepes pályán építették fel. A 135 centiméteres nyitott számot, egyben U25 GP kvalifikációt Kovács Henri nyerte (Morris Lovas SE) BN Silverrel. Ugyanitt az utánpótlás lovasok legjobbja Lehotai Máté lett (Ceglédi Lovas Klub) Chaclanda nevű lovával.

A nap legnehezebb számában, a 145 centiméteres felnőtt GP kvalifikációs versenyben huszonöt lovas startolt, de hárman feladni kényszerültek az igen nehéz pályát. A számot a bolgár lovas, Angel Niagolov nyerte Chaccothago nevű, kilenc éves ménjével, a mezőny egyetlen hibátlan lovaglásával. Ezzel a Bulgáriából érkezett lovas harmadik elsőségét szerezte meg Kiskunhalason. A második helyen az egykor halasi színekben versenyző Babó Szilvia végzett (Airvent LC) PM Cascavellel. Harmadik helyen Kovács Henri (Morris Lovas SE) Azelia-val fejezte be a legrangosabb kört.

Kovacshenri Bnsilver
Kovács Henri és BN Silver

Piroska Zoltán a GP hőse

Hét versenyszámot rendeztek, ebből négy különböző kategóriás Grand-Prix-t a Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató Verseny utolsó, negyedik napján, ahol a nagy meleg ellenére is kiváló lovaglásokat láthatott a közönség. Természetesen a kora délután kezdődő felnőtt GP-t kísérte a legnagyobb figyelem. A 150 centiméteres magasságú pályán 22 induló startolt.

A kétfordulós felnőtt nagydíj izgalmas küzdelmeket hozott, amiből a mezőhegyesi lovas, Piroska Zoltán került ki győztesen Flóra nevű lovával. Vándor Zsófia (Varga Ménes GYLE) lett a második Quintus-szal, akik ugyancsak hibátlanul de két másodperccel lassabban teljesítették a pályát. A harmadik helyen a Lázár Lovaspark SE sportolója, ifj. Lázár Zoltán Barolo-val végzett szintén hibátlannal, de némi időkülönbséggel.

„Flóra szereti a gyepet, otthon Mezőhegyesen is füves pálya áll rendelkezésre. Jól ment ma, kifejezetten nagy kedvvel versenyeztünk. Nem volt különösebb taktikám. A hibátlanra vigyáztam, de engedtem menni a lovat és ment is. Éreztem, hogy nyerhetünk és ennek megfelelően mentünk előre” – mondta Piroska Zoltán a verseny után

„ Nagyon jól mentünk. A hibátlanra koncentráltam, nem hajtottam túl Quintust, de őt nem is kell. Egy kellemes pályát vittünk végig. Alapvetően a homokos talajt szeretem, de ez a halasi gyep nagyon rendben van és látom, szépen fejlődik a lovaspark. Szeretek Halasra jönni” – nyilatkozta Vándor Zsófia.

„Csak papíron a második számú lovam Barolo. Ez egy világklasszis ló, nagyon tehetséges. Érdekesség, hogy itt Halason zárták ki egy éve és én akkor jutottam hozzá. Fel kell építenem benne a bizalmat, mert nagyon tart az emberektől. Sokat javult az elmúlt egy évben a toleranciája, de következetes munkával ez a bizalom még tovább építhető. A jövőben nagyon sokat várok tőle” – árulta el ifj. Lázár Zoltán.

„A rekonstrukciós munkák nagyja elkészült, de még vannak hátra elvégzendő feladatok és bizony nagyon oda kellett figyelni, hogy az országos verseny szempontjából minden tekintetben megfeleljen a létesítmény. Végül a fogadó napig összeálltak a dolgok. A rendező stáb gyakorlott, összeszokott csapat. A négy nap során minden tekintetben megfeleltünk az elvárásoknak és egy jó versenyt láthatott a közönség” – mondta Juhász Tibor versenymenedzser.

Piroskazoltan Flora2
Piroska Zoltán és Flóra

A vasárnapi versenynap további eredményei

18. vrsz: 120 cm ifjúsági, időre (5 induló): 1. Takács Petra, Colord, Cívis Lovas SE 0 hp, legjobb idő.

19. vrsz: 120 cm WVI Holding amatőr GP, időre, egyszeri összevetéssel (24 induló) 1. Braunitzer Enikő, Bogdán, Medinplus Lovasiskola SE, 0 hp, legjobb idő

20. vrsz: 125 cm Horze gyermek GP időre, egyszeri összevetéssel (8 induló) 1. Kiss Lizanna Quipara, Mórahalmi LSE 0 hp legjobb idő

21. vrsz: 140 cm, U25 GP időre, egyszeri összevetéssel (16 induló): 1. Jármy Vince, JB Koronaőr, Némethy Bertalan Alapítvány, 0 hp, legjobb idő.

23. vrsz: 140 cm nyitott, időre (12 induló): 1. Faluhelyi Ádám, Carbia, Ceglédi Lovas Klub 0 hp legjobb idő.

24. vrsz: 125 cm, nyitott, csak időre: 1. Fazekas István Elise, Határőr Dózsa SE legjobb idő hibátlan eredmény.

Ifjlazarzoltan Barolo
Ifj. Lázár Zoltán és Barolo

Forrás és fotó: Halasmédia

Kapcsolódó cikk
Kommentek