Nóniusz és gidrán hírek Mezőhegyesről

Noniusz900

Megszületett az idei év első nóniusz csikója és sor került a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. első gidrán párosítási szemléjére - zajlanak az események őshonos lófajtáink háza táján Mezőhegyesen.

A vártnál korábban érkezett

Február hatodikán hajnalban megszületett a 2018-as év első csikója Mezőhegyesen. A csikó apja Nonius-14 törzsmén, anyja pedig egy Nelli nevű kanca, aki a C vonalból származik. A hivatalos nevezéktan szerint Nonius XIV-1-el fog kezdődni a neve és lesz majd egy használati neve is, amelyet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szakemberei választanak majd ki.

A kiscsikó jövőjét illetően Pap István Tibor vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a nóniusz fajta esetében továbbra is tenyészcél és szelekciós szempont a fogathajtás, úgyhogy elsősorban az alapján fogják majd elbírálni az új jövevényt.

A gidrán fajta jövője hivatalosan is elkezdődött

A gidrán állomány 2017 őszén került vissza a fajta szülőhelyére, így hosszú évtizedek után először került sor Mezőhegyesen a gidrán állomány párosítási szemléjére, melyen a hazai lótenyésztés számos elismert szaktekintélye részt vett.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Fotó: Vida-Szűcs István

Operatőr: Juhász István, szerkesztő: Cseh-Lakos Ilona

A legfrissebb hazai és nemzetközi lovas hírek a Riderline-tól:

Kommentek