Történelmet írt a magyar díjugratók új generációja

Lamprechtshausen Kiemelt

Pénteki és szombati kiváló szereplésük után vasárnap is tovább halmozták a sikereket és nagyszerű helyezéseket a magyar díjugrató utánpótlás válogatott lovasai a Lamprechtshausenben megrendezett utánpótlás CSIO-n.

Törő Csongor a gyermek válogatott hőse

A gyermek válogatott vasárnap a Nemzetek Díjában a nagyon erős, kilenc csapatból álló mezőnyben az értékes negyedik helyen végzett. A válogatott legjobbja Törő Csongor volt Chacco Boyjal, aki hibátlanul és négy hibaponttal lovagolt. A csapat másik három tagja is hozzátett a végeredményhez: Zólyomi Emma Viadorral (6-4), Budai Liza Lenardo H-val (4-4), Kiss Lizanna Elianával (0-15). 

Ezek a 13-14 éves ifjú lovasok, akik még igazán nem is rendelkezhetnek rutinnal és tapasztalattal a nemzetközi porondon, a hétfői, 130 centiméteres nagydíjban is érett lovaglást mutatva bizonyították, hogy van helyük a mezőnyben. Az ötvenhét indulóból a győzelmet a holland Sanne Ter Haar szerezte meg Aldhersszel, a második helyen pedig Törő Csongor végzett, ezúttal Chacco nyergében. A versenyszámban két magyar lovas zárt még a helyezettek között: a tizenhárom éves Tóth Balázs Arianával és az alappályán egy hibaponttal lovagló Budai Liza Leonardo H nyergében.

Duplázott Szuhai Péter

A legnépesebb mezőny az ifjúságiaknál állt össze az igen nehézre épített 140 centiméteres CSIO nagydíjban. A összevetés hat lovast számláló mezőnyében három lovas maradt hibátlan. A 69 indulóból a győztes az angol Joe Fernyhough lett Calcourt Quicktimmal, míg a tavalyi lamprechtshauseni ifjúsági CSIO nagydíj második helyezését megismételve Szuhai Péter került az ezüstérmes pozícióba, ezúttal is egy szürkével, East Winddel. Az ifjúsági nagydíjban helyezettek között zárt még az alappályán egy hibapontos eredményével a még csak 15 éves Janik Anna a pej Back Home nyergében.

Három magyar lovas az U25 nagydíjának dobogóján

Vasárnap este teljes magyar sikert hozott az U25-ös korosztály 145 centiméteres összevetéses nagydíja, ami egyben kvalifikációs versenye is volt a több mint egy évtizede létező Europen Youngster Cup versenysorozatnak. A versenyszám nehézségét mutatja, hogy a tíz nemzet 41 lovasából mindössze négyen tudtak hibapont nélkül célba érni

Az összevetés azonban minden képzeletet felülmúlt, hiszen az első három helyen csak magyar lovas végzett. A győzelmet Hollé Sára Dzsangóval szerezte meg, aki ezzel kvalifikációs helyet nyert a decemberi salzburgi világkupán megrendezésre kerülő döntőre. A 20 éves, hévízi lovas mindössze tizennyolc századmásodperccel előzte meg a Lamprechsthausenben mindig eredményes Vándor Zsófiát és Quintust. 

Harmadik lett az izomszakadással lovagló ifj. Lázár Zoltán hűséges kancájával, Lacrima Di Felicitával. A versenyszám eredményéhez hozzá tartozik, hogy két négy hibapontos lovasunk hatodik és hetedik helyen végzett: Szuhai Péter Turbo Breakerrel és Mráz Tamás Spartacusszal.

A CSIO zárásaként rendezett fiatal lovas nagydíjban sem maradtunk magyar helyezés nélkül, az utolsó ugrásnál begyűjtött négy hibaponttal Enjoy nyergében Markó Rebeka a tizedik helyen zárt.

Ifj. Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány válogatottjának eredményei azt mutatják, hogy ismét van egy generáció, amely a korábbi évek szép sikereit eléri, sőt most felül is múlta.

Forrás: Díjugrató Szakág

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek