Új év, új versenyszabályzat a díjugratóknál

Dijugrato Szabalyzat Kiemelt

Január 13-án a Díjugrató Szakág közgyűlése elfogadta a 2018. évi versenyszabály tervezetet, ami számos területen fog változást hozni a hazai díjugratók életébe. A legfőbb szabályváltozásokat Szotyori Nagy Kristóf ismertette a közgyűlésen. Következzék most egy részletes összefoglaló.

Szabad kezet kapnak a versenyrendezők

A 2017-es év beruházásainak köszöntően immár tíz olyan szabadtéri versenyhelyszínnel rendelkezik az ország, ami megközelíti a nyugat-európai színvonalat. A szakbizottság szeretné a lovasok és lótulajdonosok döntésére bízni, hogy hol akarják versenyeztetni lovaikat, ezért nem kívánja túlkoordinálni, hogy e helyszínek között hogyan kerüljenek kiosztásra a minősítők. Emiatt eltörlik az országos minősítőket, aminek következtében átalakul a szabadtéri és a fedeles versenyrendszer is.

Háromféle versenytípus lesz ezután:

kiemelt verseny

országos verseny

regionális verseny (ennek szabályozásában nincs változás)

A kiemelt versenyek közé tartoznak:

a nemzetközi versenyek

GP sorozat

Championátus

Tenyészverseny

Országos Bajnokság

Fedeles Döntők

Az országos versenyek száma nem lesz korlátozva, de egy időpontban maximum kettő tartható, és csak abban az esetben, ha más régióba esnek. Tehát a korábbi évekkel ellentétben nem a szakbizottság osztja ki ezeket a versenyeket, hanem a rendezők maguk döntik el, hogy mikor és mennyi ilyen versenyt szeretnének rendezni. Továbbá a versenyrendezők szabad kezet kapnak, hogy milyen versenyszámokat szeretnének kiírni, viszont minimum kétnaposnak kell lenniük ezeknek a versenyeknek. Minden országos verseny (a megfelelő magasságon) minősít a regionális és országos döntőkre, így a lovasoknak több lehetőségük lesz megszerezni a minősülést.

A Grand Prix sorozat 2018-ban öt állomásból fog állni, és a gyermek, az U25 és a felnőtt kategóriákon felül bevezetésre kerül az amatőr is 120 centiméteres magasságon.

Ranglistát kapnak az amatőrök

Az amatőröket egyéb változtatások is érintik, mégpedig nyilatkozat helyett most már kérelmet kell kitölteniük, amit a szakbizottság fog elbírálni minden esetben. A korábban regisztrált amatőröknek is be kell ezt nyújtani, ha meg akarják őrizni státuszukat.

Az elbírálásnak több szempontja van, és ezek közül az egyik a regisztrált edző megléte. A szabályzat nem teszi kötelezővé az edző jelenlétét a melegítőpályán, viszont javasolja az edző koordinálása melletti felkészülést.

Cserébe az amatőr lovasok lehetőséget kapnak minden nagyobb megmérettetésen, illetve bevezetésre kerül az amatőr ranglista is.

A ranglista pontok számítása megváltozik: kiemelt versenyen a pontok 100 százalékát, országoson a 65 százalékát, regionálison pedig az 50 százalékát kapják meg a lovasok.

A Championátus versenyrendszerben is változtatásokra kerül sor, például bevezetésre kerül a felnőtt kategória 135 centiméteren, továbbá az amatőr kategória és az Aranyos Kupa összevonásra kerül.

A szakbizottság támogatja a szabadidős szakággal való együttműködést, így regionális versenyen lehet kiírni felkészítő versenyszámokat. Ennek egy feltétele van a résztvevő lovasok részéről, mégpedig hogy tagnak kell lenniük egy tagegyesületnél.

Fotó: Pixabay

Díjak és licenszek

A licenszek elnevezése megújul, a korábbi A és B kategóriát a Regionális és Országos licensz váltja fel. Tehát a felnőtt és az ifjúsági kategóriában három-három típusú licensz lesz elérhető: a regionális, az országos és a nemzetközi. Emellett bevezetésre kerül a szenior licensz, amit 50 éves kor felett lehet igénybe venni. Ennek költségei nem lesznek, díjtalanul váltható ki.

A versenyrendezők kérésére növekednek a nevezési díjak, kiemelt versenyen 6.000 Ft/ló/versenynap, regionális versenyen 4.000 Ft/ló/versenynap, országos verseny nevezési díját pedig a rendező határozza meg.

A pénzdíj kiosztás is változik, 2018-tól csak 120 centimétertől kapnak a lovasok pénzdíjat - kivételt képez ez alól az 5 éves ló kategória.

Edzők, pályaépítők, stewardok

2018-ban elindul a steward képzés Magyarországon és bevezetésre kerül a nemzeti steward lista. Kiemelt versenyeken kötelező lesz steward alkalmazása, és a következő években még szélesebb körben szeretnék ezt kiterjeszteni.

A plasztik kártya használata továbbra is kötelező minden hivatalos személy számára (edzők, pályaépítők, bírók, steward), de annyi könnyítést tettek, hogy ellenőrzés esetén ennek lefotózott mását is be lehet mutatni mobiltelefonon. Az az edző, aki a kártyát nem tudja bemutatni, a pályát elhagyni kényszerül.

Versenyzők figyelmébe

Amire minden versenyzőnek különösen oda kell figyelnie ezentúl, hogy az a lovas, aki a díjkiosztáson a versenybíróság engedélye nélkül nem jelenik meg, nyereményt nem kaphat, eredménye törlésre kerül. A versenybíróság ennek elkerülése végett fokozattan ügyel, hogy a versenyzőket folyamatosan tájékoztassa arról, hogy milyen eredménnyel kerülhet a lovas a díjazottak közé.

A fülhallgató viselése is gyakran visszatérő téma, ez a szabály most úgy módosult, hogy melegítés alatt minden lovas maximum egy fülében viselhet fülhallgatót, de a versenypályán már egyikben sem.

Ezentúl chip megléte kötelező a ló bejelentéshez, de ez csak az újonnan regisztrálni kívánt lovakat fogja érinteni.

Tovább a 2018. évi szabályzat tervezetre >>

Írta: Szalontai Virág

Fotó: Hajdu Kriszta, Lovasfoto.hu és Pixabay

A legfrissebb lovas hírek egyenesen a postafiókodba:

Kommentek