Visszatértek a Nemzeti Lovardába a lovastornászok

Lovastorna Kiemelt

Felújítása óta először adhatott otthont nemzetközi lovastorna versenynek a Nemzeti Lovarda. A megmérettetésen a teljes szlovák és cseh versenyzői gárda mellett osztrák és finn lovastornászok is részt vettek. A felnőtt mezőnyben versenyző Németh Blanka - Pakot Anna páros kvótát szerzett az idei Lovas Világjátékokra.

A gyermek 1*-os mezőnyben Patricia Malegova (Good Luck) révén szlovák győzelem született, a legjobb magyar eredményt Porcsa Lenke (Széplak Fanny) érte el, aki első nemzetközi versenyén a hetedik helyen zárt. Basa Franciskát lova, Harry Potter tréfálta meg, így ő végül a 11. helyen zárt. 

Porcsalenke Szeplakfanny1200
Porcsa Lenke (Széplak Fanny)

A gyermek 2*-os versenyben az egyetlen magyar induló, Jezerniczky Nóra győzni tudott, ebben nagy szerepe volt az első nemzetközi versenyén bemutatkozó Elegánsnak, aki a szakág nagy reménysége a jövőre nézve. A fiúk mezőnyében a győzelmet a szlovák tehetség, Andrej Menhert (Camelia) szerezte a magyar Habsburg Károly Konstantin és Kincses előtt. 

Jezerniczkynora Elegans1200
Jezerniczky Nóra és Elegáns

A juniorok 1*-os versenyében osztrák fölény érvényesült, győzött Jasmin Leber (Blue Velvet GE).  A legjobb magyar versenyző a negyedik helyen végzett Pollák Fruzsina (Zakariás), valamint az ötödik helyen zárt Kovács Hanna (Széplak Fanny) lett. Budai-Balogh Lilinek sajnos új lovával, Clark 21-el nem sikerült jól a bemutatkozás, végül a hetedik helyen zártak. A fiú mezőnyben egyedüli indulóként startolt Basa Máté, aki sajnos lova, Harry Potter szertelenkedése miatt nem tudott kvalifikációt szerezni a 2*-os versenyre. 

A felnőtt 1*-os versenyben magyar győzelem született Szakács Kata (Cosmos CSI) révén.

A junior 1*-os párosok között elsősorban a másnapi 2*-os versenyhez való kvalifikáció volt a párosok célja, ami végül a második helyen záró Farkas Szonja – Thurn Emese (Zakariás) kettősnek sikerült is. Sajnos nem sikerült ugyanez a kaposvári Kovács Hanna – Jezerniczky Nóra párosnak, akiknek lovuk, Sáripuszta Hadfi a kűr alatt többször beleügetett a produkcióba.  Így a 2*-os versenyben aztán szlovák győzelem született a Sarah Martin – Sebastian Martin (KCM Vaultinghorses Lord) testvérpár révén. Két magyar párosunk kvalifikációt szerzett a kaposvári EB-re, negyedikként zárt a Dabat Isabelle - Bohácsi Melinda (Hubertus), ötödikként pedig a Farkas Szonja - Thurn Emese (Zakariás) kettős. 

Farkas Thurn Zakarias1200
Farkas Szonja - Thurn Emese (Zakariás)

A legizgalmasabb verseny a junior 2*-os női mezőnyben zajlik mindig, itt népes, 27 fős mezőny volt. A győzelmet fölényesen szerezte meg a cseh Tereza Czyzova (Aladin). Két magyar versenyző, Görgey Zsófia és Karna Rebeka szerzett EB kvalifikációt, de a látott forma még nem biztos, hogy elég lesz egy komolyabb EB eredmény eléréséhez. Legjobb helyen a hatodikként zárt Görgey Zsófia (Everkerry Woody Coffee) végzett. 

A többi magyar induló eredménye: 

9. Dabat Isabelle (Kincses)
10. Szabó Kitti (Széplak Fanny)
11. Gönczi Dorottya (Harry Potter)
14. Karna Rebeka (Cosmos CSI)
15. Nyulasi Zita (Garfield)
16. Jakab Liza (Clark 21)
27. Bohácsi Melinda (Pokerface).  

Gorgeyzsofia Everkerrywoodycoffee1200
Görgey Zsófia (Everkerry Woody Coffee)

A fiúk mezőnyében Király Ákos (Csongor) megszerezte a győzelmet, Ákos az EB egyik magyar reménysége, félő azonban, hogy az igazán jó eredményhez Csongor teljesítménye kevés lesz.

Kiralyakos Csongor1200

A junior 2*-os csapatok mezőnyében cseh győzelem született Aladin hátán, a magyar színeket képviselő Magyar Póniklub Szövetség csapata (Hubertus) pedig a második helyen zárt. A csapat és a ló is folyamatosan javuló teljesítményt mutat, de ennek ellenére még nem sikerült elérniük az összesített 6 pontot, ami az EB részvétel minimális szintje.

Magyarponiklub Hubertus1200
A Magyar Póniklub Szövetség csapata (Hubertus)

A felnőttek mezőnyében nem az EB, hanem az idei Lovas Világjátékokon való részvétel volt a tét. 

A felnőttek között csak a lányok mezőnyében volt magyar induló Bence Balázs sérülése miatt. A győzelmet nagy fölénnyel Németh Blanka (Kincses) szerezte meg, de az ezüst is magyar kezekbe került Somogyi Eszter (Elegáns) révén. Pakot Anna és Kincses a negyedik helyen zártak, így sajnos nem sikerült kvalifikációt szerezniük egyéniben a Világjátékokra. 

A felnőtt 3*-os párosok között csak egy induló volt, de a magyar színeket képviselő Németh Blanka-Pakot Anna (Zakariás) két hibátlan fordulóval kvótát szerzett Tyronba. 

Nemeth Pakot Zakarias1200
Németh Blanka-Pakot Anna (Zakariás)

Írta: Villányi Krisztina

Fotó: Szabóné Baumhakl Angéla

Kommentek