1000 kilométer lóháton a mongol sztyeppén

Mongol Derby2019 og

Történelmet írt az amerikai Robert Long: a 70 éves lovas nem csak részt vett, de győzött is a világ leghosszabb és legkeményebb versenyén, a Mongol Derbyn. Az idei verseny azért is különleges, mert a távot ez évben először egy magyar lovas, Homor Zsófia is teljesítette.

Több, mint egy laza lovastúra

A Mongol Derby a világ leghosszabb és legkeményebb tájékozódási lovasversenye. A lovasok 1000 kilométert tesznek meg a mongol sztyeppén át, ahol maguk navigálnak, hiszen nincs kijelölt versenypálya.

A versenyzőket az egymástól körülbelül 40 kilométerre felállított állomásokon mongol családok várják, ők biztosítják a lovakat, a szállást és az ellátást. A versenyben résztvevő lovakat ezeken az állomásokon, tehát 40 kilométerenként cserélik. Ezek a hátasok a helyi családok által a mindennapokban is használt, ötévesnél idősebb lovak, amik előválogatáson esnek át, illetve megfelelő felkészítést kapnak a versenyre. A megmérettetés során a lovak egészségére állatorvosi csapat vigyáz.

A résztvevő lovasok száma limitált, és természetesen alaposan megszűrik a jelentkezőket.

Mongol Derby2019 1
Nincs kijelölt pálya, a lovasok maguk navigálnak

A versenyt alapos felkészítés előzi meg. Az első etap a félnapos tantermi oktatás, amikor a versenyzők megismerkednek a technikai csomaggal, a műholdas nyomkövetéssel, a verseny szabályaival, a kommunikációs protokollal. Ezt követi egy egynapos lovas tréning, amikor a versenyzők már a lovakkal ismerkedhetnek, lovagolnak, és állatorvosi instrukciókat kapnak. A harmadik felkészítő foglalkozás része az egészségügyi eligazítás, és a lovasok kipróbálják a lovaglás közbeni navigációt a kapott felszereléssel.

Mongol Derby 7
A Mongol Derby nem veszélytelen kaland

A 2019-es Mongol Derby

Idén 12 ország 42 lovasa kapott lehetőséget arra, hogy próbára tegye lovastudását és kitartását: angol, amerikai, ausztrál, holland, svájci, belga, német és dél-afrikai lovas is volt a mezőnyben. És még valaki: Homor Zsófia, aki a magyar színeket képviselte.

Mongol Derby2019 2
A 2019-es Mongol Derby mezőnye

A 70 éves Robert (Bob) Long nem csak korával, de teljesítményével is hamar kivívta a szervezők és versenytársai elismerését is, és megszerezte a győzelmet.

Mongol Derby2019 4
A 70 éves Robert (Bob) Long
Robert Long Mongolderby
Robert Long adatlapja - az érdeklődők is nyomon követhették a verseny állását

Másodikként a 40 éves dél-afrikai távlovas, Wiesman Nels lovagolt át a célvonalon. A harmadik pozíciót négy lovas kéz a kézben szerezte meg: a 44 éves holland Margreet Voermans, és három ausztrál társa, a 36 éves Jesse Byrne, a 34 éves Sarah Browne és a 43 éves Justine Hales együtt lovagoltak át a célvonalon.

Hetedik lett az amerikai Frank Winters, aki szintén a senior korosztályt képviselte, nyolcadik pedig egy ausztrál versenyző, Sam Chislom, aki bokasérülése miatt az utolsó 30 kilométert kengyel nékül lovagolva teljesítette.

Homor Zsófia a kiváló kilencedik helyezést szerezte meg.

Gratulálunk!

Homor Zsofia Mongol Derby2
Homor Zsófia a 2019-es Mongol Derby célvonalában
Homor Zsofia Mongol Derby
Homor Zsófia adatlapja

Homor Zsófia 2019. augusztus 17-én ezzel a rövid poszttal jelentkezett be:

Forrás és fotó: The Adventurists, Mongol Derby

Kapcsolódó cikk
Kommentek