Mihók Orchidea: „beleszerettem a távlovaglásba”

120824 orchidea mihok 1

Mihók Orchidea a Nemzetközi Lovas Szövetség weboldalán mutatkozhatott be.

Mihók Orchidea másfél éves korában látott először lovat, amikor családjával a Fülöp-szigetekről édesapja magyarországi birtokára költözött. Ez a találkozás az egész életét meghatározta.

Orchidea és testvérei is követték az édesapa, Mihók Csaba útját, aki arab lovakat tartott és távlovagolt, valamint évekig vezette a Távlovagló és Távhajtó Szakágat. Orchidea már kisgyermekként részt vett versenyeken. Hatévesen 20 kilométeres távon lovagolt, majd következtek a 40 és 60 kilométeres távok, és amint betöltötte a 14. életévét, a felnőtt mezőnyben állt starthoz 120 és 160 kilométeren. Azt a kelet-európai versenyat, ahol a résztvevő párosoknak 240 kilométert kell megtenniük három nap alatt, minden nap 80-80 kilométert teljesítve, Orchidea 15 évesen teljesítette. Ő volt a legfiatalabb, aki valaha is indult itt és célba is ért. Eddig háromszor nyerte meg a Magyar Távlovagló Bajnokságot, egyszer juniorként, kétszer pedig a felnőtt mezőnyben.

„Szerencsésnek tartom magam, hogy lovas, illetve távlovas családba születtem. Egyszerűen beleszerettem a távlovaglásba, mert nagyon fiatal koromtól kezdve ezt csináltam. Ez a sport nevelt azzá, aki ma vagyok."

„Mindig valami leírhatatlan szabadságot érzek a lovon. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy lovagolhatok, versenyekre járhatok, és élvezhetem ezt a csodálatos érzést. Úgy érzem, mintha repülnék”.

Junior versenyzőként Anthares nevű lova meghatározó volt az életében. „Azt hiszem, ő volt életem lova. … ő volt az a ló, aki megtanított arra, hogy bármire képes vagyok, és ő tényleg teljes szívvel fog értem küzdeni.”

Orchidea minden versenyre úgy tekint, mint egy új kihívásra, de azt is megfogadta, hogy csak akkor fog versenyezni, amíg élvezi. 2023 minden szempontból próbára tette. Poldi nevű lovával indult a FEI Távlovas Világbajnokságon és teljesítették is a teljes 160 kilométeres távot. A célba érést követő állatorvosi vizsgálaton viszont kizárták a párost. Orchidea 2023 novemberében visszatért Butheebbe és egy kétcsillagos versenyt teljesített. Annyit utazott és versenyzett az év folyamán, amennyit csak tudott és a 2023-as világranglista első 50 helyezettje között végzett.

Jelenleg a távlovaglás minden szintjén vannak lovai, a tapasztalt háromcsillagos versenyzőktől kezdve a kezdő fiatal lóig.

Édesapja lemondását követően Orchidea idén április végén lett a Távlovagló és Távhajtó Szakág ügyvezetője. Idén csapatkapitányként támogatja majd magyar junior lovasokat az olaszországi FEI Távlovagló Európa-bajnokságon.

Forrás: FEI
A borítóképet Mihók Orchidea bocsátotta a FEI rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek