Kapcsolatépítés mongol módra: lovat kapott ajándékba az amerikai védelmi miniszter

Mongol OG

Különleges megtiszteltetésben volt része az egyhetes körútja során Mongóliába is ellátogató amerikai védelmi miniszternek. Mark Espert vendéglátói a Mongol Védelmi Minisztérium előtt zajló ünnepélyes ceremónián egy hétéves sárga lóval ajándékozták meg.

Viszonzásképp Esper a ló gondozójának egy olyan hímzett nyeregalátétet adott át, amit hagyományosan a U.S. Army Old Guard is használ.

A megajándékozott a lovat Marshallnak nevezte el George C. Marshall után, akinek a nevéhez a második világháború utáni Európa újjáépítését célzó Marshall-terv is fűződik. George C. Marshall pályafutása során volt vezérkari főnök, külügyminiszter és honvédelmi miniszter is, munkásságát pedig jól összegzi, hogy ő az egyetlen katona, aki Nobel-békedíjat kapott. Marshall 1924. és 1927. között Truman elnök megbízásából szolgált Kínában és nagyra becsülte a helyi lovakat. Fennmaradt róla egy történet, miszerint megbüntette egy katonáját, amikor az megütött egy makacskodó mongol lovat.

Mongóliában különleges megtiszteltetés a lovak jelképes ajándékozása, és a hagyomány megkívánja, hogy a lovat a megajándékozott valami számára fontos dologról nevezze el. A patások azonban Mongóliában maradnak.

Úgy tűnik, a mongol kapcsolatépítés jól bevált gyakorlata ez, hiszen július végén Donald Trump amerikai elnök 13 éves fiának, Barronnak is ajándékoztak egy lovat, amikor Mongólia miniszterelnöke, Khaltmaa Battulga Washingtonba látogatott. Az ajándékozás itt is jelképes volt, mindössze a ló fotója utazott a Fehér Házig. A patás a Victory („győzelem”) nevet kapta. De Pentagon korábbi vezetőjét, Chuck Hagelt is megajándékozták egy helyi hátassal 2014-es mongóliai látogatása során, ahogy Donald Rumsfeldet is 2005-ben.

Mongol2

Forrás: DailyMail, Wikipédia
Fotó: U.S. Secretary of Defense

Kommentek