Lenyűgöző lovas parádé a holland királyi pár tiszteletére

Queen Holland Kiemelt

Londonban minden nagyobb állami eseménynek szerves része a lenyűgöző lovas parádé, ahol felvonul a Királyi Lovas Háziezred, a lovas zenekar és a királyi istállók legpompásabb hintói. Ezúttal Hollandia királyát és királynőjét köszöntötték.

A holland királyi pár, Willem Alexander király és Maxima királyné kétnapos látogatásra érkezett Londonba. A királyi ház pedig láthatóan nem csak a hagyományokhoz ragaszkodik, de halad is a korral: a közösségi média több csatornáját kihasználva már az előkészületektől kezdve bepillantást adnak az eseményekbe a rajongók nagy örömére.

A legpompásabb, a gyémánt jubileumra készült hintó állt elő a királynő tiszteletére, mellette az Australian State Coach (ausztrál állami hintó) játszotta a főszerepet:

Diamondjubileecoach

A gyémánt jubileumra készült hintót II. Erzsébet 2014 óta használja. A neves ausztrál hintókészítő, W. J. Frecklington készítette, aki az impozáns darabba belesűrítette Nagy-Britannia történelmét és szellemi örökségét: történelmi épületek darabjait is felhasználta és VIII. Henrik egykori zászlóshajójából, a Mary Rose-ból, sőt Newton almafájából is került egy-egy darabka a hintóba. A jármű azonban a modern technikát sem nélkülözi: hogy a királynő mindig a lehető legnagyobb kényelemben utazhasson, elektromos ablakokkal, fűtéssel, hidraulikus lengéscsillapítókkal szerelték fel. A pompás monstrum 2,75 tonnát nyom, 5,5 méter hosszú és 3,4 méter magas.

Az Australian State Coach elé is négy lovat fogtak, és szintén W. J. Frecklington keze munkája. Ausztrália hivatalos ajándéka volt 1988-ban a királynőnek és Angliának annak emlékére, hogy kétszáz évvel korábban, 1788-ban érkeztek az első brit rabszállító hajók Sydney kikötőjébe. Ezt a hintót gyakran használják más országok koronás főinek látogatásakor, és hasonlóan, mint nagy testvére, a gyémánt jubileumi hintó, ez is elektromos ablakokkal, fűtéssel, hidraulikus lengéscsillapítókkal rendelkezik.

A hintók a királyi istállókban (Royal Mews) megtekinthetők, amikor nincsenek épp szolgálatban.

A Twitteren madártávlatból követhette a világ, ahogy a menet megérkezik a Buckingham Palotához:

A hagyományok máig élnek Angliában, ráadásul minden részlet a tökéletességig kidolgozott:

Queen Holland Drum

A lovas felvonulás leglátványosabb pillanatokat egy videóban is összefoglalták:

Forrás: The Household Cavalry, The Army in London - HQ London District, The Royal Family, Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
Kommentek