Ács Róbert 2019 Díjlovas Bajnoka

Acs Robert OB2019 HK

Szeptember második hétvégéjén került megrendezésre a Magyar Díjlovagló Országos Bajnokság és a Fiatal Lovak Bajnoksága a Nemzeti Lovardában. Összesen 106 páros állt rajthoz a tíz különböző kategóriában.

A felnőtt lovasok mezőnyében komoly változások történtek a tavalyi évhez képest, hiszen a 2018-as bajnok, Szalai Nikolett rajthoz sem állt, a bronzérmes Nébel Viktória pedig a versenyt feladni kényszerült. Viszont a tavaly még csak a második helyen végző Ács Róbert ezúttal egészen a dobogó legfelső fokáig menetelt. Az idei rotterdami Európa-bajnokságon nagyszerű teljesítményt nyújtó Schmidt Anita és Limitless kevesebb, mint egy százalékkal lemaradva állt még a döntő előtt, így az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, ki lesz a bajnok. Viszont Ács Róbert a Zenés Kűrben is jobbnak bizonyult Fiorettóval, így mindhárom napot megnyerve megérdemelten vehette át a győztesnek járó serleget és léphetett négy év után ismét a magyar díjlovagló bajnoki dobogó tetejére. A bronzérmet Szokola Csaba érdemelte ki a Borsó család tulajdonában lévő Epona Cingaro IV hátán.

A nehéz osztályú bajnokságban is változott a tavalyi sorrend, hiszen az utánpótlás válogatott egyik legjobbja, a mindhárom napon kiváló, kiegyenlített teljesítményt mutató Yom Tov Jázmin győzedelmeskedett Bojengellel, megelőzve Zengő Rékát és Nébel Viktóriát. Jázmin az idei évi Korosztályos Európa-bajnokság U25 kategóriájában képviselte hazánkat.

OB2019 bajnok nehezosztaly

A felnőtt magyar bajnoksággal egyidejűleg zajlott még a korosztályos, illetve a fiatal lovak országos bajnoksága.

A fiatal lovasoknál Érdi Gabriella bizonyult a legjobbnak, nagy fölénnyel maga mögé utasítva Makk Dorka Pannát és Erdei Csenge Virágot.

Fiatal lovas bajnokav

A legnépesebb kategóriában favorit győzelem született, hiszen a címvédő junior páros, Yom Tov Jázmin és Dodge Ram magasan nyerte a kategóriát. A második helyért viszont rendkívül szoros volt a verseny, amiből végül kevesebb mint két tized különbséggel Ambach Fanni került ki győztesen Lázár Zsófiával szemben. Fanni és Zsófia is az idei Korosztályos Európa-bajnokság junior csapatának tagjai voltak.

Junior bajnokavatás

Az utánpótlás kategória győztese Gémes Bíborka lett Palindrommal. A páros kimagasló eredménnyel vehette át a nyertesnek járó díjakat. Solymosi Sára magabiztos második helyet tudhatott magáénak Asshagay-C nyergében. Harmadikként Városi Nadin és Diamond páros örülhettek a megérdemelt dobogós helynek.

A gyermekeknél voltak a legnagyobb különbségek a pontszámokban. Az egyedüli lovas, aki elérte a 70%-os eredményt Felvinczi Lilla volt Dayanával, aki ezzel kiérdemelte a gyermek bajnoknak járó címet. A páros az idei Korosztályos Európa-bajnokságon is képviselte hazánkat. Második helyen Benkő Lili, harmadikon pedig Kemecsey Anna Viktória végzett.

Gyermek bajnok

A póni kategória győztese a már igen rutinos párosnak számító Hoffer Hanna lett Macciatoval. A páros sok kiváló eredménnyel büszkélkedhet, mind hazai, mind nemzetközi szinten. Hanna az idei Póni Európa-bajnokságon a magyar csapat tagja volt. Második lett Berczi Borbála kiegyensúlyozott, magabiztos teljesítménnyel Comtesse Van De Beekerheide nyergében – ez páros is erősítette a póni csapatot az idei kontinensviadalon. A dobogó harmadik fokát Plutzer Zsófia tudhatta magáénak Haverstein’s Olympic hátán.

Poni bajnok

A korosztályos csapatbajnokság győztese az Eqqus- Lázár- Pondera vegyes csapata lett (Ambach Fanni – Schufro Armani, Lázár Zsófia – Balerina Royal, Csiba Anna Sára – Lady Rowena, Fáy Panna – Agropoint Calais). Nagyon szoros küzdelemben épp csak pár századdal lemaradva a dobogó legfelső fokáról másodikként zárt a Titánok csapata (Hoffer Hanna – Ferrari 6, Jakab Dalma – Da Felice, Borza Dominik – Dongó), és bronzérmes lett a Xenophon csapat (Marchall István – Conversano XXVIII-2 Konyak, Kemecsey Anna Viktória – Fidelio, Baunoch Zsófia – Fidelia, Novák Panna – Ivado).

A fiatal lovaknál Szokola Csaba nyakába akasztották a legtöbb érmet, hiszen a négyéveseknél az első két helyet szerezte meg First Look és Parkertech Gardenart nevű lovaival, megelőzve Nagyházi Júliát és Beatrixot, illetve az ötévesek között első lett Francois, harmadik pedig Jonker hátán. Érdi Gabriella végzett Jemimával a második helyen ebben a kategóriában.

Szokola francois
Szokola Csaba és Francois

A hatéves lovak legjobbja For Joy lett Yom Tov Jázminnal a hátán, megelőzve Szalai Nikolettet Bentleyvel és Sámoly Zsófiát Christoval.

Yom tov for joy
Yom Tov Jázmin és For Joy

A hétéves kategóriában pedig a Szalai Nikolett által lovagolt Vivaldo's Sun érdemelte ki az első helyet, akiket Ács Róbert és Die Oder Keine illetve Szokola Csaba és Don Deveraux követett.

Szalay nikolett Vivaldos Sun
Szalai Nikolett és Vivaldo's Sun

A Díjlovagló Szakbizottság ezúton is gratulál a 2019. évi Magyar Bajnoknak, a Kategória bajnokoknak és helyezetteknek!

Forrás: Díjlovagló Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kommentek