Bábolnára látogatott Kako japán hercegnő

Babolna japan latogatas 4

Különleges vendég érkezett hétvégén a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokra: Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének másodszülött gyermeke tekintette meg a magyar lótenyésztés egyik jelentős helyszínét.

A hercegnőt a Lovasmúzeum bejáratánál Nagy István agrárminiszter, Haál Gábor igazgató és Cseri Dávid referens fogadta, majd tárlatvezetésen mutatták be a bábolnai ménes történelmének kiemelkedő jelentőségű tárgyi emlékeit őrző Lovasmúzeumot.

A Kako hercegnő és Nagy István agrárminiszter a Ménesbirtok bejárati épületének híres teraszáról is lepillantottak - pontosan arról a helyről, ahonnan 1889-ben a japán császári követek Bábolna legjobb lovaiból válogattak az udvar számára. A hercegnőnek meg is mutatták azokat a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a japán császári udvar lovaiban magyar vér is csörgedezik.

A Ménesbirtok udvarán ötösfogattal megtett kocsizás után a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató bemutatta a Ménesbirtok által tenyésztett Salamat B arab telivér, Gazal XIX-2 shagya-arab és Firsty nevű angol telivéreket.

Nagy István a látogatás után elmondta, Japán és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját, illetve hogy 130 évvel ezelőtt jártak Bábolnán japán követek. A 19. század fordulóján a császári család galopp lovakat is versenyeztetett Budapesten, illetve napjainkban is van japán zsoké tanuló Magyarországon.

Forrás: Kormány.hu, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
Fotó: Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó cikk
Kommentek