Dráma és örömkönnyek a díjlovagló Európa-bajnokságon

Dijlovas EB 2019 og

Igazán drámai fordulatot hozott a díjlovagló Európa-bajnokság csapatversenye, mivel a britek kétszeres olimpiai bajnoka, Charlotte Dujardin kizárásra került, így Isabell Werth karrierje során tizenkilencedik EB érmét szerezhette meg.

Charlotte Dujardin számára azért ért véget idő előtt a verseny, mert vért találtak lova, a 10 éves Mount St John Freestyle oldalán a verseny utáni rutin ellenőrzés során. Emiatt Nagy-Britannia az ezüstrémes pozícióból 8 pontot veszítve a negyedik helyre csúszott, így Németország az arany-, Hollandia az ezüst-, Svédország pedig a bronzérmet ünnepelhette a csapatversenyben.

„Teljesen össze vagyok törve. Soha hasonló sem történt velem. A lovak jóléte számomra az első, mindig is így volt, de természetesen megértem a döntést.” – nyilatkozta Dujardin az Angol Lovas Szövetségnek.

De ez nem csak a csapatverseny eredményeit befolyásolta, hiszem a világ egyik, ha nem a legjobb díjlovasát az egyéni versenyből is diszkvalifikálták. Viszont a németek nagyágyúja, Isabell Werth bebizonyította, hogy igazi küzdőszellem van benne, hiszen élt a kínálkozó lehetőséggel, és karrierjének tizenkilencedik európa-bajnoki érmét szerezte meg pénteki Grand Prix Special győzelmével Bella Rose nyergében.

68955681 906767103030498 7227546802222792704 o
Isabell Werth

Ez a győzelem azonban most nem volt magasztos, mivel a sérüléséből nemrég visszatérő Dorothee Schneidernek sikerült jól megszorongatnia, hiszen csupán egyetlen százalékponttal lemaradva végzett a második helyen. Werth programja nem volt tökéletes, viszont a passage-piaffe-passage vonalnál nyújtott makulátlan ritmusnak köszönhetően sikerült felülmúlnia csapattársát a hét bíró közül öt szerint, így a győzelmet jelentő 86.520%-os pontszám jelent meg a kivetítőn.

"Ez fantasztikus. Olyan izgatottak vagyunk, tele érzelmekkel. Még a melegítőpályán megkérdeztem Dorothee pontszámát. 85%. Húha, gondoltam, hogy ez így elég nehéz lesz. De a mai piaffe-passage átmenet nem is sikerülhetett volna jobban. Hihetetlen érzés volt." – nyilatkozta Werth a győzelem után.

"Ez életem legjobb napja!" mondta Schneider "Második lettem, és ez hihetetlen. Ez az első érmem nagydíj szinten. A lovam csak repült, élveztem minden lépését. A sorozat ugrásváltások alatt elveszítettem az egyik kengyelem, ebből jött egy kis hiba. Talán vissza kellene mennem futószárra.” – mondta nevetve.

Cathrine Dofour végzett a harmadik helyen, aki meghódította a nézők szívét a verseny legharmonikusabb lovaglásával. A most 16 éves Atterupgaards Cassidy eredetileg Dofour ifi lovának lett vásárolva tíz évvel ezelőtt, de azóta együtt eljutottak a fiatal lovas, az U25, és a felnőtt nagydíj szintjére, sőt, még annál is tovább: egészen a dobogóig. 2012-ben és 2013-ban is európa-bajnoki címet szereztek fiatal lovas kategóriában, majd 2016-ban debütáltak a felnőtt csapat tagjaként a riói olimpián. És ahogy a jó bor, ez a páros is egyre jobb lett az idő múlásával. A kompakt kis sárga nem rendelkezik ugyan a legszebb jármódokkal, de mindent megmutat, amiről a díjlovaglásnak szólnia kell: azt, hogyan fejleszd a lovadat gimnasztikai gyakorlatok által. És Rotterdamban ezt láthatta is a nagyvilág Dofour tehetségének köszönhetően, hiszen páratlan érzéke van az időzítéshez és a puha lovagláshoz.

"Ez a pontszám volt az eddigi legjobbunk. A lovam mindent megtett értem." mondta Dufour meghatódva. "A nagydíjban nem voltam szerencsés, mivel esett és csúszott minden. Nem is számítottam éremre. A segítőm ki is bontotta a bogyókat!"

Hazánkat Schmidt Anita képviselte a rotterdami kontinensviadalon:

Forrás: The Telegraph, Eurodressage
Fotó: FEI/ Liz Gregg

Kommentek